Τουρκία: Εσωτερικό μας ζήτημα το κουρδικό, δεν θέλουμε εξωτερική διαμεσολάβηση

Δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Ακντογάν
Δευτέρα, 17 Νοεμβρίου 2014 15:43
UPD:15:44
REUTERS/STRINGER/IRAQ

Η κυβέρνηση και το PKK καταβάλλουν προσπάθειες ώστε να αρχίσουν διαπραγματεύσεις για την οριστική διευθέτηση της κρίσης, όμως πρόσφατα οι Κούρδοι πρότειναν οι ΗΠΑ ή κάποιος άλλος παράγοντας να αναλάβει να μεσολαβήσει ανάμεσα στα δύο μέρη.

A- A A+

Η κυβέρνηση της Τουρκίας απέρριψε την πρόταση να διαμεσολαβήσει κάποιο τρίτο μέρος στη διαπραγμάτευση για τη διευθέτηση της μακρόχρονης σύρραξης με τους Κούρδους, διά στόματος του αντιπροέδρου της.

«Αυτή είναι μια εγχώρια διαδικασία. Είναι μια διαδικασία που έφερε στη ζωή η Τουρκία, διότι είχε τη διακριτική ευχέρεια. Δεν βρίσκουμε σωστό να υπάρξει μια διαφορετική χώρα, ένας μηχανισμός, ένα σύστημα ή μια οργάνωση που θα γίνει μέρος της», είπε ο Γιαλτσίν Ακντογάν στο τουρκικό κρατικό πρακτορείο Ανατολή.

Το Κόμμα Εργατών Κουρδιστάν (PKK) είχε κηρύξει to 2013 εκεχειρία, η οποία τηρείται σε γενικές γραμμές. Όμως τον περασμένο μήνα, η κατάπαυση του πυρός φάνηκε να τίθεται εν αμφιβόλω, όταν η πολεμική αεροπορία της Τουρκίας εξαπέλυσε επιδρομές εναντίον βάσεων του PKK στο ανατολικό τμήμα της χώρας, ενώ η ένοπλη αυτονομιστική οργάνωση των μειονοτικών κατηγορήθηκε στη συνέχεια ότι διέπραξε επιθέσεις εναντίον Τούρκων στρατιωτικών.

Ο πόλεμος χαμηλής έντασης στη νοτιοανατολική Τουρκία τα τελευταία 30 χρόνια έχει στοιχίσει τη ζωή σε περίπου 40.000 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους μειονοτικούς.

Η κυβέρνηση και το PKK καταβάλλουν προσπάθειες ώστε να αρχίσουν διαπραγματεύσεις για την οριστική διευθέτηση της κρίσης, όμως πρόσφατα οι Κούρδοι πρότειναν οι ΗΠΑ ή κάποιος άλλος παράγοντας να αναλάβει να μεσολαβήσει ανάμεσα στα δύο μέρη.

Επί μήνες, κουρδικές οργανώσεις καταγγέλλουν ότι η κυβέρνηση κωλυσιεργεί να αρχίσει τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης.

Η πολιορκία από την ακραία οργάνωση Ισλαμικό Κράτος της κουρδικής πόλης Κομπάνι στη βόρεια Συρία αναζωπύρωσε ακόμη περισσότερο την ένταση μέσα στην Τουρκία: οι Κούρδοι κατηγόρησαν την Άγκυρα ότι δεν θέλει να τους βοηθήσει να αντιμετωπίσουν την έφοδο των τζιχαντιστών, εξαιτίας της οποίας περίπου 200.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Τουλάχιστον 40 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους τον περασμένο μήνα σε οδομαχίες ανάμεσα σε υποστηρικτές του PKK, αντιπάλους τους Τούρκους εθνικιστές και άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή