Προειδοποιήσεις Σουλτς για τη διαφοροποίηση της Ελλάδας σχετικά με τη Ρωσία

Πέμπτη, 29 Ιανουαρίου 2015 00:08
UPD:09:52
EPA/PATRICK SEEGER

O επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς (φωτ. αρχείου) αναφερόμενος στη συνάντηση που θα έχει την Πέμπτη με τον κ. Τσίπρα στην Αθήνα είπε: «Και θα του διαμηνύσω αύριο ότι μονομερείς προσεγγίσεις στην εξωτερική πολιτική δεν θα τον βοηθήσουν».

A- A A+

«Δεν μπορείς από τη μια να ζητείς από την Ευρώπη να δείξει αλληλεγγύη στη χώρα σου, όπως κάνει ο κ. Τσίπρας και από την άλλη να εγκαταλείπεις την κοινή ευρωπαϊκή θέση», δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς αναφερόμενος στην αρνητική στάση της νέας κυβέρνησης όσον αφορά την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία λόγω της ουκρανικής κρίσης.

Ο κ. Σουλτς με δηλώσεις του στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο της Γερμανία ZDF αναφερόμενος στη συνάντηση που θα έχει την Πέμπτη με τον κ. Τσίπρα στην Αθήνα είπε: «Και θα του διαμηνύσω αύριο ότι μονομερείς προσεγγίσεις στην εξωτερική πολιτική δεν θα τον βοηθήσουν».

Είχε προηγηθεί η αντίδραση του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ο οποίος με αφορμή τη δυσαρέσκεια της ελληνικής κυβέρνησης για το γεγονός ότι την Τρίτη δημοσιοποιήθηκε η δήλωση της Ε.Ε. για επιβολή περαιτέρω κυρώσεων στη Ρωσία χωρίς να δοθεί η συγκατάθεση της ελληνικής πλευράς, δήλωσε μέσω του εκπροσώπου του: «Λυπούμαστε που η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να συνταχθεί μαζί μας».

Μάλιστα ο εκπρόσωπος του κ. Τουσκ απορρίτπει την κριτική που ασκεί η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζοντας πως για την έκδοση της ανακοίνωση υπήρξε διαβούλευση με όλα τα κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένου και του εκπροσώπου της νέας ελληνικής κυβέρνηση.

«Εμείς καταλάβαμε, την Δευτέρα, ότι το ανακοινωθέν είχε συμφωνηθεί από όλους. Όταν μάθαμε για την διστακτικότητα που εξέφρασε η ελληνική πλευρά, το πρωί της Τρίτης…προτείναμε να προσθέσουμε μια υποσημείωση που θα εξηγεί ότι η Ελλάδα δεν καλύπτεται από τη συγκεκριμένη ανακοίνωση. Καθώς η Ελλάδα δεν επιθυμούσε μια τέτοια υποσημείωση, ήταν ξεκάθαρο για εμάς ότι μπορούσαμε να δημοσιεύσουμε την ανακοίνωση όπως  είχε συμφωνηθεί το απόγευμα».

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας την Τρίτη επικοινώνησε τηλεφωνικά με την  ύπατη εκπρόσωπο της Ε.Ε. για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι, προκειμένου να της μεταφέρει τη δυσαρέσκειά του, ενώ την Τετάρτη ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνης δήλωσε ότι η χώρα μας είναι αντίθετη με το εμπάργκο που έχει επιβληθεί κατά της Ρωσίας, χαρακτήρισε αδιανόητο το γεγονός ότι δόθηκε κείμενο από την Ε.Ε. που προετοιμάζει το έδαφος για νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας χωρίς την έγκριση της ελληνικής κυβέρνησης και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα δεν είναι προτεκτοράτο μέσα στην Ευρώπη, ούτε μπανανία κανενός.

«Η Ελλάδα είναι ισότιμο μέλος της Ε.Ε.» είπε χαρακτηριστικά.

EURONEWS
Επίσης ο νέος υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς κατά την τελετή παράδοσης παραλάβης του υπουργείου την Τρίτη μεταξύ άλλων δήλωσε πως «κάνουν λάθος όσοι πιστεύουν ότι στο  όνομα του χρέους θα μας κάνουν  να παραιτηθούμε από την κυριαρχία μας για την ενεργή δραστήρια συμβολή στις ευρωπαϊκές πολιτικές».

Η δήλωσή του προκάλεσε προκάλεσε την αντίδραση του απερχόμενου υπουργού των Εξωτερικών κ.Ευάγγελου Βενιζέλου ο οποίος υπογράμμισε πως όσο ήταν ο ίδιος στο υπουργείο Εξωτερικών δεν δέχθηκε καμία παρέμβαση.

«Θέλω να ενημερώσω τον ελληνικό λαό πως ούτε μία φορά, ούτε μια στιγμή η Ελλάδα απεδέχθη πίεση ή προσπάθεια πίεσης στα θέματα εξωτερικής πολιτικής ή άμυνας και ασφάλειας με μοχλό την οικονομική κρίση και ιδίως τα ζητήματα του οικονομικού χρέους» είπε.

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Εξωτερικών, Νικόλαος Κοτζιάς, θα μεταβεί την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, προκειμένου να συμμετάσχει στο έκτακτο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο συγκάλεσε η Ύπατη Εκπρόσωπος για τις Εξωτερικές Σχέσεις και την Πολιτική Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Φεντερίκα Μογκερίνι με θέμα την επιδείνωση της κατάστασης ασφάλειας στην ανατολική Ουκρανία.  

Πηγή: Reuters

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή