Οι έγκυες που καπνίζουν δυσκολεύουν την ανάπτυξη των μωρών τους

Παρασκευή, 27 Μαρτίου 2015 11:43
UPD:30/03/2015 12:35
SHUTTERSTOCK

Τα μωρά των μητέρων που καπνίζουν μπορεί να έχουν καθυστερημένη ανάπτυξη στο κεντρικό νευρικό σύστημα.

A- A A+

Σύμφωνα με έρευνα της Dr Nadja Reissland στην οποία συμμετείχαν 20 γυναίκες και η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Acta Paediatrica, έδειξε ότι το κάπνισμα της εγκύου δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στα έμβρυα ακόμα ενώ, μπορεί να ευθύνεται για την καθυστέρηση της ανάπτυξής τους.

Οι έγκυες υποβλήθηκαν σε 4D υπέρηχο στην 24η, 28η, 32η και 36η εβδομάδα της κύησής τους και όπως διαφάνηκε στους υπερήχους, τα μωρά που εκτίθενται στο τσιγάρο, άγγιζαν πιο συχνά το πρόσωπο και το στόμα τους, σε σχέση με τα μωρά των εγκύων που δεν κάπνιζαν.

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, τα έμβρυα συνηθίζουν να ακουμπούν το στόμα και το πρόσωπό τους όμως όσο μεγαλώνουν και αναπτύσσονται αυτό το κάνουν όλο και λιγότερο.  Με τα νέα δεδομένα φαίνεται ότι τα μωρά των μητέρων που καπνίζουν μπορεί να έχουν καθυστερημένη ανάπτυξη στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Συνιστούν μάλιστα στις μέλλουσες μαμάδες να κόψουν το τσιγάρο καθώς εκτός από τα πιθανά προβλήματα ανάπτυξης των μωρών τους μπορεί να επιφέρει και αναπνευστικά προβλήματα ακόμα και θάνατο στα μωρά.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι με αυτή τη μέθοδο του 4D υπέρηχου θα έχουν ένα καλό όπλο στα χέρια τους για να πείσουν τις μαμάδες να σταματήσουν έγκαιρα το κάπνισμα.

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή