Γερμανία: «Εξωφρενική η πρόταση των Βαυαρών συντηρητικών οι μετανάστες να μιλούν γερμανικά και στο σπίτι»

Ανακοίνωση τουρκικής ένωσης
Δευτέρα, 08 Δεκεμβρίου 2014 17:13
UPD:09/12/2014 10:46
REUTERS/MICHAEL DALDER

Το CSU, καλεί τους μετανάστες οι οποίοι θέλουν να εγκατασταθούν μόνιμα στη Γερμανία να «ενθαρρύνονται να μιλάνε τη γερμανική γλώσσα δημοσίως και στην ιδιωτική τους ζωή, στους κόλπους της ίδιας τους της οικογένειας».

A- A A+

Τουρκική ένωση χαρακτήρισε «παράλογη» και «αντισυνταγματική» την αμφιλεγόμενη πρόταση του συντηρητικού κόμματος της Βαυαρίας, της Ένωσης Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) - αδελφού κόμματος της Ένωσης Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ - οι μετανάστες να μιλάνε γερμανικά και στους κόλπους της οικογένειάς τους.

Το CSU, ένα από τα τρία κόμματα που μετέχει στο συνασπισμό ο οποίος κυβερνά τη Γερμανία, συνέταξε μία πρόταση, με την οποία καλεί τους μετανάστες οι οποίοι θέλουν να εγκατασταθούν μόνιμα στη Γερμανία να «ενθαρρύνονται να μιλάνε τη γερμανική γλώσσα δημοσίως και στην ιδιωτική τους ζωή, στους κόλπους της ίδιας τους της οικογένειας».

Η Ένωση των Χριστιανοκοινωνιστών θέλει να εισαγάγει «μια υποχρέωση να μιλάνε γερμανικά στη σχολική τάξη, στο δρόμο και στο σαλόνι τους» επισημαίνει σε δελτίο Τύπου το οποίο εξέδωσε η Τουρκική Κοινότητα της Γερμανίας (TGD), ένας από τους αντιπροσωπευτικούς θεσμούς της κοινότητας στην οποία ανήκουν περισσότεροι από τρία εκατομμύρια άνθρωποι, Τούρκοι ή Γερμανοί τουρκικής καταγωγής.

Η πρόταση είναι «εχθρική, αντισυνταγματική και παράλογη» συνεχίζει η TGD.

Αυτού του είδους η πρωτοβουλία δε μπορεί παρά να πυροδοτήσει «το μίσος προς τους μετανάστες» και «να βλάψει τη δημοκρατία στην χώρα μας» τόνισε επιπλέον η ένωση, η οποία ζητά από την κ. Μέρκελ να βάλει ένα τέλος σε αυτόν τον «παραλογισμό».

EURONEWS

Φυσικά, «ο καλός χειρισμός της γλώσσας αποτελεί ένα κλειδί για την ενσωμάτωση στη Γερμανία», κυρίως στο σχολικό και επαγγελματικό περιβάλλον, παρατήρησε ο εκπρόσωπος Τύπου της κυβέρνησης, Στέφαν Ζάιμπερτ, κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων, ενώ αρνήθηκε να σχολιάσει «μία ατομική πρωτοβουλία».

«Δεν είναι μέρος του κυβερνητικού προγράμματος»

Η υποχρέωση να μιλάει κανείς γερμανικά «στο σπίτι» δεν αποτελεί «μέρος» του προγράμματος του συνασπισμού, το οποίο έχει υπογραφθεί από το κόμμα της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) της Άγκελα Μέρκελ, το κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών του SPD και το κόμμα των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), προσέθεσε ο ίδιος.

Η πρόταση, η οποία βλέπει το φως της δημοσιότητας την ώρα που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη δημόσιος διάλογος σχετικά με την ενσωμάτωση των μεταναστών, θα αποτελέσει το αντικείμενο συζήτησης μεταξύ των ηγετικών στελεχών του CSU, ενόψει συνεδρίασης του κόμματος η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί στο τέλος της εβδομάδας στη Νυρεμβέργη.

Σήμερα, πριν από τη συνάντηση, ο γενικός γραμματέας του χριστιανοκοινωνικού κόμματος της Βαυαρίας, Αντρέας Σόιερ, επιχείρησε να εμφανιστεί πιο διαλλακτικός: σύμφωνα με τον ίδιο, η πρόταση αποτελεί μια «έκκληση» και όχι «μία υποχρέωση ή μία οδηγία» προς τους μετανάστες να μιλάνε γερμανικά στο σπίτι τους.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή