Ουκρανία: Σύμβουλος του υπ. Άμυνας διορίστηκε ο αρχηγός του ακροδεξιού Δεξιού Τομέα

Για τον συντονισμό των εθελοντών με τον τακτικό στρατό
Δευτέρα, 06 Απριλίου 2015 16:38
UPD:16:42
EPA/SERGEY DOLZHENKO

Οι μαχητές του Δεξιού Τομέα, γνωστοί για την αυστηρή πειθαρχία τους και τη μηδενική ανοχή τους στην κατανάλωση αλκοόλ, είναι παρόντες σε όλα τα θερμά σημεία της σύρραξης, ιδίως στα συντρίμμια του αεροδρομίου του Ντονέτσκ.

A- A A+

Ο Ντμίτρο Γιάρος, ο επικεφαλής της ακροδεξιάς, υπερεθνικιστικής οργάνωσης Δεξιός Τομέας (Πράβιι Σεκτόρ), τα μέλη της οποίας μάχονται στο πλευρό του ουκρανικού στρατού στην ανατολική Ουκρανία εναντίον των φιλορώσων αποσχιστών, διορίστηκε σύμβουλος στο υπουργείο Άμυνας, ανακοίνωσαν οι ένοπλες δυνάμεις και η ίδια η οργάνωση.

Ο 43χρονος, ο οποίος εξελέγη βουλευτής στην ουκρανική Βουλή τον περασμένο Οκτώβριο, διορίστηκε σύμβουλος του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας Βίκτορ Μουζένκο, στο πλαίσιο των προσπαθειών των αρχών στο Κίεβο να διοικήσουν αποτελεσματικότερα τα τάγματα των εθελοντών τα οποία σήμερα δρουν με σχεδόν πλήρη αυτονομία.

«Ο Ντμίτρο Γιάρος θα διαδραματίζει ρόλο διαμεσολαβητή ανάμεσα στα τάγματα των εθελοντών και το γενικό επιτελείο», υπογράμμισε ο Ολεκσίι Μαζέπα, εκπρόσωπος του Αρχηγού του ΓΕΕΘΑ της Ουκρανίας, ερωτηθείς σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Θέλουμε να είμαστε ενωμένοι έναντι του εχθρού και στόχος μας είναι ο συντονισμός και η ένταξη των ταγμάτων εθελοντών στους κόλπους των ενόπλων δυνάμεων», πρόσθεσε ο ίδιος.

Οι μαχητές του Δεξιού Τομέα, γνωστοί για την αυστηρή πειθαρχία τους και τη μηδενική ανοχή τους στην κατανάλωση αλκοόλ, είναι παρόντες σε όλα τα θερμά σημεία της σύρραξης, ιδίως στα συντρίμμια του αεροδρομίου του Ντονέτσκ.

Ο ίδιος ο κ. Γιάρος είχε τραυματιστεί τον περασμένο Ιανουάριο στις μάχες στο αεροδρόμιο, το οποίο πέρασε λίγο αργότερα στα χέρια των αποσχιστών ανταρτών, έπειτα από μήνες σφοδρών μαχών.

Εκπρόσωπος του κ. Γιάρος εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο Δεξιός Τομέας θα παραμείνει «αυτόνομη δομή», αλλά στο εξής «θα χρηματοδοτείται από το υπουργείο Άμυνας».

Ο Δεξιός Τομέας διεκδικεί την αμφιλεγόμενη κληρονομιά των Ουκρανών εθνικιστών του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, που είχαν συνεργαστεί σε εκτεταμένη κλίμακα, ειδικά το 1944, με τη ναζιστική Γερμανία.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή