Επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων με το βλέμμα στην ΕΚΤ

Τρίτη, 12 Μαΐου 2015 06:56
UPD:10:09
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
A- A A+

Του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Αναμενόμενη χαρακτήριζαν αργά χθες το βράδυ την απόφαση του Eurogroup κύκλοι της κυβέρνησης, σημειώνοντας παράλληλα ότι «χρειάζεται αμοιβαία προσπάθεια, χωρίς ιδεοληψίες, δογματισμούς και εμμονές για να υπάρξει συμφωνία».

Οι ίδιοι μάλιστα κύκλοι σημείωναν ότι «η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί απαραίτητο στοιχείο την επιτάχυνση της διαδικασίας», κάτι που επιβεβαίωσαν και οι Ευρωπαίοι ΥΠΟΙΚ στην ανακοίνωσή τους καλωσορίζοντας «την πρόθεση των ελληνικών αρχών να επιταχύνουν τις εργασίες τους με τους θεσμούς».

Μετά το χθεσινό Eurogroup το ενδιαφέρον της κυβέρνησης στρέφεται στην αυριανή συνεδρίαση της ΕΚΤ, παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για μια δραστική αλλαγή στάσης απέναντι στο ελληνικό πρόβλημα ρευστότητας. Χθες ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ, άφησε «ανοιχτό» ένα παράθυρο λέγοντας ότι «η ΕΚΤ είναι ανεξάρτητη και πως δεν περιμένει υποδείξεις από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης», αλλά πολύ δύσκολα ο Μ. Ντράγκι θα χαλαρώσει στην παρούσα φάση «τα λουριά», πριν δηλαδή βγει λευκός καπνός από το Brussels group.

Αντίστοιχη δήλωση ο κ. Ντέισελμπλουμ έκανε και για τις υπολειπόμενες δόσεις, λέγοντας ότι η όποια εκταμίευση προς την Ελλάδα «θα γίνει όταν οι θεσμοί ενημερώσουν το συμβούλιο υπουργών ότι υπάρχει συμφωνία», αλλά αμέσως μετά ερωτώμενος από Ιταλό δημοσιογράφο, διευκρίνισε ότι η εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα θα μπορούσε γίνει τμηματικά, ανάλογα με την πρόοδο που θα παρατηρηθεί σε συγκεκριμένους τομείς της διαπραγμάτευσης. 

EURONEWS

Από την πλευρά του ο Επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, επικέντρωσε στις διαφορές που εξακολουθούν να υπάρχουν στο ζήτημα των συντάξεων και στα εργασιακά, ζητώντας από την ελληνική κυβέρνηση για τις όποιες αλλαγές να προτείνει ισοδύναμα μέτρα.

Σήμερα στις 14:00 συνεδριάζει εκ νέου το κυβερνητικό συμβούλιο με αντικείμενο την επίσπευση των διαπραγματεύσεων, την ώρα που πληθαίνουν εντός της κυβέρνησης οι φωνές που σημειώνουν ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί το φαινόμενο η χώρα να πληρώνει τις υποχρεώσεις της ενώ έχει να λάβει χρήματα από τον περασμένο Αύγουστο.

Είναι μάλιστα χαρακτηριστική η πληρωμή της δόσης του ΔΝΤ ύψους 760 εκατ. ευρώ που έγινε, όπως μετέδωσε χθες το Mega, με τα χρήματα που υπήρχαν για την πληρωμή της συνδρομής της Ελλάδας στο ΔΝΤ, με την σύμφωνη όμως γνώμη του Ταμείου.

Ο λόγος, σύμφωνα με στέλεχος της κυβέρνησης, είναι όχι γιατί δεν υπήρχαν τα χρήματα για να πληρωθεί η δόση και οι υποχρεώσεις του Μαΐου, αλλά γιατί το ΥΠΟΙΚ είναι υποχρεωμένο να σκέφτεται και τις πληρωμές του Ιουνίου.  

Σε κάθε περίπτωση εντός της κυβέρνησης πληθαίνουν και οι φωνές των στελεχών εκείνων (Βούτσης, Σκουρλέτης, Φίλης, Φλαμπουράρης, Μητρόπουλος) που πιστεύουν πως αν η κυβέρνηση αναγκαστεί, προκειμένου να φτάσει σε μια «έντιμη» συμφωνία, να «πατήσει» τις κόκκινες γραμμές της σε ασφαλιστικά και εργασιακό, τότε θα πρέπει να θέσει τη συμφωνία υπό την κρίση του ελληνικού λαού. 

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή