«Μακρύς και δύσκολος δρόμος για την Ελλάδα»

Συνέντευξη του Γ. Εμμανουηλίδη, διευθυντή ερευνών του European Policy Centre
Παρασκευή, 30 Ιανουαρίου 2015 09:35
UPD:11:23
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ Ε.Ε.

Η αντιπαράθεση της νέας ελληνικής κυβέρνησης και της Ε.Ε. για το θέμα της Ουκρανίας και των επαπειλούμενων νέων ευρωπαϊκών κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας σχολιάστηκε ευρύτατα τις τελευταίες μέρες από τον γερμανικό Τύπο.

A- A A+

O Γιάννης Εμμανουηλίδης, διευθυντής ερευνών του European Policy Centre στις Βρυξέλλες, μίλησε χθες στο γερμανικό ραδιόφωνο DLF για την εξωτερική πολιτική της Ελλάδας, με αφορμή τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στην κοινή έκδοση ανακοίνωσης στο θέμα της Ρωσίας.

Η πρώτη ερώτηση που του ετέθη ήταν σχετικά με το αν η ελληνική κυβέρνηση επιλέγει τον δρόμο της σύγκρουσης με την Ε.Ε. ή αν πρόκειται για ένα «πόκερ» εν όψει μιας νέας διαπραγμάτευσης.

«Δεν είναι σαφές τι σημαίνουν όλα αυτά. Η κυβέρνηση είναι μόνο λίγες μέρες στην εξουσία. Εν μέρει υπάρχουν διαφορετικές φωνές, μια πολυφωνία, άλλοτε πάλι μια κακοφωνία. Πιστεύω πως υπάρχει μια στάση σύγκρουσης, αλλά προετοιμάζονται παράλληλα ώστε να επιτευχθεί ένας συμβιβασμός με τους εταίρους. Είναι όμως ένας μακρύς και γεμάτος αγκάθια δρόμος, με δυσκολίες από σήμερα μέχρι να καταλήξουν σε μια συμφωνία. Θα είναι μια μεγάλη παρτίδα», εκτιμά ο Έλληνας ειδικός.

Παραδοσιακά καλές σχέσεις με τη Ρωσία

EURONEWS

Η αντιπαράθεση της νέας ελληνικής κυβέρνησης και της Ε.Ε. για το θέμα της Ουκρανίας και των επαπειλούμενων νέων ευρωπαϊκών κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας σχολιάστηκε ευρύτατα τις τελευταίες μέρες από τον γερμανικό Τύπο.

Ο Γιάννης Εμμανουηλίδης αναφέρει σχετικά: «Πιστεύω πράγματι ότι στο θέμα της Ρωσίας θα υπάρχει μια απόκλιση σε σχέση με την προηγούμενη κυβέρνηση. Αυτό όμως δεν αποτελεί έκπληξη. Ο κ. Τσίπρας ήταν πρόσφατα στη Ρωσία. Ο υπουργός Εξωτερικών κ. Κοτζιάς είναι γνωστό ότι έχει μια φιλορωσική στάση. Το θέμα όμως είναι πόσο θα το προχωρήσει το θέμα. Και ίσως στο σημείο αυτό υπάρχει ένα στοιχείο τακτικισμού, δηλαδή μέσω της πολιτικής της Ρωσίας να επιτύχει συμβιβασμούς σε άλλους τομείς».

«Κοινά ιστορικά, πολιτισμικά και θρησκευτικά στοιχεία»

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στο θέμα της επιβολής των κυρώσεων, αν και η Ελλάδα δεν έχει τη βαρύτητα που έχουν άλλες χώρες, ωστόσο θα μπορούσε να συμβάλει ώστε να σχηματισθούν συνασπισμοί εντός της Ε.Ε., οι οποίοι από την πλευρά τους θα μπορούσαν να παρεμποδίσουν την επιβολή νέων μέτρων.

Στην ερώτηση αν η προσέγγιση του Ρώσου προέδρου Πούτιν προς την Ελλάδα οφείλεται στο γεγονός ότι προσπαθεί να προσεγγίσει ακροαριστερά και ακροδεξιά κόμματα, ο κ. Εμμανουηλίδης απαντά πως υπάρχουν πολλά κοινά ιστορικά, πολιτισμικά και θρησκευτικά στοιχεία: «Υπάρχει μια σχέση ανάμεσα στην Ελλάδα και στη Ρωσία, η οποία είναι μια σχέση αιώνων. Φυσικά αυτό ισχύει και για άλλα κράτη μέλη. Για παράδειγμα στο θέμα των κυρώσεων η Ιταλία είναι πιο πρόθυμη για μια πιο χαλαρή πολιτική σε σχέση με άλλα κράτη που τηρούν μια πιο σκληρή στάση – κυρίως οι χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης».

Πηγή: Deutsche Welle

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή