ΟΗΕ: Δεκτό το παλαιστινιακό αίτημα για ένταξη στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

Τετάρτη, 07 Ιανουαρίου 2015 18:15
UPD:18:17
REUTERS/ERIC THAYER

Η απόφαση αυτή θα επιτρέψει στο ΔΠΔ να ερευνήσει από την 1η Απριλίου τις καταγγελίες για εγκλήματα που φέρονται να έχουν διαπραχθεί στα Παλαιστινιακά Εδάφη.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-Μουν αποδέχθηκε σήμερα το αίτημα να Παλαιστινίων να ενταχθούν στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ), όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπός του, ο Στεφάν Ντιζαρίτς.

Η απόφαση αυτή θα επιτρέψει στο ΔΠΔ να ερευνήσει από την 1η Απριλίου τις καταγγελίες για εγκλήματα που φέρονται να έχουν διαπραχθεί στα Παλαιστινιακά Εδάφη.

Ο Μπαν Κι Μουν ενημέρωσε για την απόφασή του τις χώρες μέλη του ΔΠΔ χθες Τρίτη το βράδυ, εξήγησε ο Ντιζαρίτς.

Στο μεταξύ ο Αραβικός Σύνδεσμος αναμένεται να συνεδριάσει στις 15 Ιανουαρίου, μετά την αποτυχία της Παλαιστινιακής Αρχής να περάσει το προσχέδιο απόφασής της από το Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ.

Στις 30 Δεκεμβρίου το προσχέδιο απόφασης που παρουσίασαν οι Παλαιστίνιοι στο Συμβούλιο Ασφαλείας έλαβε οκτώ ψήφους, ενώ χρειαζόταν εννέα για να υιοθετηθεί. Με αυτό οι Παλαιστίνιοι ζητούσαν την επίτευξη μιας ειρηνευτικής συμφωνίας με τους Ισραηλινούς σε διάστημα ενός έτους και την απομάκρυνση τους από τις κατεχόμενες περιοχές πριν το τέλος του 2017.

«Στη συνεδρίαση θα εξεταστεί ένας αριθμός θεμάτων, το κυριότερο από τα οποία θα είναι οι εξελίξεις στο παλαιστινιακό ζήτημα», δήλωσε ο Άχμεντ Μπεν Χέλι γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου.

Παράλληλα θα συζητηθούν «μελλοντικά διαβήματα για την υποστήριξη της παλαιστινιακής θέσης», πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή