Ιστορική χειραψία και συνάντηση του πρίγκιπα Καρόλου με τον Τζέρι Άνταμς

«Προσωπική συμφιλίωση»
Τρίτη, 19 Μαΐου 2015 19:24
UPD:19:30
REUTERS/Brian Lawless

Ο πρίγκιπας Κάρολος του Ηνωμένου Βασιλείου αντάλλαξε χειραψία με τον Τζέρι Άνταμς στην πρώτη του συνάντηση με τον ηγέτη της πρώην πολιτικής πτέρυγας του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού (IRA).

A- A A+

Ο πρίγκιπας Κάρολος του Ηνωμένου Βασιλείου αντάλλαξε χειραψία με τον Τζέρι Άνταμς στην πρώτη του συνάντηση με τον ηγέτη της πρώην πολιτικής πτέρυγας του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού (IRA), που δολοφόνησε τον θείο του σε βομβιστική επίθεση πριν από 36 χρόνια.

Οι δύο άνδρες είχαν σύντομη συνομιλία σε δεξίωση στα δυτικά της ιρλανδικής πόλης Γκάλγουεϊ, μία ημέρα πριν την προγραμματισμένη επίσκεψη του Καρόλου σε γειτονικό σημείο όπου ο IRA δολοφόνησε τον θείο του, λόρδο Λούις Μαουντμπάτεν το 1979.

Σε μια τελευταία από μια σειρά κινήσεων συμφιλίωσης μεταξύ της Μεγάλης Βρετανίας και του Σιν Φέιν, αυτή ήταν η πρώτη φορά που ο κ. Άνταμς συνάντησε εξέχον μέλος της βασιλικής οικογένειας.

Ο IRA τερμάτισε τον 30χρονο ένοπλο αγώνα του ενάντια στην βρετανική διακυβέρνηση στην Βόρεια Ιρλανδία ως μέρος μιας ειρηνικής συμφωνίας καταμερισμού της εξουσίας το 1998 μεταξύ των προτεσταντών που επιθυμούν να παραμείνουν πιστοί στο βρετανικό στέμμα και των καθολικών οι οποίοι επιθυμούν την ενοποίηση με την Ιρλανδία.

Η κατάσταση στην Βόρεια Ιρλανδία είναι σε γενικές γραμμές ήρεμη από τότε, αλλά μικρές ομάδες συνεχίζουν να εξαπολύουν επιθέσεις εναντίον βρετανικών στόχων και τα μέτρα ασφαλείας για την επίσκεψη του Καρόλου είναι αυστηρά.

Ο Κάρολος υπήρξε ανέκαθεν μισητό πρόσωπο για τους Ιρλανδούς εθνικιστές εξαιτίας της θέσης του ως επικεφαλής του τάγματος των αλεξιπτωτιστών, μονάδας που διαδραμάτισε ρόλο κλειδί στη «Ματωμένη Κυριακή» το 1972, όταν σκοτώθηκαν 13 καθολικοί διαδηλωτές.

Πριν την συνάντηση, ο κ. Άνταμς δήλωσε ότι η επίσκεψη ήταν μια ευκαιρία για προσωπική συμφιλίωση.

«Έχω ελάχιστα κοινά με ένα μέλος της βρετανικής βασιλικής οικογένειας, αλλά σε ανθρώπινο επίπεδο έχουμε τρομερά πολλά κοινά σε ό,τι αφορά την απώλεια, τον πόνο και - θα ήθελα να πιστεύω - την ανεκτικότητα», δήλωσε ο κ. Άνταμς στο ιρλανδικό κρατικό σταθμό RTE.

«Θα εκφράσω τη θλίψη μου, που έχω εκφράσει σε πολλές περιπτώσεις. Οποιοσδήποτε επιθυμεί μια ενωμένη Ιρλανδία έχει καθήκον να αγκαλιάσει αυτή τη συνάντηση και να κάνει φίλους με τους γείτονες μας», πρόσθεσε ο κ. Άνταμς, μέλος του ιρλανδικού κοινοβουλίου.

Η μητέρα του Καρόλου, βασίλισσα Ελισάβετ, συναντήθηκε το 2012 με τον Μάρτιν ΜακΓκίνες, πρώην διοικητή του IRA και ανώτερο στέλεχος του Σιν Φέιν, συνάντηση που θεωρήθηκε ορόσημο στη διαδικασία συμφιλίωσης στη Βόρεια Ιρλανδία.

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή