Πακιστάν: Σαουδάραβας πρίγκιπας θα κυνηγήσει προστατευόμενα πτηνά

Τετάρτη, 04 Φεβρουαρίου 2015 11:16
UPD:11:16
EPA/MUSA FARMAN

Ο αγριόγαλος Houbara (φωτ. αρχείου).

A- A A+

Οι πακιστανικές αρχές βρίσκονται στο στάδιο ολοκλήρωσης των σχετικών προετοιμασιών για την επίσκεψη Σαουδάραβα πρίγκιπα σε έρημο στα νοτιοδυτικά της χώρας προκειμένου να κυνηγήσει τον αγριόγαλο Houbara, ένα πτηνό που υποτίθεται ότι προστατεύεται από το νόμο.

Τα πρώτα μέλη της σαουδαραβικής αποστολής έχουν ήδη φτάσει στην έρημο Γιακ στην επαρχία του Μπαλουχιστάν, μαζί με τα γεράκια που θα χρησιμοποιηθούν για να πιάσουν τον αγριόγαλο, δήλωσαν οι Πακιστανοί αξιωματούχοι.

Ο Σαουδάραβας πρίγκιπας Φαντ μπιν Σουλτάν μπιν Αμπντουλαζίζ αναμένεται να ενταχθεί στην ομάδα τις επόμενες ημέρες. Πέρυσι ο ίδιος πρίγκιπας ηγήθηκε μίας ομάδας κυνηγών στο Μπαλουχιστάν που σκότωσε περισσότερους από 2.000 αγριόγαλους.

Τα πτηνά έχουν αξιολογηθεί ως «ευάλωτα» και ο πληθυσμός τους μειώνεται σύμφωνα με την «Κόκκινη Λίστα» των απειλούμενων ειδών από τη Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης. Το κυνήγι τους έχει απαγορευθεί στο Πακιστάν, αλλά οι αρχές εκδίδουν ειδικές άδειες για τους εύπορους επισκέπτες από τις αραβικές χώρες. Οι κάτοχοι άδειας θεωρητικά περιορίζονται στο κυνήγι 100 προστατευόμενων πτηνών εντός 10 ημερών, αλλά μόνο σε ορισμένες περιοχές.

Οι Άραβες σεΐχηδες είναι γνωστοί ως ενθουσιώδες κυνηγοί. Ταξιδεύουν στο Πακιστάν κάθε χρόνο με ιδιωτικά τζετ από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Σαουδική Αραβία και το Κουβέιτ για να κυνηγήσουν το σπάνιο πτηνό χρησιμοποιώντας την παραδοσιακή αραβική μέθοδο με τα γεράκια.

Σύμφωνα με συντηρητικές εκτιμήσεις, μεταξύ 500.000 με ένα εκατομμύριο πτηνά όλων των ειδών μεταναστεύουν μέσω του Πακιστάν κάθε χρόνο, πετώντας νότια από τη Σιβηρία για να περάσουν το χειμώνα στην Κεντρική και Νότια Ασία.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή