«Όχι» μέχρι νεωτέρας από ΚΕΔΕ για τη δέσμευση των διαθεσιμών

Σάββατο, 09 Μαΐου 2015 12:59
UPD:15:29

Φωτογραφία αρχείου.

A- A A+

Εμμένει η ΚΕΔΕ στην απόφασή της να μη μεταφερθούν τα ταμειακά διαθέσιμα των δήμων στην Τράπεζα της Ελλάδος έως ότου προωθηθούν νομοθετικές ρυθμίσεις που θα ικανοποιούν τα αιτήματά της.

Στο συνέδριό τους οι δήμαρχοι της χώρας αποφάσισαν κατά πλειοψηφία:

  1. Να εμμείνουν στις αποφάσεις που έχουν μέχρι σήμερα ληφθεί στο δ.σ. της ΚΕΔΕ και στα δημοτικά συμβούλια των δήμων.
  2. Να εξουσιοδοτήσουμε το δ.σ. της ΚΕΔΕ να αναλάβει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα πρωτοβουλίες για να προωθηθούν οι απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις για τα αιτήματα που ακόμη εκκρεμούν, προκειμένου στη συνέχεια να λάβει νέα απόφαση συγκαλώντας έκτακτο δ.σ. και γενική συνέλευση των δημάρχων.

Οι δήμαρχοι ξεκαθαρίζουν εκ νέου την πρόθεσή τους να δώσουν άμεσα τα ταμειακά διαθέσιμα των δήμων «σε περίπτωση που η κυβέρνηση δηλώσει δημόσια ότι αντιμετωπίζει πρόβλημα η χώρα».

«Δεσμευόμαστε ότι θα τα δώσουμε άμεσα κι επιπλέον θα διαθέσουμε για τη σωτηρία της χώρας και τους μισθούς των δημάρχων. Και θα καλέσουμε να πράξει το ίδιο το σύνολο του πολιτικού προσωπικού», αναφέρεται στην απόφαση του συνεδρίου.

Αναλύοντας το σκεπτικό της απόφασής τους οι δήμαρχοι εξηγούν ότι δεν έχουν γίνει ακόμη οι απαραίτητες νομοθετικές ενέργειες, προκειμένου να εξαιρεθούν από την υποχρεωτική δέσμευση τα κονδύλια που αφορούν είτε ποσά που έχουν κατατεθεί σε συνεταιριστικές τράπεζες, είτε έχουν ήδη δεσμευτεί στους προϋπολογισμούς των δήμων για να πληρωθούν έργα που έχουν ήδη συμβασιοποιηθεί.

Ακόμη, αναφέρουν ότι η Τράπεζα της Ελλάδος δεν έχει ακόμη δώσει επίσημη απάντηση στο έγγραφο που της απέστειλε η ΚΕΔΕ, με το οποίο ζητά διευκρινίσεις σχετικά με την ασφάλεια των χρημάτων που θα επενδύσουν υποχρεωτικά οι δήμοι σε ρέπος του Δημοσίου.

Αποχώρησε η παράταξη που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ

Πάντως, δεν έλειψαν οι εντάσεις καθώς από το συνέδριο αποχώρησαν ο επικεφαλής και τα μέλη της «Ριζοσπαστικής Αυτοδιοικητικής Πρωτοβουλίας» (ΣΥΡΙΖΑ), καταγγέλλοντας ότι έγινε «πραξικοπηματική ψηφοφορία» για τη διάθεση των ταμειακών διαθεσίμων «χωρίς την έγκαιρη ενημέρωση των παρατάξεων της μειοψηφίας».

Το μέλος δ.σ. της ΚΕΔΕ, δήμαρχος Αιγάλεω και επικεφαλής της παράταξης, Δημήτρης Μπίρμπας κάλεσε «τους συναδέλφους να αποχωρήσουν για να μη νομιμοποιήσουν τις τελικές διαδικασίες του εκφυλισμού».

Παράλληλα, υποστήριξε ότι οι διαδικασίες μετατράπηκαν σε «επικοινωνιακή φιέστα πολλαπλών στοχεύσεων με στόχο την πολιτική επιλογή συντήρησης κλίματος ρήξης με την κυβέρνηση».

«Επειδή κάποιοι μίλησαν για πραξικόπημα, το συνέδριο βρίσκεται σε απαρτία και ξεκινά όταν είναι περισσότεροι παρόντες από τους απόντες», απάντησε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης.

 

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή