Παραγουάη: Απαγορεύουν σε 10χρονη που βιάστηκε να υποβληθεί σε άμβλωση

Τρίτη, 05 Μαΐου 2015 10:32
UPD:10:36
REUTERS/ANDREA COMAS

Το Σύνταγμα της Παραγουάης απαγορεύει τις αμβλώσεις εξαιρουμένων μόνο περιπτώσεων κινδύνου για τη ζωή της μητέρας και, ακόμη και σε αυτή την περίπτωση, μόνον μέχρι την 20ή εβδομάδα της κύησης (φωτογραφία αρχείου).

A- A A+

Το ενδεχόμενο να υποβληθεί σε άμβλωση ένα κορίτσι 10 ετών που βιάστηκε από τον πατριό του και είναι έγκυος 23 εβδομάδων απέρριψε ο υπουργός Υγείας της Παραγουάης Αντόνιο Μπάριος.

«Εάν γινόταν άμβλωση, θα έπρεπε να είχε γίνει πριν από την 20ή εβδομάδα. Η κύηση δεν θα διακοπεί», δήλωσε ο υπουργός Υγείας σε δημοσιογράφους.

Η 10χρονη, η οποία έχει εισαχθεί για παρακολούθηση στο νοσοκομείο του Ερυθρού Σταυρού στην Ασουνσιόν, είχε βιαστεί από τον σύντροφο της μητέρας της.

Το παράρτημα της μη κυβερνητικής οργάνωσης Διεθνής Αμνηστία στην Παραγουάη έχει ξεκινήσει μια δημόσια εκστρατεία, χρησιμοποιώντας την ετικέτα #NiñaEnPeligro, ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο το κορίτσι να αναγκαστεί να ολοκληρώσει την κύηση. Η ΜΚΟ υποστηρίζει ότι με βάση το διεθνές δίκαιο, η υπόθεση αυτή συνιστά μια περίπτωση «βασανισμού ή ατιμωτικής μεταχείρισης», όπως αυτή ορίζεται στη Σύμβαση κατά των Βασανιστηρίων και Άλλων Μορφών Σκληρής, Απάνθρωπης ή Εξευτελιστικής Μεταχείρισης του ΟΗΕ.

Το Σύνταγμα της Παραγουάης απαγορεύει τις αμβλώσεις εξαιρουμένων μόνο περιπτώσεων κινδύνου για τη ζωή της μητέρας και, ακόμη και σε αυτή την περίπτωση, μόνον μέχρι την 20ή εβδομάδα της κύησης.

«Η διάγνωση της κύησης αυτού του κοριτσιού μας γνωστοποιήθηκε την 21η εβδομάδα. Εάν έπρεπε να γίνει άμβλωση, θα έπρεπε να είχε γίνει πριν από την 20ή εβδομάδα. Σήμερα, βρισκόμαστε στις 23», είπε ο Μπάριος.

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε την 21η Απριλίου, όταν εξετάσεις που έγιναν σε νοσοκομείο παίδων της Ασουνσιόν έδειξαν ότι η ασθενής, που είχε εισαχθεί διότι υπήρχαν φόβοι πως είχε όγκο στην κοιλιακή χώρα, στην πραγματικότητα ήταν έγκυος.

Η μητέρα έχει προφυλακιστεί διότι έδωσε ψευδείς πληροφορίες για τον σύντροφό της, ο οποίος διαφεύγει τη σύλληψη. Η γυναίκα κατηγορείται για παραμέληση εποπτείας ανηλίκου και παρακώλυση της δικαιοσύνης.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή