Ρωσία: Έχουμε στοιχεία ότι οι Ουκρανοί κατέρριψαν το αεροσκάφος της πτήσης MH17

Τετάρτη, 24 Δεκεμβρίου 2014 15:34
UPD:15:35
REUTERS/MARKO DJURICA
A- A A+

Οι ρωσικές αρχές υποστηρίζουν ότι έχουν αποδείξεις για την εμπλοκή ουκρανικού μαχητικού αεροσκάφους στη συντριβή του Μπόινγκ 777 της Malaysia Airlines που κατέπεσε τον περασμένο Ιούλιο στην ανατολική Ουκρανία.

«Οι ερευνητές κατόρθωσαν να έρθουν σε επαφή χθες το βράδυ με Ουκρανό στρατιωτικό που επιβεβαίωσε ότι εγκατέλειψε με τη θέλησή του τη μονάδα του και έφτασε σε ρωσικό έδαφος», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Ερευνών, υπηρεσία που αναλαμβάνει τις σημαντικότερες έρευνες στη Ρωσία.

«Σύμφωνα με τον μάρτυρα αυτόν, το αεροσκάφος Μπόινγκ 777 το οποίο εκτελούσε την πτήση ΜΗ17 ενδέχεται να καταρρίφθηκε στις 17 Ιουλίου από στρατιωτικό αεροπλάνο Σουχόι-25 της ουκρανικής πολεμικής αεροπορίας, με κυβερνήτη τον πιλότο Βολόσιν», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Ο μάρτυρας, ο οποίος - σύμφωνα με τη Μόσχα - πέρασε από ανιχνευτή ψεύδους και μπορεί να τεθεί σε πρόγραμμα προστασίας, είδε το μαχητικό να απογειώνεται από την αεροπορική βάση όπου εργαζόταν και ο ίδιος, κοντά στο Ντιπροπετρόφσκ, στην ανατολική Ουκρανία. Υποστήριξε μάλιστα ότι είδε πως το αεροπλάνο ήταν εξοπλισμένο με πυραύλους αέρος-αέρος R-60, ενώ οι φιλορώσοι αποσχιστές αντάρτες δεν διαθέτουν αεροπορικά μέσα.

«Ο μάρτυρας παρατήρησε αμέσως πως όταν επέστρεψε το αεροσκάφος στο αεροδρόμιο οι πύραυλοι έλειπαν και ότι άκουσε καθαρά τον πιλότο Βολόσιν να λέει σε έναν άλλο στρατιώτη: "Βρισκόταν στο λάθος σημείο τη λάθος στιγμή"», συνεχίζει η επιτροπή, η οποία δηλώνει έτοιμη να παρουσιάσει τις αποδείξεις της στους διεθνείς ερευνητές της υπόθεσης.

Το Μπόινγκ 777, το οποίο εκτελούσε την πτήση από το Άμστερνταμ προς την Κουάλα Λουμπούρ, συνετρίβη στις 17 Ιουλίου με αποτέλεσμα να σκοτωθούν οι 298 άνθρωποι που επέβαιναν σε αυτό. Τα δύο τρίτα των θυμάτων ήταν Ολλανδοί υπήκοοι. Η Ουκρανία και οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι η πτήση ΜΗ17 καταρρίφθηκε από τους φιλορώσους αποσχιστές, από πύραυλο εδάφους-αέρος με τον οποίο τους είχε εξοπλίσει η Ρωσία.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή