Η Βραζιλία σκοπεύει να εθνικοποιήσει τον Αμαζόνιο

Τρίτη, 12 Μαΐου 2015 14:30
UPD:14:32
Shutterstock

Σύμφωνα με τον Τσβάιτερ, η συνεχιζόμενη καταστροφή στον Αμαζόνιο είναι «απαράδεκτη», και κάλεσε τους συναδέλφους του να βοηθήσουν για την προστασία των συμφερόντων της χώρας στο τροπικό δάσος.

A- A A+

Το κομμάτι του τροπικού δάσους του Αμαζονίου που βρίσκεται στη Βραζιλία ενδέχεται να εθνικοποιηθεί, μετά από πρόταση νομοσχεδίου που εξετάζεται από το νομοθετικό σώμα της χώρας.

Η προτεινόμενη νομοθεσία θα αναγνωρίζει την κυριαρχία της Βραζιλίας επί των φυσικών πόρων του Αμαζονίου και θα προβλέπει τη δημιουργία ενός εθνικού συμβουλίου πολιτικής του Αμαζονίου, με στόχο την κατοχύρωση της προστασίας του περιβάλλοντος και τη ρύθμιση των οικονομικών δραστηριοτήτων στο τροπικό δάσος.

Εάν περάσει ο νόμος, οι εταιρείες που θα θέλουν να δραστηριοποιηθούν στην περιοχή θα χρειάζονται έγκριση από τη νέα κρατική οντότητα με αντάλλαγμα κομμάτια των εσόδων, με ένα παρόμοιο τρόπο με αυτόν που χορηγούνται οι παραχωρήσεις για εξερεύνηση πετρελαίου μέσω της κρατικά ελεγχόμενης εταιρείας Petrobras.

Η πρόταση για το νομοσχέδιο κατατέθηκε από το βουλευτή των Σοσιαλδημοκρατών Σέρζιο Τσβάιτερ, και θα εξεταστεί από ειδική επιτροπή στο τέλος του μήνα.

Σύμφωνα με τον Τσβάιτερ, η συνεχιζόμενη καταστροφή στον Αμαζόνιο είναι «απαράδεκτη», και κάλεσε τους συναδέλφους του να βοηθήσουν για την προστασία των συμφερόντων της χώρας στο τροπικό δάσος.

«Διεθνείς ηγέτες έχουν επανειλημμένα τονίσει ότι ο Αμαζόνιος δεν αποτελεί εθνικό έδαφος, αλλά υπερεθνικό. Αυτό θέτει υπό αμφισβήτηση την κυριαρχία της Βραζιλίας», υποστήριξε ο Τσβάιτερ.

Το νομοσχέδιο προβλέπει την καθιέρωση μονοπωλίου του κράτους για κάθε εκμετάλλευση φυσικών πόρων, καθώς και την εξαγωγή τους, με γνώμονα τη διατήρηση της βιωσιμότητας του οικοσυστήματος.

Ωστόσο αρκετοί πολιτικοί της περιοχής έχουν κατακρίνει το νομοσχέδιο, υποστηρίζοντας ότι προσθέτει ακόμα περισσότερη γραφειοκρατία για την προστασία του τροπικού δάσους, και ότι δεν λαμβάνει υπ’ όψιν του τις κοινότητες ιθαγενών και τα δικαιώματά τους στη λήψη αποφάσεων.

Η αποψίλωση στον Αμαζόνιο σχεδόν τριπλασιάστηκε σε σχέση με το περασμένο έτος, συνεισφέροντας στην κλιματική αλλαγή και σε ακραία καιρικά φαινόμενα στη Βραζιλία, σύμφωνα με περιβαλλοντικές οργανώσεις όπως η Greenpeace.

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή