Ουκρανία: Νέα μερική επιστράτευση κήρυξε η κυβέρνηση

Τρίτη, 20 Ιανουαρίου 2015 18:09
UPD:18:16
REUTERS/STRINGER

Στο προπύργιο των αποσχιστών, Ντονέτσκ, ριπές όπλων αντηχούσαν κατά τη διάρκεια της νύχτας αλλά και το πρωί, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου.

H ουκρανική κυβέρνηση κήρυξε για τέταρτη φορά μερική επιστράτευση, η οποία αφορά περίπου 50.000 άνδρες, την ώρα που οι εχθροπραξίες συνεχίζονται στις περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας οι οποίες τελούν υπό τον έλεγχο των φιλορώσων αποσχιστών ανταρτών.

Η εντολή επιστράτευσης έχει διάρκεια 90 ημερών, ενώ θα την ακολουθήσουν άλλες δύο ανάλογες εντολές προκειμένου ο αριθμός των στρατιωτών να φθάσει στους 104.000 άνδρες.

Η πρόσκληση για στράτευση αφορά εκείνους που έχουν περάσει κατά το παρελθόν από στρατιωτική εκπαίδευση στα τεθωρακισμένα, στο πυροβολικό, αλεξιπτωτιστές, οδηγούς και άνδρες του μηχανικο, σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές.

Στην ανατολική Ουκρανία η κατάσταση παραμένει τεταμένη και ο ουκρανικός στρατός ανέφερε ότι φιλορώσοι αντάρτες άνοιξαν πυρ τουλάχιστον 100 φορές εναντίον των θέσεών του τις τελευταίες 24 ώρες.

Στο προπύργιο των αποσχιστών, Ντονέτσκ, ριπές όπλων αντηχούσαν κατά τη διάρκεια της νύχτας αλλά και το πρωί, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκονται στο σημείο.

Στο αεροδρόμιο του Ντονέτσκ, ωστόσο, το οποίο τις τελευταίες ημέρες αποτέλεσε το επίκεντρο σφοδρών συγκρούσεων κατά τη διάρκεια των οποίων οι ουκρανικές δυνάμεις απώθησαν μία επίθεση των φιλορώσων ανταρτών, ενώ η ένταση των συγκρούσεων μοιάζει να έχει μειωθεί.

EURONEWS
Ρωσία: Δεν στείλαμε στρατό στην Ουκρανία

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας απέρριψε τις κατηγορίες του Κιέβου ότι η Μόσχα έχει στείλει στρατεύματα στην ανατολική Ουκρανία, μετέδωσε το πρακτορείο Interfax, επικαλούμενο τον εκπρόσωπο Τύπου του υπουργείου.

«Η ανακοίνωση από το Κίεβο σχετικά με την υποτιθέμενη διέλευση μονάδων των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων από τα ρωσο-ουκρανικά σύνορα δεν αξίζει καν να την σχολιάσουμε. Είναι εντελώς ανόητη», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή