Γερμανία: Σε επίπεδα ρεκόρ το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας

Παρασκευή, 27 Μαρτίου 2015 12:30
UPD:12:31
REUTERS/CHRISTIAN CHARISIUS

Τη μεγαλύτερη συνεισφορά στην άνοδο είχε η αιολική ενέργεια, της οποίας η παραγωγή σημείωσε αύξηση 8 τοις εκατό, από 51,7 σε 56 δισεκατομμύρια κιλοβατώρες, αντιστοιχώντας σε ποσοστό 9,7 τοις εκατό της συνολικής ενεργειακής κατανάλωσης.

A- A A+

Το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην κατανάλωση ηλεκτρισμού στη Γερμανία έφτασε το 27,8 τοις εκατό το 2014, σημειώνοντας άνοδο 2,4 μονάδων από το 2013, σύμφωνα με το υπουργείο Ενέργειας της χώρας. Το αντίστοιχο μερίδιο ανανεώσιμων πηγών στην Ελλάδα ήταν 15 τοις εκατό.

Συγκεκριμένα η ισχύς από ανανεώσιμες πηγές έφτασε τις 160,.6 δισεκατομμύρια κιλοβατώρες, 8 δισεκατομμύρια περισσότερες από το προηγούμενο έτος, ενώ η συνολική κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκε κατά 3,5 τοις εκατό.

«Για πρώτη φορά παράχθηκε περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από αιολικές, ηλιακές, υδροηλεκτρικές πηγές και βιομάζα, παρά από λιγνίτη», δήλωσε ο Ράινερ Μπάακε του ομοσπονδιακού υπουργείο Οικονομίας και Ενέργειας.

Τη μεγαλύτερη συνεισφορά σε αυτή την άνοδο είχε η αιολική ενέργεια, της οποίας η παραγωγή σημείωσε αύξηση 8 τοις εκατό, από 51,7 σε 56 δισεκατομμύρια κιλοβατώρες, αντιστοιχώντας σε ποσοστό 9,7 τοις εκατό της συνολικής ενεργειακής κατανάλωσης. Αντίθετα η ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών σημείωσε πτώση, καθώς προστέθηκαν εγκαταστάσεις μόνο 1,9 γιγαβάτ, ενώ το 2013 ο αριθμός αυτός ήταν 3,3.

Το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών στους τομείς της θέρμανσης και της μεταφοράς παρέμεινε σταθερό, ωστόσο οι συνολικές επενδύσεις αυξήθηκαν από τα 15,7 στα 18,9 δισεκατομμύρια ευρώ, κυρίως ως αποτέλεσμα της εισροής κεφαλαίων για τη δημιουργία αιολικών πάρκων.

Παρά την ισχυροποίηση των ανανεώσιμων πηγών, το φυσικό αέριο παραμένει σημαντικό κομμάτι του ενεργειακού τοπίου της χώρας, με ποσοστό 20,4 τοις εκατό. Η Γερμανία εισήγαγε 32 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα από τη Ρωσία, 27 από τη Νορβηγία και 20 από τη Ολλανδία τους πρώτους 11 μήνες του 2014.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή