Η ανουσιότητα τού να ζεις σε κατάσταση αμόκ

Το νέο έργο της Λένας Κιτσοπούλου, στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν
Παρασκευή, 13 Φεβρουαρίου 2015 11:00
A- A A+

Ένα κείμενο βασισμένο σε τόσο κλισέ κουβέντες, που, κατά τη διάρκεια των διαλόγων του, οι θεατές θέλουν να μπουν μέσα και να συμμετέχουν με τη γνώμη τους, να διαφωνήσουν, να συμφωνήσουν, να επαινέσουν ή να αρπαχτούν, έρχεται να ρίξει φως στην ανούσια πλευρά της ζωής.

Με τον μακρόσυρτο τίτλο «Μια μέρα, όπως κάθε μέρα, σε ένα διαμέρισμα από τα χιλιάδες διαμερίσματα της Αθήνας, αυτά με τα κουφώματα ασφαλείας και τους βολικούς καναπέδες τους, σε κατάσταση αμόκ. Ή η ανουσιότητα του να ζεις», το νέο έργο της Λένας Κιτσοπούλου παρουσιάζεται στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν, από σήμερα, Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου.

Για να μη βγει αυτό το κοιμισμένο τέρας από μέσα μας

Πρόκειται για ένα έργο για τη ματαιότητα. Ένα κείμενο πολύ καθημερινό, που δεν έχει τίποτα φιλοσοφικό. Δεν έχει τίποτα ουσιώδες. Είναι μαζεμένες όλες οι ανούσιες κουβέντες, που κάνουμε στον καναπέ μας (με τις οποίες πωρωνόμαστε κιόλας), από συνταγές μαγειρικής μέχρι τις ειδήσεις της τηλεόρασης. Αυτό, που μιλάμε στο τηλέφωνο, χωρίς να λέμε τίποτα. Ένα πράγμα τόσο καθημερινό, τόσο οικείο σε όλους, που, όμως, μέσα από την εμμονική του δομή, καταντάει άρρωστο. Μια βαρεμάρα, μια ματαιότητα, μια σήψη, που οχυρώνεται πίσω από ανώδυνες κουβέντες. Για να περάσει η ώρα. Για να ξεχαστούμε. Για να μην νιώσουμε ένοχοι, που η ζωή μας δεν μας ικανοποιεί.

Λένα Κιτσοπούλου.

Ένα έργο για την εποχή μας, για το «τώρα», που πια δεν έχουν τα πράγματα νόημα, που πια δεν περιμένουμε και πολλές εκπλήξεις. Τόσο ζωντανό, που, αν το πάρει κάποιος να το παίξει σε έναν χρόνο, θα μπορούσε σε σημεία να λέει άλλα λόγια. Φυσικά, υπάρχουν σκηνοθετικές εγκοπές, παραληρήματα κειμενικά, κατά τα οποία παρεμβάλλονται κάποια πράγματα πολύ τραγικά, ή τραγικά κωμικά, δράσεις ή σιωπές απόγνωσης, κάποια ξεσπάσματα των ηρώων πολύ τρελά, αλλά στο πλαίσιο πάλι μιας τρέλας πολύ κλισέ, σαν να προσπαθούμε, μέσα από κλισέ και γελοίες αφορμές, να τσακωθούμε, να τα σπάσουμε, μόνο και μόνο για να μη βγει αυτό το κοιμισμένο τέρας από μέσα μας, που δεν είναι άλλο από τον βαθύ πόνο της ύπαρξής μας. Παθαίνουμε αμόκ και καταλαμβανόμαστε από οργή, σε μια ύστατη προσπάθεια να δραπετεύσουμε από τους ίδιους μας τους εαυτούς.

Ταυτότητα παράστασης
Κείμενο - σκηνοθεσία: Λένα Κιτσοπούλου, σκηνικά - κοστούμια: Ναταλία Λάτση, φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος, μουσική επιμέλεια: ο θίασος, Α’ βοηθός σκηνοθέτη: Άννα Νικολάου, Β’ βοηθός σκηνοθέτη: Χρήστος Χριστόπουλος, Γ’ βοηθός σκηνοθέτη: Ιωάννα Μαυρέα, Δ’ βοηθός σκηνοθέτη: Τζένια Κονταράτου, φωτογραφίες: Μυρτώ Αποστολίδου. Παίζουν: Γιάννης Κότσιφας, Λένα Κιτσοπούλου κ.ά..

Πληροφορίες
Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν: Φρυνίχου 14 - Πλάκα, τηλ.: 210 3222464 και 210 3236732. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: 13 Φεβρουαρίου έως 5 Απριλίου: Παρασκευή και Σάββατο: 9.15, Κυριακή: 19.00, Δευτέρα: 20.00. Διάρκεια παράστασης: 80 λεπτά. Τιμές εισιτηρίων: Δευτέρα έως Παρασκευή: γενική είσοδος: 15 ευρώ, μειωμένο (φοιτητές, άνεργοι με κάρτα ΟΑΕΔ, ΑΜΕΑ, νέοι κάτω των 23 ετών, συνταξιούχοι άνω των 65 ετών και ομάδες 8 ατόμων και άνω): 10 ευρώ. Σάββατο και Κυριακή: γενική είσοδος: 16 ευρώ, μειωμένο: 12 ευρώ. Προπώληση: καταστήματα: Public, Παπασωτηρίου, Ιανός, Seven Spots, Reload, τηλεφωνικά: 11876, ηλεκτρονικά: viva.gr.

naftemporiki.gr
 

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή