Η κλιματική αλλαγή προκαλεί περισσότερες αστραπές

Δευτέρα, 17 Νοεμβρίου 2014 12:00
UPD:12:00
REUTERS/GENE BLEVINS

Οι αστραπές αποτελούν προϊόν των ηλεκτρικών φορτίων που προκαλούνται από τα σωματίδια πάγου διαφορετικών πυκνοτήτων που συγκρούονται στα σύννεφα.

A- A A+

Η κλιματική αλλαγή προκαλεί περισσότερες αστραπές, σύμφωνα με νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων του Πανεπιστημίου Μπέρκλι της Καλιφόρνια.

Οι αστραπές αποτελούν ένα πολύπλοκο φαινόμενο του οποίου ο μηχανισμός δεν έχει γίνει πλήρως κατανοητός, για αυτό η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε το συνδυασμό δεδομένων βροχοπτώσεων και του “CAPE”, μίας πρότυπης μονάδας μέτρησης της κινητικής ενέργειας που έχουν τα σύννεφα καθώς ανυψώνονται στην ατμόσφαιρα.

Οι αστραπές αποτελούν προϊόν των ηλεκτρικών φορτίων που προκαλούνται από τα σωματίδια πάγου διαφορετικών πυκνοτήτων που συγκρούονται στα σύννεφα. Έτσι οι επιστήμονες επέλεξαν να εξετάσουν παράγοντες που είναι αναγκαίοι για να συμβεί μία αστραπή, δηλαδή  να υπάρχει αρκετή βροχόπτωση ώστε να σχηματιστεί πάγος, και αρκετή ενέργεια. Το σύστημα αυτό προέβλεψε με 77 τοις εκατό επιτυχία τις αστραπές που έλαβαν χώρα στις Ηνωμένες Πολιτείες κατά το 2011.

Στη συνέχεια οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από έντεκα υπάρχοντα κλιματικά μοντέλα για να υπολογίσουν πώς θα μεταβληθούν οι δύο αυτοί παράγοντες από την κλιματική αλλαγή. Παρά το γεγονός ότι η σχέση υπερθέρμανσης και CAPE ακόμα μελετάται, και τα έντεκα μοντέλα υπολόγισαν πως το δεύτερο θα αυξηθεί ως το τέλος του αιώνα, καθώς η κλιματική αλλαγή θα παράγει σύννεφα με ισχυρότερο ανοδικό δυναμικό.

Τα παραπάνω δεδομένα σε συνδυασμό με τις προβλέψεις βροχόπτωσης για τις επόμενες δεκαετίες οδήγησαν τον Ντέιβιντ Ρομπς, επικεφαλής της μελέτης να καταλήξει πως «για κάθε δύο αστραπές το 2000, θα υπάρχουν τρεις το 2100».

«Με απλά λόγια, η θερμοκρασία τροφοδοτεί τις αστραπές και αφού ο πλανήτης υπερθερμαίνεται θα υπάρχει περισσότερη θερμική ενέργεια να τροφοδοτήσει τα σύννεφα των καταιγίδων, και να κάνει τις καταιγίδες πιο ενεργητικές», πρόσθεσε ο Ρομπς.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή