«Ιρανός μετανάστης» ο δράστης στο Σίδνεϊ

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές
Δευτέρα, 15 Δεκεμβρίου 2014 16:48
UPD:17:22
A- A A+

Πηγή η οποία πρόσκειται στην αστυνομία της Αυστραλίας ανέφερε ότι ο ένοπλος ο οποίος κρατεί άγνωστο αριθμό ομήρων σε καφέ στο Σίδνεϊ είναι Ιρανός μετανάστης, ο οποίος έχει κατηγορηθεί για σεξουαλική επίθεση.

Ο άνδρας είναι γνωστός στις αρχές διότι έχει στείλει απειλητικές επιστολές στις οικογένειες Αυστραλών στρατιωτών οι οποίοι έχουν σκοτωθεί στο εξωτερικό.

Ο Μαν Χαρόν Μονίς, αυτοαποκαλούμενος σεΐχης, παραμένει μέσα στο καφέ περίπου 15 ώρες.

«Δεν υπάρχει επιχειρησιακός λόγος το όνομά του να αποκρύβεται από εμάς τώρα», ανέφερε η αστυνομική πηγή.

«Μαραθώνια ομηρία»

Ο ένοπλος άνδρας κρατεί προσωπικό και θαμώνες της καφετέριας Lindt ως ομήρους, με τον αριθμό τους να υπολογίζεται περίπου στους 40.

EURONEWS

Η καφετέρια, η οποία βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, είναι περικυκλωμένη από πάνοπλους αστυνομικούς.

Η αστυνομία βρίσκεται σε επαφή με τον απαγωγέα και σημειώνει ότι αναμένει «μαραθώνια» (από χρονική άποψη) ομηρία.

Πέντε άνθρωποι, νωρίτερα, έγιναν αντιληπτοί να αποχωρούν τρέχοντας από τον χώρο του κτηρίου.

Δεν έχει γίνει ξεκάθαρο, ωστόσο, πόσοι ακριβώς παραμένουν εντός της καφετέριας.

Μαύρη ισλαμιστική σημαία καλύπτει το ένα παράθυρο.

Άμποτ: Μεγάλο σοκ η ομηρία για πολιτικούς λόγους

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Τόνι Άμποτ χαρακτήρισε «βαθιά σοκαριστικό» το γεγονός ότι άνθρωποι κρατούνται όμηροι «από ένοπλο άτομο για πολιτικούς λόγους».

Οι δηλώσεις του έγιναν μετά από συνεδρίαση της εθνικής επιτροπής ασφαλείας στην πρωτεύουσα της Αυστραλίας, Καμπέρα.

«Η Αυστραλία είναι μία ειρηνική, ανοικτή και γενναιόδωρη κοινωνία – τίποτα δε μπορεί να το αλλάξει αυτό και γι’ αυτό καλώ τους Αυστραλούς να συνεχίσουν κανονικά τις δουλειές τους, σαν να είναι μία ακόμη κανονική ημέρα», πρόσθεσε ο κ. Άμποτ.

EURONEWS

Η ηγεσία της αστυνομίας σημειώνει ότι όλα τα στοιχεία συντείνουν στο ότι πρόκειται για «τρομοκρατικό γεγονός».

Το περιστατικό άρχισε νωρίς το πρωί της Δευτέρας και ενώ ο κόσμος κατέφτανε στην πεζοδρομημένη πλατεία του Μάρτιν Πλέις για την έναρξη της εργασιακής ημέρας.

Αυτόπτες μάρτυρες είδαν άνδρα με τσάντα και όπλο να εισέρχεται στο καφέ - σοκολατερί Lindt.

«Περίπου 40» οι αρχικοί όμηροι

Η ίδια η ιδιοκτησία του Lindt σημειώνει ότι περίπου 10 υπάλληλοι και 30 πελάτες βρίσκονταν εκείνη τη στιγμή εντός του καταστήματος.

Τα γραφεία στη γύρω περιοχή εκκενώθηκαν και η αστυνομία κάλεσε τους ανθρώπους να μείνουν εντός των κτηρίων και να μην πλησιάζουν σε εξωτερικά παράθυρα.

Μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για αστυνομική επιχείρηση η έκταση της οποίας είναι πρωτόγνωρη για τα δεδομένα της αυστραλιανής μεγαλούπολης.

Μετά από έξι ώρες ομηρίας, τρεις άνθρωποι φάνηκαν να απομακρύνονται με γοργό βήμα από το κτήριο όπου βρίσκεται η καφετέρια.

Δύο ακόμη ακολούθησαν, μία ώρα μετά. Δεν έχει γίνει γνωστό εάν απελευθερώθηκαν ή απλώς ξέφυγαν από τον δράστη.

«Προτεραιότητα η επίλυση μέσω διαπραγμάτευσης»

Η αξιωματούχος της αστυνομίας της Νέας Νότιας Ουαλίας Κάθριν Μπερν σημείωσε ότι η τακτική της αστυνομίας είναι να λύσει το ζήτημα μέσω διαπραγματεύσεων και όχι με τη βία, ακόμη και αν αυτό απαιτεί πολύ χρόνο.

Ο ύποπτος ως δράστης συνομιλεί με διαπραγματευτές της αστυνομίας, ενώ φέρεται να έχει επικοινωνήσει με τοπικά μέσα ενημέρωσης, θέτοντας όρους και αιτήματα.

Το δίκτυο Channel 7, με γραφεία απέναντι από το σημείο, ανέφερε ότι τα φώτα μέσα στο καφέ ήταν κλειστά, ενώ η νύχτα της Δευτέρας έπεσε στο Σίδνεϊ.

Ο ένοπλος ο οποίος φέρει τσάντα ώμου και μπαντάνα στο κεφάλι φαίνεται να κινείται εντός του χώρου της ομηρίας.

Ισλαμιστική σημαία στο παράθυρο

REUTERS/REUTERS TV

Σε τηλεοπτικό υλικό, τουλάχιστον τρεις άνθρωποι, πιθανότατα υπάλληλοι, φαίνονται επίσης να κρατούν επάνω στο τζάμι εξωτερικού παραθύρου της καφετέριας ισλαμιστική σημαία, η οποία φέρει την διακήρυξη της ισλαμικής πίστης: «Δεν υπάρχει Θεός πέραν του Αλλάχ, και ο Μωάμεθ είναι ο αγγελιοφόρος του».

Η σημαία είναι παραπλήσια εκείνων που χρησιμοποιούν τζιχαντιστικές οργανώσεις, διαφορετική ωστόσο από εκείνη του Ισλαμικού Κράτους.

Στην περιοχή βρίσκονται τα γραφεία του πρωθυπουργού της πολιτείας της Νέας Νότιας Ουαλίας, καθώς και τα κεντρικά γραφεία πολλών μεγάλων τραπεζικών ομίλων.

Τον Σεπτέμβριο, η Αυστραλία, η οποία έχει στείλει μαχητικά αεροσκάφη για βομβαρδισμούς κατά του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ, στα πλαίσια της διεθνούς συμμαχίας υπό τις ΗΠΑ κατά των τζιχαντιστών, προχώρησε σε μεγάλη αντιτρομοκρατική επιχείρηση.

Τον Οκτώβριο, το αυστραλιανό κοινοβούλιο ενέκρινε νέους, αυστηρότερους αντιτρομοκρατικούς νόμους.

«Ζητεί σημαία του Ι.Κ. και να μιλήσει με τον πρωθυπουργό»

Ο ένοπλος φέρεται εξάλλου να ζήτησε μία σημαία του Ισλαμικού Κράτους, σύμφωνα με δύο ομήρους που ήλθαν σε επικοινωνία με το τηλεοπτικό δίκτυο Κανάλι 10. 

«Οι δύο γυναίκες επιβεβαιώνουν δύο απαιτήσεις του δράστη. Θέλει να του φέρουν στο καφέ τη σημαία του Ισλαμικού Κράτους. Η δεύτερη απαίτησή του είναι να μιλήσει στον πρωθυπουργό», ανέφερε το δίκτυο στο λογαριασμό του στο Twitter. 

Οι δύο γυναίκες ανέφεραν ότι, σύμφωνα με τον δράστη, υπάρχουν τέσσερις βόμβες, δύο στην καφετέρια και δύο άλλες σε διαφορετικά σημεία στην επιχειρηματική συνοικία του Σίδνεϊ.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή