Μειωμένος ο ύπνος των παιδιών που έχουν smartphones στο δωμάτιό τους

Σάββατο, 10 Ιανουαρίου 2015 02:23
SHUTTERSTOCK
A- A A+

Λιγότερες ώρες κοιμούνται τα παιδιά που χρησιμοποιούν ταμπλέτες ή smartphones μέσα στα δωμάτιά τους, σε σχέση με εκείνα που αφήνουν τις συσκευές σε άλλους χώρους του σπιτιού κατά τη διάρκεια της νύχτας, σύμφωνα με μία νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Τα συμπεράσματα της έρευνας, τα οποία δημοσιεύονται στο τελευταίο τεύχος της επιστημονικής επιθεώρησης «Pediatrics» (της 5ης Ιανουαρίου) δείχνουν ότι η πρόσβαση σε μία αποκαλούμενη «μικρή οθόνη» είναι πιο επικίνδυνη συγκριτικά με την ύπαρξη τηλεόρασης στο δωμάτιο σε ό,τι αφορά στη στέρηση ύπνου.

Η μελέτη διενεργήθηκε σε δείγμα 2.048 μαθητών δημοτικού και των πρώτων τάξεων του γυμνασίου, ηλικίας μεταξύ 10 και 13 ετών, που φοιτούσαν σε σχολεία της Μασαχουσέτης.

Συνολικά, τα παιδιά εκείνα που είχαν πρόσβαση σε tablets και smartphones κοιμούνταν σχεδόν 21 λεπτά λιγότερο τη νύχτα σε σχέση με τα παιδιά στα δωμάτια των οποίων δεν υπήρχαν τέτοιες συσκευές. Επιπλέον, ήταν πιθανότερο να δηλώσουν ότι αισθάνονταν στέρηση ύπνου.

Όσα παιδιά είχαν τηλεόραση στο δωμάτιό τους κοιμούνταν 18 λεπτά λιγότερο σε σχέση με όσα δεν είχαν.

«Η παρουσία μίας μικρής οθόνης, αλλά όχι τηλεόρασης, στο υπνοδωμάτιο και ο χρόνος έκθεσης σε αυτήν συνδέονται με την αίσθηση ανεπαρκούς ξεκούρασης ή ανεπαρκούς ύπνου. Αυτά τα συμπεράσματα προειδοποιούν κατά της ανεξέλεγκτης πρόσβασης σε οθόνη στα υπνοδωμάτια των παιδιών», αναφέρεται στη μελέτη με επικεφαλής την Τζένιφερ Φέιλμπι της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Μπέρκλεϊ στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

 

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή