Υεμένη: Αντάρτες Χούτι στη θέση των φρουρών της προεδρικής κατοικίας

Τετάρτη, 21 Ιανουαρίου 2015 11:45
UPD:15:05
Reuters/Khaled Abdullah

Μέλη της προεδρικής φρουράς της Υεμένης, φορώντας πολιτικά ρούχα, αποχωρούν από το προεδρικό Μέγαρο.

A- A A+

Σιίτες αντάρτες Χούτι φρουρούν σήμερα την οικία του προέδρου της Υεμένης, Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι, στην πρωτεύουσα της χώρας Σαναά, όπως ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, τα φυλάκια ήταν άδεια και δεν υπήρχαν μέλη της προεδρικής φρουράς στους χώρους της κατοικίας, όπου χθες έλαβαν χώρα συγκρούσεις ανάμεσα σε αντάρτες Χούτι και σε φρουρούς ασφαλείας.

 «Ο πρόεδρος Χάντι βρίσκεται ακόμη στο σπίτι του. Δεν υπάρχει πρόβλημα, μπορεί να φύγει», είπε στο Reuters το μέλος των Χούτι Μοχάμεντ αλ-Μπουκάιτι.

Σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τον πρόεδρο της χώρας οι δυνάμεις που πρόσκεινται σε αυτόν έκλεισαν το διεθνές αεροδρόμιο του Άντεν και το λιμάνι.

EURONEWS

Λίγες ώρες μετά τη χθεσινή επίδειξη δύναμης των Χούτι, ο ηγέτης τους Άμπντελ Μάλεκ αλ Χούτι δήλωσε σε τηλεοπτική του ομιλία αποφασισμένος να εφαρμόσει την ειρηνευτική συμφωνία του Σεπτεμβρίου και προειδοποίησε ότι κανένας, περιλαμβανομένου του προέδρου, δεν είναι πάνω από τις προσπάθειες να γίνει αυτό.

Η ένταση στις σχέσεις του Χάντι και των Χούτι κλιμακώνεται με αφορμή το προσχέδιο Συντάγματος που κατήρτισε η κυβέρνηση με στόχο να συμβάλει στον τερματισμό δεκαετιών συγκρούσεων.

Ο Χάντι είναι σύμμαχος της Δύσης και ένθερμος υποστηρικτής των αμερικανικών επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον θέσεων της Αλ Κάιντα στην Υεμένη.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό πρακτορείο, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή