Ποια ν/σ έρχονται την επόμενη εβδομάδα - Πρόταση εξεταστικής για το μνημόνιο

Παρασκευή, 27 Φεβρουαρίου 2015 20:12
UPD:21:46
ΝΕΡΙΤ

Δείτε την ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Η χώρας μας βγαίνει από την πραγματική διαπραγμάτευση έχοντας ανακτήσει την αξιοπρέπεια της, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ενώπιον του υπουργικού συμβούλιου, ενώ προανήγγειλε την κατάθεση πρότασης για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το πώς έφτασε η Ελλάδα στο μνημόνιο.

Ο ίδιος υπογράμμισε πως με τη συμφωνία του Eurogroup  έκλεισε ένας πρώτος κύκλος σκληρής και επίμονης διαπραγμάτευσης και πως η χώρα μας βγαίνει από την πραγματική διαπραγμάτευση έχοντας ανακτήσει την αξιοπρέπεια και την ισοτιμίας της και έχοντας πετύχει τους βασικούς προκαταρκτικούς στόχους που είχε θέσει.

«Τα μνημόνια τελείωσαν τυπικά και ουσιαστικά» υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας προανήγγειλε τη κατάθεση τη Δευτέρα το πρωί του πρώτου νομοσχεδίου της κυβέρνησης που θα αφορά μέτρα για αντιμετώπιση ανθρωπιστικής κρίσης το οποίο χαρακτήρισε «πρώτιστο χρέος και καθήκον».

«Συμβολικά προτείνω αυτό να είναι το πρώτο νομοσχέδιο» είπε ο κ. Τσίπρας προσθέτοντας ότι στο σχέδιο θα προβλέπεται δωρεάν ρεύμα και σίτιση σε 300.000 νοικοκυριά, η ρύθμιση για πρόγραμμα στέγασης σε 30.000 δικαιούχους.

Επίσης με στόχο την άμεση ανακούφιση πριν απ’  όλα των 3,7 εκατ. φυσικών προσώπων και πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων αλλά και για την ενίσχυση των δημόσιων εσόδων στο ίδιο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνεται ρύθμιση για τις οφειλές προς τ’  ασφαλιστικά ταμεία, άρση του διαρκούς αυτόφωρου, της σύλληψης, κράτησης και φυλάκισης για χρέη προς το Δημόσιο έως 50.000 ευρώ.

Στο ίδιο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνεται ρύθμιση για επαναφορά και μάλιστα αναδρομικά του καθεστώτος που ίσχυε έως 31.12.2013 για τις εκθέσεις του ΣΔΟΕ, «έτσι ώστε να μην αποτελούν μετά από μήνες ενδελεχούς ελέγχου, απλά δελτία πληροφοριών προς τις ΔΥΟ» είπε ο κ. Τσίπρας.

«Αυτή η ρύθμιση θα διευκολύνει σημαντικά την επιτάχυνση περάτωσης των ελέγχων από τις ελεγκτικές αρχές. Πολύ περισσότερο, όταν αυτές τις μέρες για πρώτη φορά ενοποιήθηκε ηλεκτρονικά το συσσωρευμένο από χρόνια ελεγκτικό υλικό από όλες τις «λίστες» - Λαγκάρντ, Λιχτενστάιν, από εμβάσματα και ακίνητα εξωτερικού και βέβαια εκείνη της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες» σχολίασε.

Επίσης την επόμενη εβδομάδα αναμένεται νομοσχέδιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Η ρύθμιση αυτή θα έχει έκτακτο χαρακτήρα και θα αφορά κατοικίες των οποίων η αντικειμενική αξία δεν υπερβαίνει τα 300.000 ευρώ.

Την επόμενη εβδομάδα, την Πέμπτη 5 Μάρτη, αναμένεται η κατάθεση του νομοσχεδίου για την ΕΡΤ «ώστε να αποκαταστήσουμε μια μεγάλη αδικία» όπως είπε ο κ. Τσίπρας.

Ο ίδιος ανέφερε ότι το νομοθετικό έργο θα συνεχιστεί «καθώς έχουμε μπροστά μας να αλλάξουμε μέρα με τη μέρα ένα τερατώδες καθεστώς αδιαφάνειας και διαφθοράς, αποκαθιστώντας την κοινωνική δικαιοσύνη και τη δημοκρατία». 

Τέλος, ο Πρωθυπουργός προανήγγειλε πολιτική πρωτοβουλία σε κοινοβουλευτικό επίπεδο καθώς την επόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί στη Βουλή πρόταση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα μνημόνια: «Για να διερευνηθούν οι συνθήκες αλλά και οι πολιτικές ευθύνες όλων των παραγόντων που έπαιξαν ρόλο στη χρεοκοπία της χώρας που μας οδήγησε στον αναγκαστικό δανεισμό» όπως είπε.

EUROKINISSI/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Στιγμιότυπο από το Υπουργικό συμβούλιο υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Ολόκληρη η ομιλία του Πρωθυπουργού

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Σήμερα μετά και τις αποφάσεις των Κοινοβουλίων των Ευρωπαϊκών Κρατών που απαιτούνταν ώστε να επικυρωθεί η καταρχήν συμφωνία του EWG της 20 Φεβρουαρίου, έκλεισε ένας πρώτος κύκλος σκληρής και επίπονης διαπραγμάτευσης.
Οι εταίροι μας ενέκριναν επέκταση της δανειακής σύμβασης με την Ελλάδα,  στην  βάση του αιτήματος που είχαμε καταθέσει με την επιστολή μας. Δηλαδή την επέκταση της δανειακής σύμβασης χωρίς την επέκταση των μνημονιακών δεσμεύσεων, του προγράμματος της λιτότητας δηλαδή, που μέχρι χθες τη συνόδευε αποκλειστικά.

Αποδείχτηκε έτσι, ότι η Ευρώπη μπορεί να προχωράει όταν υπάρχει πολιτική βούληση. Μπορεί να υπερβαίνει αδιέξοδα, να αναζητά άλλους δρόμους για την ανάπτυξη.  Να βάζει σε προτεραιότητα το κοινό μέλλον των ευρωπαϊκών λαών.

Η χώρα βγαίνει από αυτή τη δύσκολη  και σκληρή διαδικασία πραγματικής διαπραγμάτευσης, πιο δυνατή και πιο περήφανη. Βγαίνει από αυτή τη διαδικασία έχοντας ανακτήσει την αξιοπρέπειά αλλά και την ισοτιμία της απέναντι στους Ευρωπαίους εταίρους. Και ταυτόχρονα έχοντας πετύχει τους βασικούς προκαταρκτικούς στόχους που είχαμε θέσει για αυτό τον πρώτο γύρο της διαπραγμάτευσης.

Καταφέραμε να καταλήξουμε με τους εταίρους σε μια συμφωνία - γέφυρα τετράμηνης διάρκειας ώστε  να επαναδιαπραγματευτούμε με ειλικρίνεια και χωρίς εκβιασμούς την ίδια την ουσία της δανειακής σύμβασης, θέτοντας επί τάπητος το αίτημα μας για απομείωση του ελληνικού χρέους.

Η συμφωνία γέφυρα επιτεύχθηκε με την παράταση μεν της δανειακής σύμβασης που θέλουμε να επαναδιαπραγματευθούμε, αλλά ταυτόχρονα με τον σαφή διαχωρισμό της από τα Μνημόνια που την συνόδευαν.

Οι  Ευρωπαίοι εταίροι μας αναγκάστηκαν να αποδεχθούν κάτι που μέχρι χθες έμοιαζε ταμπού: Ότι τα Μνημόνια, οι πολιτικές δηλαδή που ασκήθηκαν επί μια πενταετία στη χώρα, δεν ήταν μόνο κοινωνικά καταστροφικές αλλά και οικονομικά ατελέσφορες, ενώ οι δημοσιονομικοί στόχοι που έθεταν ήταν απολύτως αδύνατον να επιτευχθούν.  Έτσι δέχθηκαν τελικά να αποσύρουν την επιμονή για πρωτοφανή και ανεδαφικά πρωτογενή πλεονάσματα, που αποτελούν το άλλο όνομα της λιτότητας.

Επιβεβαίωσαν επίσης ότι πρέπει να ανοίξει και η συζήτηση, στο πλαίσιο της νέας συμφωνίας, για το ελληνικό χρέος και τους όρους αποπληρωμής του.

Τα Μνημόνια επομένως τελείωσαν τόσο τυπικά όσο και ουσιαστικά, όσο και αν αυτό στεναχωρεί αφάνταστα την αντιπολίτευση που δε μπορεί να ζήσει δίχως αυτά και για αυτό προσπαθεί εναγωνίως να πείσει για το αντίθετο.

Αυτό το οποίο έχουμε σήμερα μπροστά μας είναι η υποχρέωση να ξεκινήσουμε την υλοποίηση μιας σειράς σαρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Μεταρρυθμίσεων, όμως, που έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία.

Με στόχο την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, την αποτελεσματική αντιμετώπιση θεσμική, πολιτική και ποινική της διαφθοράς. Τη σαρωτική μεταρρύθμιση και ανασυγκρότηση της δημόσιας διοίκησης. Την επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας. Και φυσικά την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Αυτό είναι το μίγμα πολιτικής που συνοδεύει την παράταση της δανειακής σύμβασης και όχι οι οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων,
οι απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, η φορολογική εξόντωση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και των μισθωτών, η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τις μαζικές απολύσεις.

Γνωρίζω πολύ καλά ότι κάποιοι θα ήθελαν πολύ να είχαμε αποτύχει. Μέχρι χθες παρακαλούσαν να πέσουμε στα βράχια. Σήμερα, πολύ θα ήθελαν να είχαμε αποδεχτεί τα μέτρα εξόντωσης της κοινωνίας στα οποία είχε συμφωνήσει η προηγούμενη κυβέρνηση, μόνο και μόνο για να μην αποδειχτεί η δική τους πολιτική γύμνια και αναξιοπιστία.

Γνωρίζω, επίσης, ότι κάποιοι έχουν ποντάρει σε ένα Τρίτο Μνημόνιο τον Ιούνη. Λυπάμαι πολύ, αλλά δυστυχώς και πάλι θα τους απογοητεύσουμε. Ας το ξεχάσουν το τρίτο μνημόνιο, γιατί τα Μνημόνια τελείωσαν στις 25 Γενάρη.

Αυτό που επιδιώκουμε στο τέλος του τετραμήνου είναι μια αμοιβαία αποδεχτή συμφωνία με τους εταίρους για την οριστική αποδέσμευση της χώρας από την ασφυκτική και εξευτελιστική επιτροπεία. Μια συμφωνία που θα καταστήσει κοινωνικά βιώσιμες τις χρηματοδοτικές μας υποχρεώσεις και θα δώσει τη δυνατότητα να επιστρέψουμε στην ανάπτυξη, στη κανονικότητα, στη κοινωνική συνοχή. 

Κατανοώ τη πολιτική απογοήτευση ορισμένων κύκλων του μνημονιακού κατεστημένου. Απογοήτευση που μετατρέπεται σε οργή και πανικό, σε αποδιοργάνωση και σύγχυση. Είναι λογικό. Διότι αποδείξαμε έμπρακτα τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη ότι η λιτότητα δεν είναι μονόδρομος. Ότι υπάρχει εναλλακτική πολιτική τόσο για μας εδώ όσο και για την Ευρώπη συνολικά. Και αυτό είναι το μεγάλο κέρδος για τους λαούς και η μεγάλη ήττα για την πολιτική ελίτ και την ολιγαρχία.

Αυτή τη στιγμή όμως δεν είναι η ώρα ούτε για πανηγυρισμούς ούτε για επανάπαυση. Έχουμε μπροστά μας τη μεγάλη μάχη και την πραγματικά μεγάλη πρόκληση: Να ξαναστήσουμε στα πόδια της μια χώρα ρημαγμένη και έναν λαό εξοντωμένο. Αυτό είναι το μεγάλο μας χρέος. Αυτή είναι η βασική μας ευθύνη. Και αντίπαλος μας σε αυτή την προσπάθεια δεν θα είναι μόνο οι ακραία συντηρητικές δυνάμεις της Ευρωπαικής πολιτικής ελίτ, αλλά και ολόκληρο το μνημονιακό καθεστώς που οικοδομήθηκε μέρα με τη μέρα και ρύθμιση τη ρύθμιση την τελευταία πενταετία. Τόσο στον κρατικό μηχανισμό με τις διάφορες αυτονομημένες υπηρεσίες και υπαλλήλους,
όσο και στην οικονομία με τα εγκατεστημένα οικονομικά συμφέροντα που πνίγουν τις αναπτυξιακές δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας.

Από την επόμενη εβδομάδα η κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας θα αναλάβει συγκεκριμένες νομοθετικές και πολιτικές πρωτοβουλίες για να υλοποιήσει με προσεκτικά και μελετημένα βήματα τις δεσμεύσεις της προς τον ελληνικό λαό σε συνθήκες δημοσιονομικής ισορροπίας.

SOOC/NICK PALEOLOGOS

Στιγμιότυπο από το Υπουργικό συμβούλιο.

Για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης

Το πρώτο νομοσχέδιο που καταθέτει η κυβέρνηση στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, θα αφορά τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Αυτό αποτελεί το πρώτιστό μας χρέος σε μια κοινωνία που πέντε χρόνια τώρα χειμάζεται.

Στο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται συγκεκριμένες ρυθμίσεις για την παροχή δωρεάν ρεύματος και σίτισης σε 300.000 νοικοκυριά, ώστε η Ελλάδα να ξαναγίνει μια πολιτισμένη χώρα, όπου όλοι θα ζουν σε συνθήκες αξιοπρέπειας και σεβασμού των αυτονόητων δικαιωμάτων τους.
Ώστε κανένα παιδί να μην κρυώνει, κανένα παιδί να μην λιποθυμά από την πείνα ή να πηγαίνει πεινασμένο στο σχολειό του.

Στο ίδιο νομοσχέδιο θα εμπεριέχεται και η ρύθμιση για την εκκίνηση του προγράμματος στέγασης για 30.000 δικαιούχους με επιδότηση ανά άτομο και με προβλέψεις για τον περιορισμό των εξώσεων που πολλαπλασιάστηκαν την πενταετία του Μνημονίου.

Για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο

Επίσης προκειμένου να πετύχουμε ένα διπλό στόχο: Την άμεση ανακούφιση πριν απ’  όλα των 3,7 εκατομμυρίων φυσικών προσώπων και πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, που στις συνθήκες της κρίσης έφτασαν να χρωστούν έως 5.000 ευρώ  ο καθένας, χωρίς ελπίδα αποπληρωμής. Με αποτέλεσμα να έχει καταρρεύσει η ζωή τους. Και από την άλλη για να ενισχύσουμε δραστικά τα δημόσια έσοδα στερώντας από οποιαδήποτε δικαιολογία μεγαλοοφειλέτες, που αποκλείονταν απ’  τις μέχρι τώρα ρυθμίσεις, καταθέτουμε νομοσχέδιο ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο.

Στο ίδιο νομοσχέδιο συμπεριλαμβάνεται ρύθμιση για τις οφειλές προς τ’  ασφαλιστικά ταμεία, ενώ  προχωρούμε στην άρση του διαρκούς αυτόφωρου, της σύλληψης, κράτησης και φυλάκισης για χρέη προς το Δημόσιο έως 50.000 ευρώ.

Επανέρχεται το καθεστώς για τις εκθέσεις του ΣΔΟΕ

Με νομοθετική ρύθμιση στο ίδιο νομοσχέδιο επανέρχεται - και μάλιστα αναδρομικά - το καθεστώς που ίσχυε έως 31.12.2013 για τις εκθέσεις του ΣΔΟΕ, έτσι ώστε να μην αποτελούν μετά από μήνες ενδελεχούς ελέγχου, απλά δελτία πληροφοριών προς τις ΔΥΟ. Αλλά να παράγουν άμεσα όλα τα έννομα αποτελέσματα που επιτρέπουν τον καταλογισμό φόρων και προστίμων. Αυτή η ρύθμιση θα διευκολύνει σημαντικά την επιτάχυνση περάτωσης των ελέγχων από τις ελεγκτικές αρχές. Πολύ περισσότερο, όταν αυτές τις μέρες για πρώτη φορά ενοποιήθηκε ηλεκτρονικά το συσσωρευμένο από χρόνια ελεγκτικό υλικό από όλες τις «λίστες» - Λαγκάρντ, Λιχτενστάιν, από εμβάσματα και ακίνητα εξωτερικού και βέβαια εκείνη της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες. Ώστε με στοχευμένους ελέγχους να διευκολυνθεί η ύπαρξη συγκεκριμένων αποτελεσμάτων στη σύλληψη της μεγάλης φοροδιαφυγής.

Νομοθετική ρύθμιση για  την προστασία της πρώτης κατοικίας

Επίσης την επόμενη εβδομάδα καταθέτουμε νομοθετική ρύθμιση που θα υλοποιεί τη δέσμευση μας για την προστασία της πρώτης κατοικίας, ώστε να βάλουμε τέλος στην αγωνία εκατοντάδων χιλιάδων συμπολιτών μας, εργαζόμενων και συνταξιούχων που κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους. Η ρύθμιση αυτή θα έχει έκτακτο χαρακτήρα και θα αφορά κατοικίες των οποίων η αντικειμενική αξία δεν υπερβαίνει τα 300.000 ευρώ.

Νομοσχέδιο για την ΕΡΤ

Την επόμενη εβδομάδα, την Πέμπτη 5 Μάρτη, προχωράμε στην κατάθεση του Νομοσχεδίου για την ΕΡΤ ώστε να αποκαταστήσουμε μια μεγάλη αδικία. Και να γιατρέψουμε την μεγάλη πληγή στην δημοκρατία και την ενημέρωση που προκάλεσε η απόφαση της 11ης Ιουνίου του 2013 της συγκυβέρνησης του Μνημονίου.

Με το νομοσχέδιο αυτό:

• Διασφαλίζεται η λειτουργία της ΕΡΤ πάνω σε θεμέλιο δημοκρατίας με σκοπό την ποιοτική αναβάθμιση του παρεχόμενου ενημερωτικού, πολιτιστικού και ψυχαγωγικού προγράμματος.
• Δεν δημιουργείται δημοσιονομική επιβάρυνση στον κρατικό προϋπολογισμό και συνεπώς δεν καθίσταται αντικείμενο της υπό εξέλιξη διαπραγμάτευσης. Αντίθετα την τροφοδοτεί με το επιχείρημα της ουσιαστικής ριζοσπαστικής  μεταρρύθμισης και της καλής νομοθέτησης. 
• Ρυθμίζεται επαρκώς το νέο εργασιακό πλαίσιο, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις επίλυσης των δικαστηριακών εκκρεμοτήτων, με σεβασμό στον πολύμηνο αγώνα των απολυμένων, ταυτόχρονα όμως χωρίς ρεβανσισμούς προς τους εργαζόμενους που νομίμως εργάζονται στο σημερινό φορέα.
• Δημιουργείται το αναγκαίο πλαίσιο επίλυσης των ζητημάτων διαδοχής, αλλά και ελέγχου των οικονομικών στοιχείων και πεπραγμένων με σκοπό την εύρυθμη και ταυτόχρονα εξορθολογισμένη λειτουργία της ΕΡΤ.
• Προβλέπεται ένα απαραίτητο ετήσιο πλαίσιο ανασυγκρότησης κατά τη διάρκεια του οποίου θα επιλυθούν συνολικώς τα ζητήματα διοίκησης, λειτουργίας, οργάνωσης του προσωπικού και εκπομπής του προγράμματος, προκειμένου να μεταβούμε στη νέα εποχή της πραγματικά ανεξάρτητης και πολυφωνικής δημόσιας ραδιοτηλεόρασης που δεν θα επιτρέπει σε κανέναν να την καταστήσει ξανά εργαλείο πολιτικής βούλησης ή θύμα στο βωμό σκοπιμοτήτων.

Αυτές είναι οι πρώτες νομοθετικές παρεμβάσεις που θα καταθέσει η κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας την ερχόμενη εβδομάδα.

Αλλά το νομοθετικό έργο θα συνεχιστεί καθώς έχουμε μπροστά μας να αλλάξουμε μέρα με τη μέρα ένα τερατώδες καθεστώς αδιαφάνειας και διαφθοράς, αποκαθιστώντας την κοινωνική δικαιοσύνη και τη δημοκρατία. Το να κυβερνάς όμως δεν είναι μόνο να νομοθετείς.

Η κυβέρνηση σε κάθε πεδίο και σε κάθε τομέα θα πρέπει να επιδείξει ετοιμότητα ώστε να λύνει καθημερινά τα πρακτικά προβλήματα και να προωθεί διαρκείς μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα διευκολύνουν την ζωή των πολιτών και θα εξορθολογίζουν την δημόσια διοίκηση.

Ηλεκτρονικά κέντρα εξυπηρέτησης πολιτών και κάρτα πολίτη

Από την επόμενη εβδομάδα, λοιπόν, θα ξεκινήσει η προετοιμασία για την υλοποίηση της δέσμευσής μας για τα ηλεκτρονικά κέντρα εξυπηρέτησης πολιτών αλλά και για την τεχνική προετοιμασία δημιουργίας της κάρτας του πολίτη που θα εμπεριέχει όλες τις πληροφορίες που θα απαιτούνται για τις συναλλαγές με τη δημόσια διοίκηση, ωστε να κάνουμε πράξη τη δέσμευσή μας : Καμία δημόσια υπηρεσία να μη ζητά πληροφορίες που ήδη κατέχει άλλη δημόσια υπηρεσία.

Θα ήθελα σε αυτό το σημείο να σας καλέσω όλους και όλες να εργαστούν από κοινού με τον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ώστε να μπει μπροστά η αναδιοργάνωση όλων των οργανισμών των Υπουργείων προκειμένου να είμαστε έτοιμοι το δυνατόν συντομότερα.
Ίσως αυτή να είναι μια από τις μεγαλύτερες και σημαντικότερες παρεμβάσεις μας και θα μας δώσει την ευκαιρία να αποδείξουμε ότι μπορούμε να αναμορφώσουμε ριζικά το τοπίο της δημόσιας διοίκησης στην Ελλάδα, πέρα από συντεχνιακά συμφέροντα και πελατειακές δεσμεύσεις.

Για τις Σκουριές

Θα ήθελα όμως να σταθώ και σε ένα θέμα που αποτελεί για μας κόμβο και σύμβολο για τους νέους όρους διακυβέρνησης, για τις νέες αρχές που καθορίζουν την πολιτική της μεταμνημονιακής περιόδου: H κυβέρνησή μας, διά του Υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αποφάσισε σήμερα να ανακαλέσει την άδεια Αρχιτεκτονικής και Ηλεκτρομηχανολογικής Μελέτης του εργοστασίου στις Σκουριές της Χαλκιδικής.

Η ανάκληση αυτή κρίθηκε επιβεβλημένη μετά από σοβαρές καταγγελίες που μεσολάβησαν και κρίθηκε επιβεβλημένη προκειμένου να υπάρξει επανέλεγχος για το κατά πόσο στη σχετική θεώρηση έχουν τηρηθεί, από την επιχείρηση στις Σκουριές, οι κείμενες διατάξεις. Σκοπός μας είναι με αυτή μας την κίνηση να προασπίσουμε, με τον όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικό τρόπο, δύο μείζονες προτεραιότητες για την κυβέρνησή μας, το περιβάλλον και το δημόσιο συμφέρον.

Και με αφορμή τις αντιδράσεις γι’ αυτή μας την απόφαση θέλω να τονίσω προς πάσα κατεύθυνση: Η  νέα κυβέρνησή μας εκλέχτηκε για να υπηρετήσει με ακλόνητη συνέπεια τα συμφέροντα των εργαζομένων και του ελληνικού λαού.  Εκλέχτηκε για να προασπίσει την προοδευτική παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου και ταυτόχρονα να διαφυλάξει και να αναβαθμίσει το περιβάλλον στην πατρίδα μας και τη φυσική μας κληρονομιά για τις επόμενες γενιές. Γι’ αυτό, για την κυβέρνηση οι εργαζόμενοι, η προοδευτική παραγωγική ανάπτυξη, το περιβάλλον και το δημόσιο όφελος, βρίσκονται πάνω απ΄ όποια επιχειρηματικά συμφέροντα, όσο μεγάλα και αν είναι και όσες διασυνδέσεις και αν διαθέτουν.
Και αυτό ας το χωνέψουν όλοι μέσα και έξω από τη χώρα.

Πρόταση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα Μνημόνια

Κλείνοντας αυτή την εισήγηση επιτρέψτε μου να αναφερθώ ειδικά και σε ένα τελευταίο θέμα. Σε μια ακόμα πολιτική πρωτοβουλία σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, που αναλαμβάνουμε : Την επόμενη εβδομάδα θα καταθέσουμε στη Βουλή πρόταση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα Μνημόνια: Για να διερευνηθούν οι συνθήκες αλλά και οι πολιτικές ευθύνες όλων των παραγόντων που έπαιξαν ρόλο στη χρεοκοπία της χώρας που μας οδήγησε στον αναγκαστικό δανεισμό. Με ευθύνη, με εντιμότητα και χωρίς κανένα ρεβανσισμό θα αναλάβουμε την πολιτική αυτή πρωτοβουλία γιατί ο ελληνικός λαός έχει δικαίωμα να μάθει την αλήθεια, γιατί είμαστε ηθικά και πολιτικά υποχρεωμένοι να αποδώσουμε δικαιοσύνη. Το έχει ανάγκη το πολιτικό μας σύστημα που απαξιώθηκε. Το έχει ανάγκη η ίδια η δημοκρατία.

Κυρίες και κύριοι βουλευτές σας καλώ από αύριο να εργαστείτε σκληρά υλοποιώντας τη λαϊκή εντολή να γυρίσει σελίδα η χώρα.
Σας καλώ να για λιγότερα συνθήματα και πιο πολύ δουλειά.
Λιγότερα λόγια και περισσότερα έργα.
Σας ευχαριστώ

Σχολιάστε το άρθρο

Απομένουν 3000 χαρακτήρες αποστολή
Τα πιο πρόσφατα σχόλια
ΝΙΚΟΛΑΟΣ[77.49.8xx.xxx]
02/03/2015 13:59

Ακουμε συνεχεια τη καραμελλα που πιπιλιζουν οι βολεμενοι του συστηματος για το ευρω και για το ευρω.Βλεπεις ,τα εκτελεστικα οργανα της παγκοσμιοποιησης καταφεραν μεσω της προπαγανδας να κανει ΕΥΚΑΡΙΑΚΑ πολλους ελληνες Πλουσιους!!!Αλλα ΦΕΥ!!!Μετα ηλθε η λυπητερη.Ακουμε για δανεια και δανεια, βαρεθηκαμε επιτελους αυτη τη καφριλα.Αυτοι που δανειζοντουσαν ΑΣΥΣΤΟΛΑ, εχουν ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΑ και δεν ακουμε κατι να τους καλεσουν ΚΑΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΑΥΤΟΙ τα παλαια δανεια με τα τοκοχρεωλυσια τους, γιατι δεν συναινεσαν ολοι σ αυτο τον υπερδανεισμο.Καποοι πηραν τις σχετικες αποφασεις τοτε.Ενα παραδειγμα.Τα δανεια που επερναν πασοκ/νδ να τα πληρωσουν τα μελη των κομματων τους και οι αρχηγοι τους.Δοξα τω θεω, αν κρινουμε απο τον Βενιζελο, εχουν καμποσα.Οταν εκαναν το κομματι τους σαν κυβερνητες βουλευτες και ειχαν το πανω χερι στις αποφασεις ηταν καλα??Οσο για την εξεταστικη ,επιβαλλεται μονο που οταν και αν βγη πορισμα για ευθυνες, οι υπευθυνοι να ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ και οχι να παει στις καλενδες!!

περισσότερα
Σοσιαλλήθωρος...Ουστ[194.125.2xx.xxx]
02/03/2015 12:44

Με την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης τι γίνεται;
Επί επάρατης είχαν πει ότι θα μειωθεί φέτος.
Τώρα δεν λένε τίποτα για μείωση.
Μάλιστα λένε και για νέα έκτακτη εισφορά.
Πόσες έκτακτες εισφορές θα πληρώνουμε Γιάννννννννννννννη;
Και στην ΕΡΤ εμείς θα τους πληρώσουμε τους βολεμένους; Με επιπλέον τέλος;
Τι ωραίοι που είστε ρε. ΦΩΣΤΗΡΕΣ.
Στον Αντένα απολύουν αβέρτα και στην ΕΡΤ κάνουν προσλήψεις και πάρτι.
ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ.

περισσότερα
αντι-συμμορίτης[212.205.0xx.xxx]
02/03/2015 09:05

Εγω ξέρω ότι για να φτάσει ο σρζ στο 36% έγινε σαν τα μούτρα σας.
Αν παρέμενε αυτό που ήταν, σήμερα θα έπαιρνε ακόμα 4%.
Και όμως στα σχόλια τον βρίζετε με ιερή αγανάκτηση που αναρωτιέται κανείς πότε πρόλαβε να σωρευτεί.
Αφήνετε επίσης τη σκέψη σας στη μέση, μιας και δε μας λέτε ποιός θέλετε να κυβερνήσει αν πέσει ο σρζ.
Μάλλον προτιμάτε το πρωτότυπο που ασελγούσε πάνω μας επί 40 χρόνια, και όχι το 'αριστερό' κακέκτυπο του.
Και είναι αξιοπερίεργο πως αυτού του τύπου τα σχόλια αποτελούν το 90% του συνόλου των σχολίων.
Στη καθημερινότητα μου εισπράττω μια εντελώς αντεστραμένη εικόνα,
που αγγίζει τα όρια του καλόπιστου κρετινισμού είναι αλήθεια,
από σχόλια συγγενών, φίλων, συναδέλφων που μάλιστα δεν ψήφισαν σρζ.
Τι συμβαίνει πραγματικά ;
Ζω περικυκλωμένος από νεο-συριζαίους ;
Ο κόσμος ντρέπεται να εκφράσει δια ζώσης ακόμα και υπόνοια υποστήριξης στους ποινικούς που κυβερνούσαν,
και περιορίζεται να το κάνει πίσω από την ανωνυμία που προσφέρει το διαδικτύο ;
Γιατί εντάξει ο σρζ είναι ακατάλληλος, αλλά πρέπει να υπάρξει και ενα μεταβατικό στάδιο στην πολιτική ζωή του τόπου.
Το γύρισμα στην πρότερη κατάσταση ισοδυναμεί με αυτοκτονία.
Άλλα ενδεχόμενα όπως η βύθιση της χώρας σε μια κατάσταση αναρχίας ή ενα στρατιωτικό πραξικόπημα δε νομίζω ότι γοητεύουν τους σχολιαστές της Ν.
Οπότε τι προτείνετε βρε παλικάρια ;
Επιστροφή της συμμορίας ;

περισσότερα
διαβάστε όλα τα σχόλια (34)

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή