Επίτιμη διδάκτωρ του ΕΚΠΑ η Ελένη Γλύκατζη - Αρβελέρ

Η τελετή αναγόρευσης θα πραγματοποιηθεί την 28η Νοεμβρίου
Παρασκευή, 21 Νοεμβρίου 2014 08:15
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Επίτιμη διδάκτωρ του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής θα αναγορευθεί η Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Σορβόννης κα Ελένη Γλύκατζη - Αρβελέρ. Η τελετή αναγόρευσης θα πραγματοποιηθεί την 28η Νοεμβρίου, ημέρα Παρασκευή και ώρα 19.00, στη μεγάλη αίθουσα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ).

Η  Ελένη Γλύκατζη - Αρβελέρ γεννήθηκε στην Αθήνα και είναι απόφοιτη  Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εκπόνησε δύο διδακτορικά Ιστορίας (1957) και Φιλολογίας (1966) στη Σχολή Ανωτάτων Σπουδών του Παρισιού. Εργάστηκε ως ερευνήτρια στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών της Γαλλίας, στο οποίο διετέλεσε επί σειρά ετών διευθύντρια, καθώς και ως διευθύντρια του Κέντρου Έρευνας Βυζαντινής Ιστορίας και Πολιτισμού και της Χριστιανικής Εγγύς Ανατολής στο Πανεπιστήμιο Paris I. Στο ίδιο Πανεπιστήμιο εξελέγη αντιπρόεδρος και πρόεδρος.

Εξελέγη, επίσης, Καθηγήτρια της Βυζαντινής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, καθώς και διευθύντρια του Τμήματος Ιστορίας και πρόεδρος της Επιτροπής Έρευνας της Φιλοσοφικής Σχολής του ιδίου Πανεπιστημίου. Υπήρξε Πρύτανης της Ακαδημίας και Καγκελάριος των Πανεπιστημίων Παρισίων, αντιπρόεδρος του Ανωτάτου Συμβουλίου Εθνικής Εκπαίδευσης, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών, Γενική Γραμματέας στη Διεθνή Επιτροπή Ιστορικών Σπουδών, καθώς και σε πολλά άλλα, διεθνούς κύρους, κέντρα ιστορικών μελετών. Είναι επίσης αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, μέλος της Βρετανικής Ακαδημίας, της Βασιλικής Ακαδημίας του Βελγίου, του Βερολίνου και της Ακαδημίας Επιστημών της Βουλγαρίας.

Το επιστημονικό της έργο εστιάζεται σε θέματα διοικητικής οργάνωσης, πολιτικής ιδεολογίας, ιστορικής γεωγραφίας του Βυζαντίου και περιλαμβάνονται σε αυτό ένα μεγάλο πλήθος από μονογραφίες, συλλογές μελετών και  επιμέλεια συλλογικών τόμων. Με την ιδιότητα του πανεπιστημιακού δασκάλου έχει συντελέσει στην προώθηση των βυζαντινών σπουδών στο Παρίσι, στην ενημέρωση του ευρύτερου κοινού για τη σημασία του Βυζαντίου στην ιστορική εξέλιξη της Ευρώπης, ενώ κοντά της έχει μαθητεύσει ένας σημαντικός αριθμός Ελλήνων βυζαντινολόγων.
Δύο ημέρες νωρίτερα από την τελετή αναγόρευσης, στο πλαίσιο του μαθήματος «Εισαγωγή στη Βυζαντινή Φιλολογία» του Τμήματος Φιλολογίας, η κα Ελένη Γλυκατζή-Αρβελέρ θα προσφέρει ένα μάθημα στη Φιλοσοφική Σχολή με τίτλο «Το Πανόραμα της Βυζαντινής Χιλιετίας» (Τετάρτη, 26 Νοεμβρίου, ώρα 10.30 π.μ., αμφιθέατρο 204).

naftemporiki.gr


 

Προτεινόμενα για εσάς

Βρείτε τι παίζει κοντά σας

Βρείτε στο χάρτη τα πλησιέστερα σημεία (σινεμά, θέατρα, εστιατόρια και νυχτερινά κέντρα) που σας ενδιαφέρουν.

Δημοφιλή