Γουατεμάλα: Παραίτηση της αντιπροέδρου λόγω σκανδάλου διαφθοράς

Σάββατο, 09 Μαΐου 2015 08:43
UPD:13:29
REUTERS/JORGE DAN LOPEZ

Η Ροξάνα Βαλδέτι.

Η αντιπρόεδρος της Γουατεμάλας Ροξάνα Βαλδέτι παραιτήθηκε από το αξίωμά της προκειμένου να μπορέσει να διεξαχθεί έρευνα για τη φερόμενη ανάμιξή της σε ένα σκάνδαλο διαφθοράς στα τελωνεία.

Ο πρόεδρος της χώρας Πέρες Μολίνα ανακοίνωσε την απόφαση της Βαλδέτι, την οποία δημοσιεύματα συνδέουν με ένα κύκλωμα το οποίο λάμβανε δωροδοκίες ώστε να επιτρέπει σε επιχειρηματίες να μην πληρώνουν δασμούς. Η Βαλδέτι αρνείται οποιαδήποτε ανάμιξή της στην υπόθεση.

Η αντιπολίτευση όμως απαιτεί να διεξαχθεί έρευνα σε βάρος της, ενώ εξοργισμένοι πολίτες συμμετείχαν σε μαζικές διαδηλώσεις με αίτημα την παραίτησή της.

Το Ανώτατο Δικαστήριο είχε αποφανθεί την περασμένη Τετάρτη ότι το κοινοβούλιο της Γουατεμάλας μπορούσε να άρει την ασυλία της αντιπροέδρου, μετά τα σχετικά αιτήματα βουλευτών και τις μαζικές διαδηλώσεις που ξέσπασαν για το σκάνδαλο.

Σύμφωνα με το Ανώτατο Δικαστήριο, υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις για να δικαιολογηθεί η έναρξη έρευνας σε βάρος της, καθώς υποκλαπείσες τηλεφωνικές συνδιαλέξεις τη συνδέουν προσωπικά με δωροδοκίες που καταβάλλονταν από επιχειρηματίες για να αποφεύγουν την καταβολή δασμών.

Ως την Τετάρτη για την υπόθεση αυτή είχαν συλληφθεί 24 πρόσωπα, ανάμεσά τους ο προϊστάμενος των τελωνείων της Γουατεμάλας, ενώ οι αρχές έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό του πρώην στενού συνεργάτη της αντιπροέδρου, του Χουάν Κάρλος Μονσόν.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή