Κένυα: 15ετής κάθειρξη στους βιαστές έφηβης

Δευτέρα, 13 Απριλίου 2015 15:46
UPD:15:49
REUTERS/ANINDITO MUKHERJEE

Φωτογραφία αρχείου.

Σε κάθειρξη 15 ετών καταδικάστηκαν τη Δευτέρα τρεις άνδρες που συμμετείχαν στον ομαδικό βιασμό μιας 16χρονης, την οποία κατόπιν ξυλοκόπησαν άγρια και την πέταξαν σε βόθρο, πιστεύοντας ότι ήταν νεκρή.

Η υπόθεση αυτή προκάλεσε σάλο στην Κένυα γιατί, πέρα από τις φρικιαστικές λεπτομέρειες της επίθεσης που δέχτηκε η «Λιζ», τα μέσα ενημέρωσης αποκάλυψαν ότι οι δράστες αφέθηκαν ελεύθεροι από τους αστυνομικούς, αφού προηγουμένως τους «τιμώρησαν» βάζοντάς τους να καθαρίσουν το χώρο γύρω από το αστυνομικό τμήμα.

Η «Λιζ» - το ψευδώνυμο με το οποίο είναι γνωστή η16χρονη κοπέλα - γνώριζε τους έξι συνολικά δράστες και όταν αποκάλυψε τα ονόματά τους κάτοικοι της περιοχής τους παρέδωσαν στην αστυνομία.

«Είναι σίγουρο ότι η καταδίκη αυτή θα έχει θετικές επιπτώσεις σε όλη την Κένυα και την ευρύτερη περιοχή», είπε η Κίμπερλι Μπράουν, δικηγόρος της μη κυβερνητικής οργάνωσης «Ισότητα Τώρα» που είχε αναλάβει την υπεράσπιση του θύματος.

«Το γεγονός ότι η υπόθεση της Λιζ χρειάστηκε τόσο χρόνο για να φτάσει στα δικαστήρια και να ξεπεράσει μεγάλα εμπόδια, παρά την εθνική και παγκόσμια στήριξη που λάβαμε, καταδεικνύει τις αδικίες που υφίστανται μέχρι και σήμερα τα θύματα τέτοιων επιθέσεων», συμπλήρωσε.

Η δίκη ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2014, ένα χρόνο μετά τον βιασμό της Λιζ, με μόνο έναν κατηγορούμενο να βρίσκεται τότε στο εδώλιο.

Στο μεταξύ όμως συνελήφθησαν άλλοι δύο δράστες, οι οποίοι και παραπέμφθηκαν επίσης σε δίκη. Οι υπόλοιποι τρεις θα δικαστούν ξεχωριστά, όταν συλληφθούν.

Τον Ιούνιο του 2013, ενώ επέστρεφε στο σπίτι της από την κηδεία του παππού της, η νεαρή κοπέλα δέχτηκε επίθεση από έξι άνδρες που τη βίασαν, την ξυλοκόπησαν και, αιμόφυρτη, την πέταξαν σε ένα βόθρο.

Χρειάστηκε να περάσουν μήνες, μέχρι τον Φεβρουάριο του 2014, για να ασκηθεί δίωξη σε βάρος των δραστών από τις εισαγγελικές αρχές.

«Μολονότι η Κένυα υπερηφανεύεται ότι έχει ένα από τα προοδευτικότερα νομικά και πολιτικά πλαίσια όσον αφορά τη σεξουαλική βία, η περίπτωση της Λιζ και αμέτρητες άλλες παρόμοιες υποθέσεις καταδεικνύουν τις σοβαρές ατέλειες του συστήματος και των τοπικών αρχών όταν αντιμετωπίζουν τέτοια θέματα», υπογράμμισε η Κίμπερλι Μπράουν.

Πηγή: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters

 

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή