Π. Λαφαζάνης: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν επιλέγει έξοδο από την Ευρωζώνη

Τρίτη, 20 Ιανουαρίου 2015 21:14
UPD:21:23
FOSPHOTOS /Panayiotis Tzamaros

Η νίκη αυτή, σύμφωνα με τον κ. Λαφαζάνη (φωτ. αρχείου), δεν θα καταστεί απλώς «αφετηρία για μεγάλες αλλαγές στη χώρα μας», αλλά μπορεί να αποτελέσει τη βάση, ώστε «ως φαινόμενο ντόμινο να προκαλέσει αλλαγές σε ολόκληρο τον ευρωπαϊκό χώρο».

A- A A+

Στη διαβεβαίωση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν επιλέγει την έξοδο από την Ευρωζώνη, ούτε την έξοδο από την Ε.Ε. προέβη σε συνέντευξή του στο ρωσικό πρακτορείο ΡΙΑ-Νόβοστι ο έως πρόσφατα κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Ο κ. Λαφαζάνης πρότεινε πρόγραμμα αποκατάστασης της χώρας και αναδιοργάνωσής της, ακύρωσης των μνημονίων και της πολιτικής της αυστηρής λιτότητας, απομάκρυνσης της τρόικας και υλοποίησης προγράμματος αντιμετώπισης της φτώχειας, ενώ έκανε λόγο για  διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ο νικητής των εκλογών πως θα έχει και την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Η νίκη αυτή, σύμφωνα με τον κ. Λαφαζάνη, δεν θα καταστεί απλώς «αφετηρία για μεγάλες αλλαγές στη χώρα μας», αλλά μπορεί να αποτελέσει τη βάση, ώστε «ως φαινόμενο ντόμινο να προκαλέσει αλλαγές σε ολόκληρο τον ευρωπαϊκό χώρο» και ειδικότερα στην αλλαγή των νεοφιλελεύθερων μονεταριστικών πολιτικών.

Για τις μετεκλογικές συναργασίες

Αναφερόμενος στην πολιτική συμμαχιών μετά τις εκλογές, ο κ.Λαφαζάνης ανέφερε ότι απέκλεισε κάθε συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι, ή το ΚΙΔΗΣΟ του Γ.Παπανδρέου. Όμως άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασίας με τους ΑΝΕΛ, σημειώνοντας ότι «θα συνεργαστούμε με δυνάμεις, οι οποίες θα μπορέσουν υπεύθυνα να ακολουθήσουν πολιτική κατά των μνημονίων, πολιτική σε προοδευτική κατεύθυνση. Αυτή είναι η βάση της συνεργασίας μας».

Ιδιωτικοποιήσεις

Σχολιάζοντας την προοπτική ιδιωτικοποίησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και των λιμανιών, ειδικότερα της Θεσσαλονίκης, για το οποίο έχει εκφράσει ενδιαφέρον η ρωσική πλευρά, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης δήλωσε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ θα διακόψει το πρόγραμμα και τα σχέδια ιδιωτικοποίησης και ξεπουλήματος των πάντων από τη χώρα».

Σε ό,τι αφορά τα λιμάνια, είπε ότι δεν θα επιτραπεί η ιδιωτικοποίησή τους, ενώ για το λιμάνι του Πειραιά σημείωσε πως θα αναδιοργανωθεί και θα παραμείνει κρατικό λιμάνι, που θα διευθύνεται από το Δημόσιο, με κοινωνικό έλεγχο. Αυτό αφορά και το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, όλα τα λιμάνια και φυσικά τους σιδηροδρόμους, είπε.

«Θα αναδιοργανώσουμε τους σιδηροδρόμους της Ελλάδας σε μια νέα εταιρεία, δημόσιου χαρακτήρα. Θα υποστηρίξουμε την κρατική μας εταιρεία, ώστε να αναπτυχθεί το σιδηροδρομικό δίκτυο, που είναι τόσο απαραίτητο για την ανάπτυξη της χώρας» τόνισε.

Σε άλλο ερώτημα σχολίασε την πολιτική των κυρώσεων της Ε.Ε. κατά της Ρωσίας «πολύ κακή πολιτική, η οποία πλήττει σοβαρά τις ευρω-ρωσικές σχέσεις, πλήττει την ειρήνη και τη σταθερότητα στον ευρωπαϊκό χώρο».

Τέλος αναφερόμενος, τέλος, στην υπόσχεση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά για επιστροφή των συντάξεων στους παλιννοστούντες, ο Παναγιώτης  Λαφαζάνης δήλωσε ότι «ο κ. Σαμαράς παίζει με τους συμπατριώτες μας, τους Ελληνοποντίους, τους Έλληνες, που ήρθαν από τη Ρωσία στην Ελλάδα» και πρόσθεσε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ θα επαναφέρει τις συντάξεις σε όλους, όσοι είναι μέρος του ελληνικού κόσμου, στους Πόντιους Έλληνες, στους Έλληνες από τη Ρωσία … θα αποκαταστήσουμε αυτήν την αδικία».

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή