Γεμάτη «γνώριμα» ονόματα η νέα Βουλή

Πέμπτη, 29 Ιανουαρίου 2015 17:28
UPD:17:29
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΙΤΑΣ

Γεμάτη «γνώριμα» ονόματα, ήτοι εκπροσώπους παραδοσιακών πολιτικών οικογενειών και συγγενείς παλαιών βουλευτών θα είναι και η επόμενη Βουλή.

Η εκλογή απογόνων παλαιών πρωθυπουργών, υπουργών και βουλευτών αποτελεί διαχρονική σταθερά της πολιτικής ζωής που άντεξε και στις τελευταίες εκλογές παρά την κατάρρευση του παλαιού δικομματισμού και τη σημαντική ανανέωση του πολιτικού προσωπικού.

Το φαινόμενο αντιμετωπίζεται συχνά ως συνώνυμο των πελατειακών σχέσεων αν και θα πρέπει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία των Πολιτικών Επιστημών και της Πολιτικής Κοινωνιολογίας η παρουσία των πολιτικών οικογενειών θεωρείται αποτέλεσμα δύο ειδικότερων παραγόντων.

Ο πρώτος είναι η ύπαρξη αυξημένου πολιτικού κεφαλαίου (σχέσεις των τζακιών με τον κομματικό μηχανισμό, αναγνωρισιμότητα ονόματος κτλ) και ο δεύτερος η παρουσία ενισχυμένου ανθρώπινου κεφαλαίου (κοινωνικοποίηση σε περιβάλλον όπου υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον για την πολιτική, μετάδοση πολιτικών γνώσεων και ικανοτήτων από γενιά σε γενιά κτλ).

Οι περισσότεροι εκπρόσωποι των παλαιών «τζακιών» της νέας Βουλής καταμετρώνται, πάντως, στις τάξεις τη ΝΔ όπου ένας στους πέντε βουλευτές διατηρεί συγγενική σχέση με τουλάχιστον ένα πρόσωπο που συμμετείχε σε παλαιότερες συνθέσεις της Βουλής. Πέραν της ΝΔ όμως διαπιστώνεται ότι ακόμη και το νεοσύστατο Ποτάμι έχει στις τάξεις του τρείς βουλευτές οι οποίοι έχουν συγγενική σχέση με παλαιότερους αντιπροσώπους της Βουλή.

Το φαινόμενο βέβαια παρατηρείται και στα κόμματα της αριστεράς, αν και σε μικρότερο βαθμό. Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι η επόμενη θα έχει για μία ακόμη φορά εκπροσώπους της οικογένειας Καραμανλή και Μητσοτάκη αλλά δεν θα υπάρχει πλέον κανένας Παπανδρέου αφού η μεγάλη πολιτική οικογένεια των τριών πρωθυπουργών μένει για πρώτη φορά χωρίς βουλευτή εδώ και αρκετές δεκαετίες.

Ακολουθεί κατάταξη των κομμάτων με βάση των αριθμό μελών της νέας Βουλής που προέρχονται από πολιτικές οικογένειες.

ΝΔ

Φωτεινή Αραμπατζή (Σερρών), πρώην σύζυγος του παλαιού υπουργού του ΠΑΣΟΚ, Γιάννη Μαγκριώτη.

Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης (Β' Αθηνών), γιος του παλαιού υπουργού της ΝΔ,  Ιωάννη Βαρβιτσιώτη. Η οικογένεια εκπροσωπείται περισσότερα από 100 χρόνια στην ελληνική Βουλή.

Θανάσης Δαβάκης (Λακωνίας), μακρινός ανιψιός των παλαιών βουλευτών της ΕΡΕ και της ΝΔ, Δημητρίου και Ιωάννη Δαβάκη.

Χρίστος Δήμας (Κορινθίας) γιος του αντιπροέδρου της ΝΔ παλαιού Επιτρόπου της ΕΕ και υποψήφιου Προέδρου της Δημοκρατίας, Σταύρου Δήμα.

Κώστας Καραμανλής του Αλέξανδρου (Α' Θεσσαλονίκης) ο πρώην πρωθυπουργός είναι ανιψιός του Κωνσταντίνου Καραμανλή.

Κώστας Καραμανλής του Αχιλλέα (Σερρών), ξάδερφος του Κώστα Καραμανλή και ανιψιός του Κωνσταντίνου Καραμανλή.

Κώστας Καραγκούνης (Αιτωλοακαρνανίας), ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ είναι γιος του παλαιού βουλευτή της ΝΔ, Ανδρέα Καραγκούνη.

Όλγα Κεφαλογιάννη (Α' Αθηνών) η τέως υπουργός Τουρισμού είναι κόρη του ιστορικού στελέχους και πρώην υπουργού της ΝΔ, Ιωάννη Κεφαλογιάννη.

Γιάννης Κεφαλογιάννης (Ρεθύμνου) ανιψιός του Ιωάννη Κεφαλογιάννη.

Ευάγγελος Μεϊμαράκης (Β' Αθηνών), γόνος παλαιότατης πολιτικής οικογένειας, γιος του βουλευτή της ΕΡΕ, Ιωάννη Μεϊμαράκη και ανιψιός του βουλευτή του Λαϊκού Κόμματος, Βασίλη Μεϊμαράκη.

Κυριάκος Μητσοτάκης (Β' Αθηνών), γιος του πρώην πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη ο οποίος είναι ανιψιός του Ελευθέριου Βενιζέλου.

Ντόρα Μπακογιάννη (Α' Αθηνών), κόρη του πρώην πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και χήρα του δολοφονηθέντα βουλευτή από τη 17Ν Παύλου Μπακογιάννη.

Ευάγγελος Μπασιάκος, (Βοιωτίας), γιος του παλαιού βουλευτή της ΕΡΕ, Αριστείδη Μπασιάκου.

Νίκος Παναγιωτόπουλος (Καβάλας), ανιψιός του παλαιού βουλευτή του νομού, Γιώργου Παναγιωτόπουλου.

Σίμος Κεδίκογλου (Ευβοίας), γιός του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ, Βασίλη Κεδίκογλου.

Αντώνης Σαμαράς (Μεσσηνίας), ανιψιός του βουλευτή της ΕΡΕ, Γιώργου Σαμαρά και εγγονός του παλαιού υπουργού Αλέξανδρου Ζάννα.
Κώστας Σκρέκας (Τρικάλων), γιος του πρώην βουλευτή της ΝΔ, Θεόδωρου Σκρέκα.

ΣΥΡΙΖΑ

Βασιλική Κατριβάνου (Β' Αθηνών), ανιψιά του παλαιού βουλευτή της ΕΔΑ και υπουργού της κυβέρνησης Ζολώτα, Θεόδωρου Κατριβάνου.

Χαρά Καφαντάρη (Β΄Αθηνών), συγγενής του παλαιού πρωθυπουργού Γιώργου Καφαντάρη και ξαδέρφη της πρώην βουλευτού του ΚΚΕ, Λίλας Καφαντάρη.

Ζωή Κωνσταντοπούλου (Α' Αθηνών), κόρη του πρώην προέδρου του ΣΥΝ, Νίκου Κωνσταντόπουλου.

Στάθης Παναγούλης (Β' Αθηνών), αδελφός του αγωνιστή της Δημοκρατίας και μετέπειτα βουλευτή της Ένωσης Κέντρου-Νέες Δυνάμεις, Αλέκου Παναγούλη.

Ζεϊμπέκ Χουσεΐν (Ξάνθης), εγγονός του Ζεϊμπέκ Χουσεΐν παλαιού βουλευτή του Εργατικού Κόμματος και ανιψιός του Ζεϊμπέκ Τζελάλ πρώην βουλευτή της ΝΔ.

To Ποτάμι

Αντιγόνη Λυμπεράκη (Β' Αθηνών), ανιψιά του πρώην πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Ιάσων Φωτήλας (Αχαΐας), γόνος παλαιάς πολιτικής οικογένειας, γιος του παλαιού υφυπουργού του ΠΑΣΟΚ, Ασημάκη Φωτήλα.

Αλέξανδρος Χατζηδημητρίου (Σερρών), ανιψιός του πρώην βουλευτή της Πολιτικής Άνοιξης, Κωνσταντίνου Χατζηδημητρίου.

ΚΚΕ

Γιώργος Λαμπρούλης (Λάρισας), γιος του αείμνηστου στελέχους του ΚΚΕ και Δημάρχου Λαρισαίων επί 14 χρόνια, Αριστείδη Λαμπρούλη.

Διαμάντω Μανωλάκου (Α' Πειραιώς), σύζυγος του στελέχους και παλαιού βουλευτή του ΚΚΕ, Δημήτρη Γόντικα.

ΠΑΣΟΚ

Φώφη Γεννηματά (Β' Αθηνών), κόρη του ιστορικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ και αναμορφωτή του συστήματος Υγείας, Γιώργου Γεννηματά.

MIXAΛΗΣ ΧΑΤΖΗΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

chatzikon@parliament.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή