Συμφωνία για πιο στενή ενεργειακή συνεργασία ΕΕ-Τουρκίας

Πέμπτη, 26 Μαρτίου 2015 13:36
UPD:13:37
REUTERS/HANDOUT

Ο Τούρκος υπουργός ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ (αριστερά), συνομιλεί με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (δεξιά), στα εγκαίνια του αγωγού φυσικού αερίου στην πόλη Καρς.

A- A A+

Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ενεργειακή Ένωση Μάρος Σέφτσοβιτς συμφώνησαν να διοργανώνουν ένα ενεργειακό διάλογο σε υπουργικό επίπεδο τουλάχιστον μία φορά το χρόνο, σύμφωνα με κοινή δήλωσή τους.

«Η Τουρκία αποτελεί μία φυσική ενεργειακή γέφυρα και κόμβο μεταξύ των ενεργειακών πηγών της Μέσης Ανατολής και της Κασπίας, και των αγορών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ανάπτυξη της Τουρκίας ως ενεργειακός κόμβος είναι προς όφελος και των δύο πλευρών», αναφέρει η κοινή ανακοίνωση που υπογράφηκε στην πόλη Καρς της Τουρκίας.

Ο αγωγός της Gazprom στην Τουρκία μπορεί να αντικαταστήσει έως το 2019 αυτόν της Ουκρανίας ως κύριο προμηθευτή αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το σχέδιο της Άγκυρας είναι η εξαγωγή ρωσικού αερίου ως τα ελληνοτουρκικά σύνορα και από εκεί να αναλάβουν την κατασκευή της υποδομής οι εισαγωγείς από την Ευρώπη.

Ωστόσο σε αυτό το κομμάτι αντιδρούν οι Βρυξέλλες, καθώς σύμφωνα με τον Σέφτσοβιτς τα συμβόλαια μεταξύ των δυτικών εισαγωγέων και της Gazprom υπαγορεύουν ξεκάθαρα τα προβλεπόμενα σημεία παράδοσης του αερίου στην Ευρώπη.

Ένα άλλο πρόβλημα είναι ότι η Τουρκία, σε αντίθεση με την Ουκρανία, δεν αποτελεί μέλος της Ενεργειακής Κοινότητας, μίας εσωτερικής αγοράς ενέργειας στην οποία συμμετέχουν και επτά ευρωπαϊκά κράτη που δεν είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο νέος ρόλος της Τουρκίας ως χώρας διέλευσης του ρωσικού αερίου ενδεχομένως θα επηρεάσει τις σχέσεις Άγκυρας και Μόσχας. Η Τουρκία καλύπτει περισσότερο από το μισό των ενεργειακών της αναγκών με εισαγωγές από τη Ρωσία, ενώ ο πρώτος πυρηνικός σταθμός της χώρας θα κατασκευαστεί στην επαρχία Μερσίν από τη ρωσική εταιρεία Rosatom.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή