Έφυγε από τη ζωή ο ρεμπέτης Μπάμπης Γκολές

Κυριακή, 11 Ιανουαρίου 2015 18:24
UPD:12/01/2015 17:28
A- A A+

Ο Έλληνας τραγουδιστής του ρεμπέτικου - λαϊκού τραγουδιού, Μπάμπης Γκολές, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 68 ετών.

Γεννημένος το 1947 στην συνοικία Ταμπάχανα της Πάτρας ήταν αυτοδίδακτος μουσικός και ξεκίνησε να παίζει κιθάρα και ούτι από την ηλικία των 8 ετών, ενώ από την ηλικία των 12 έπαιζε και μπουζούκι. Είχε βαθιά γνώση του ρεπερτορίου των δίσκων των 78 στροφών και επανέφερε πολλά ξεχασμένα τραγούδια από ένα ευρύτερο φάσμα που περιείχε εκτός από τα διάφορα είδη του ρεμπέτικου, την καντάδα και το δημοτικό τραγούδι, που είχαν ηχογραφηθεί σε λιγοστούς τέτοιους δίσκους και είχαν χαθεί με το πέρασμα των χρόνων.

Το 1964 έκανε την πρώτη επαγγελματική του εμφάνιση σε καφενείο στην συνοικία του Ταραμπούρα στην Πάτρα. Στις αρχές τις δεκαετίας του 1980 συνυπήρξε με το συγκρότημα «Τα παιδιά από την Πάτρα» στα πρώτα βήματά τους στον χώρο της μουσικής, στο νυχτερινό κέντρο «Χάραμα» των αδελφών Οικονόμου που βρισκόταν στην περιοχή της Οβρυάς. Το 1982 κυκλοφόρησε η πρώτη δισκογραφική του δουλειά, με την ονομασία «Τσάρκα στα παλιά». Είχε ηχογραφήσει συνολικά, περίπου 300 παλιά και νέα τραγούδια.

Υπήρξε ένας από τους κυριότερους εκπροσώπους της αναβίωσης του ρεμπέτικου. Αποτέλεσε συνδετικό κρίκο μεταξύ του παλιού κλασικού ρεμπέτικου και του μεταγενέστερου λαϊκού τραγουδιού και υπήρξε ένας αυθεντικός τραγουδιστής και συνεχιστής του ιδιαίτερου ρεμπέτικου στυλ. 

Η κηδεία του Μπάμπη Γκολέ θα τελεστεί τη Δευτέρα στις 15:00 από τον ιερό ναό της Παναγίας Αλεξιώτισσας στην Πάτρα.

Δήλωση υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού

Σχετικά με την απώλεια του μουσικού και ερμηνευτή Μπάμπη Γκολέ, η υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Άντζελα Γκερέκου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Ο Μπάμπης Γκολές ήταν ένας από τους πιο σημαντικούς συνεχιστές και εκφραστές του ρεμπέτικου και λαϊκού τραγουδιού. Ήταν επίσης ένας εργάτης της μουσικής μας παράδοσης ο οποίος ανέσυρε από τη λήθη του χρόνου δεκάδες τραγούδια από το παλιό ρεπερτόριο του ρεμπέτικου αλλά επίσης από την καντάδα και το δημοτικό τραγούδι. Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους και τους συνεργάτες του».

naftemporiki.gr
 

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή