Ολοκληρώθηκε η απομάκρυνση της αποστολής των ΗΠΑ στην Υεμένη

Κυριακή, 22 Μαρτίου 2015 10:03
UPD:17:53
REUTERS/Khaled Abdullah
A- A A+

Την απομάκρυνση της διπλωματικής και μη αποστολής τους στην Υεμένη ολοκλήρωσαν οι ΗΠΑ, με την αποχώρηση και του υπόλοιπου προσωπικού τους για λόγους ασφαλείας μετά τις επιθέσεις αυτοκτονίας που σκότωσαν 142 ανθρώπους στη Σαναά.

Μεταξύ αυτών που αποχώρησαν από την Υεμένη είναι και περίπου 100 μέλη των ειδικών δυνάμεων. Η εκκένωση κρίθηκε επιτακτική λόγω της επιδείνωσης της κατάστασης ασφάλειας στη χώρα. «Λόγω της επιδείνωσης της κατάστασης ασφάλειας στην Υεμένη, η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών έχει απομακρύνει προσωρινά το υπόλοιπο προσωπικό της από την Υεμένη», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζεφ Ράτκε.

Η αποχώρηση του προσωπικού των Ηνωμένων Πολιτειών η οποία έγινε ενώ προετοιμάζεται η έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για να εξεταστεί η έκρυθμη κατάσταση στην Υεμένη, σηματοδοτεί κατά τους αναλυτές μια περαιτέρω οπισθοδρόμηση των αμερικανικών αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων, ενάντια σε ένα ισχυρό παρακλάδι της αλ Κάιντα το οποίο εδρεύει στην Υεμένη.

EURONEWS

«Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε ενεργά τις τρομοκρατικές απειλές από την Υεμένη» έσπευσε πάντως να δηλώσει ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, απαντώντας ουσιαστικά στους φόβους που εκφράστηκαν σχετικά με τις προσπάθειες καταπολέμησης των εστιών της τρομοκρατίας που βρίσκονται στην Υεμένη.

Η σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ κρίθηκε αναγκαία μετά από αίτημα του προέδρου της Υεμένης Αμπντ-Μανσούρ Χάντι Ράμπο για να υπάρξει «επείγουσα παρέμβαση» της διεθνούς κοινότητας. Όπως ανέφερε διπλωματική στην Ουάσιγκτον ο πρόεδρος της Υεμένης είχε ενημερωθεί για την απόφαση της απομάκρυνσης του προσωπικού των Ηνωμένων Πολιτειών και πήρε διαβεβαιώσεις ότι οι ΗΠΑ «θα εξακολουθήσουν να υποστηρίζουν το λαό της Υεμένης για την πολιτική μετάβαση στη χώρα».

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή