Ένοχος για πλημμέλημα ο Γ. Παπακωνσταντίνου

Τρίτη, 24 Μαρτίου 2015 18:29
UPD:18:48
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ο κ. Παπακωνσταντίνου (φωτ. αρχείου) κρίθηκε ένοχος κατά πλειοψηφία, καθώς 5 δικαστές εκ των οποίων και ο Πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου είχαν την άποψη ότι πρέπει να κηρυχθεί αθώος.

A- A A+

Ένοχος για νόθευση εγγράφου σε βαθμό πλημμελήματος  κρίθηκε ο πρώην υπουργός Οικονομικών,  Γιώργος Παπακωνσταντίνου από το Ειδικό Δικαστήριο, ενώ οι δικαστές αποφάσισαν ότι είναι  αθώος για το αδίκημα της απόπειρας απιστίας. Το δικαστήριο αναγνώρισε το  ελαφρυντικό του προτέρου εντίμου βίου στον πρώην υπουργό και η εισαγγελέας πρότεινε να επιβληθεί ποινή 4 ετών.

«Ήρθε η στιγμή της αλήθειας» είπε ο Πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου Νικόλαος Πάσσος την ώρα που ανέβηκε στην έδρα για να ανακοινώσει την απόφαση.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου κρίθηκε ένοχος κατά πλειοψηφία, καθώς 5 δικαστές εκ των οποίων και ο Πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου είχαν την άποψη ότι πρέπει να κηρυχθεί αθώος.

Η εισαγγελέας της έδρας πρότεινε να επιβληθεί ποινή φυλάκισης πέντε ετών στον κ. Παπακωνσταντίνου.

Συγκεκριμένα το δικαστήριο αποφάσισε :

  • για το αδίκημα της νόθευσης εγγράφων που  αφορά στην αφαίρεση των ονομάτων, την ενοχή κατά πλειοψηφία για πλημμέλημα, ενώ 3 μέλη του δικαστηρίου είχαν την άποψη πως έπρεπε να καταδικαστεί για  κακούργημα.

Σύμφωνα με την πλειοψηφία: «Το usb αποτελεί έγγραφο με εκδότη τις γαλλικές αρχές. Τα διέγραψε τα τρία αρχεία . Είχε  σκοπό να διαφυλάξει την πολιτική του εικόνα γι αυτό αφαίρεσε τα ονόματα. Ωστόσο, δεν αποδείχτηκε ζημία μεγαλύτερη των 150.000 ευρώ, ούτε καν αν υφίσταται τέτοια σε βάρος του Δημοσίου.»

Δύο μέλη του δικαστηρίου είχαν την άποψη πως δεν υφίσταται καν έγγραφο για να νοθευτεί.

  • Για το αδίκημα της απόπειρας απιστίας κρίθηκε ομόφωνα αθώος.

Ο κ. Παπακωνσταντινου άκουσε όρθιος την απόφαση,  ενώ η εισαγγελέας ζήτησε να μην του αναγνωριστεί ελαφρυντικό, καθώς ως σύμβουλος Πρωθυπουργών και υπουργός, δεν έπρεπε να φτάσει εδώ. Όπως χαρακτηριστικά είπε: «Αυτή η υπόθεση και η δίκη κόστισε στον ελληνικό λαό  και σε ταλαιπωρία και σε χρήμα».

Πάντως, το δικαστήριο αναγνώρισε το  ελαφρυντικό του προτέρου εντίμου βίου. Η εισαγγελέας πρότεινε να επιβληθεί στον κ. Παπακωνσταντίνου ποινή 4 ετών.

Newsroom naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή