Σημειωματάριο του Άλαν Τούρινγκ πωλήθηκε αντί ενός εκατ. δολ.

Τρίτη, 14 Απριλίου 2015 13:42
UPD:19/04/2015 22:07
REUTERS/BOBBY YIP
A- A A+

Ένα σημειωματάριο 56 σελίδων με χειρόγραφες καταχωρίσεις του ειδικού στην αποκρυπτογράφηση και πρωτοπόρου της πληροφορικής Άλαν Τούρινγκ, του επικεφαλής της ομάδας που έσπασε τον κώδικα της συσκευής κρυπτογραφίας Enigma των Ναζί κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, πωλήθηκε στη Νέα Υόρκη, σε δημοπρασία του οίκου Bonhams, αντί ενός εκατομμυρίου δολαρίων.

Ο Τούρινγκ, η ζωή του οποίου αποτελεί το θέμα της πρόσφατης ταινίας «Το Παιχνίδι της Μίμησης» (The Imitation Game), τέθηκε επικεφαλής της ομάδας των ειδικών οι οποίοι κατάφεραν να σπάσουν τον κώδικα Enigma, κάτι που οι Γερμανοί θεωρούσαν αδύνατο.

Το έργο της ομάδας του Τούρινγκ θεωρείται ότι επέσπευσε το τέλος του πολέμου κι έσωσε αναρίθμητες ζωές.

Η Κασσάνδρα Χάτον, ειδικός του οίκου Bonhams στον κλάδο των σπάνιων βιβλίων και χειρογράφων, χαρακτήρισε το αποτέλεσμα της δημοπρασίας χειροπιαστή απόδειξη της κληρονομιάς του Τούρινγκ, ωστόσο απέφυγε να αποκαλύψει ποιος είναι ο αγοραστής.

«Αντανακλά την ιστορική του σπουδαιότητα. Νομίζω ότι πρόκειται για κάποιον που αξίζει περαιτέρω μελέτη, και ελπίζω ότι αυτό θα συμβάλλει να αυξηθεί το ενδιαφέρον για αυτόν και το έργο του», δήλωσε η Χάτον σε συνέντευξη που παραχώρησε, ενώ μέρος του ποσού που εισέπραξε ο οίκος θα διατεθεί σε φιλανθρωπική οργάνωση.

CBS EVENING NEWS

Το σημειωματάριο, το περιεχόμενο του οποίου δεν έχει εκτεθεί ποτέ δημόσια, θεωρείται ότι αποτελεί το μόνο εκτεταμένο χειρόγραφο του Τούρινγκ που υπάρχει.

Χρονολογείται από το 1942 και βρισκόταν στην κατοχή του φίλου του Ρόμπιν Γκάντι, ενώ σε αυτό περιέχονται σημειώσεις για μαθηματικούς τύπους και βασικές αρχές πληροφορικής, αφήνοντας να διαφανεί ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούσε το λαμπρό μυαλό του.

Ο Γκάντι είχε προσθέσει δικές του σημειώσεις ανάμεσα στις σελίδες με τους συλλογισμούς του Τούρινγκ και κράτησε κρυμμένο το σημειωματάριο ως τον θάνατό του.

Ο Τούρινγκ, που ήταν ομοφυλόφιλος, ουδέποτε τιμήθηκε για το πρωτοποριακό έργο του κατά τη διάρκεια του πολέμου και αυτοκτόνησε το 1954, σε ηλικία 41 ετών.

Πηγή: Reuters

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή