Τουρκία: Επανέρχονται τα σχέδια ανάπλασης της Ταξίμ

Άγνωστο τι θα συμβεί με το πάρκο Γκεζί
Τετάρτη, 19 Νοεμβρίου 2014 17:14
UPD:17:17
EPA/SEDAT SUNA

Το σχέδιο του δήμου της Κωνσταντινούπολης, με τίτλο «αστική ανάπλαση της πλατείας Ταξίμ και του στρατώνα της Ταξίμ», έχει προϋπολογισμό 12 εκατομμύρια τουρκικές λίρες (4,3 εκατ. ευρώ) και περιλαμβάνεται στο στρατηγικό σχέδιο για το 2015-2016.

A- A A+

Οι τουρκικές αρχές είναι έτοιμες να επαναφέρουν το σχέδιο ανάπλασης της πλατείας Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη, το οποίο ήταν η αφορμή για ένα κύμα αντικυβερνητικών κινητοποιήσεων το 2013, όπως ανέφερε ο τοπικός Τύπος.

Το σχέδιο του δήμου της Κωνσταντινούπολης, με τίτλο «αστική ανάπλαση της πλατείας Ταξίμ και του στρατώνα της Ταξίμ», έχει προϋπολογισμό 12 εκατομμύρια τουρκικές λίρες (4,3 εκατ. ευρώ) και περιλαμβάνεται στο στρατηγικό σχέδιο για το 2015-2016, διευκρίνισε το πρακτορείο Ντογάν.

Η ανάπλαση του οθωμανικού στρατώνα ο οποίος βρίσκεται στην πλατεία και του διάσημου πλέον πάρκου Γκεζί ήταν η αφορμή για το μεγαλύτερο κίνημα αμφισβήτησης κατά της ισλαμοσυντηρητικής κυβέρνησης του τότε πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά την άνοδό της στην εξουσία το 2002.

Την 31η Μαΐου 2013 η βίαιη καταστολή της διαδήλωσης μερικών οικολόγων, εχθρικών στην ανάπλαση του πάρκου, είχε πυροδοτήσει ένα τεράστιο κύμα αντικυβερνητικών κινητοποιήσεων. Επί τρεις εβδομάδες περίπου 3,5 εκατομμύρια Τούρκοι είχαν βγει στους δρόμους.

Από τις συγκρούσεις με την αστυνομία τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν, ενώ περισσότεροι από 8.000 τραυματίστηκαν, ενώ χιλιάδες ήταν οι συλλήψεις σε όλη τη χώρα.

Ο κ. Ερντογάν, για να αποκλιμακώσει την ένταση, είχε υποσχεθεί ότι θα διενεργηθεί δημοψήφισμα για το σχέδιο, το οποίο ούτως ή άλλως ανεστάλη από την τουρκική δικαιοσύνη.

Ο δήμος της Κωνσταντινούπολης δεσμεύθηκε να ζητήσει τη γνώμη των κατοίκων της πόλης για το σχέδιο, χωρίς να διευκρινίσει τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει αυτό.

«Το σχέδιο θα ακυρωθεί, αν η δικαιοσύνη αποφασίσει κατά της ανάπλασης», επισημαίνει σε ανακοίνωσή της. «Και ακόμη κι αν η δικαιοσύνη αποφασίσει υπέρ της ανάπλασης, θα διενεργηθεί δημοψήφισμα», πρόσθεσε.

Στο έγγραφο δεν διευκρινίζεται η τύχη του πάρκου Γκεζί.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή