Ισπανία: «Πράξη προπαγάνδας» το άτυπο δημοψήφισμα στην Καταλωνία

Δευτέρα, 10 Νοεμβρίου 2014 08:35
UPD:14:00
REUTERS/PAUL HANNA
A- A A+

Πάνω από δύο εκατομμύρια πολίτες συμμετείχαν στο άτυπο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλωνίας, όπως δήλωσε ο επικεφαλής της αυτόνομης ισπανικής επαρχίας, Αρτούρ Μας, προσθέτοντας ότι η ψηφοφορία στέφθηκε από «απόλυτη επιτυχία». Για «πράξη προπαγάνδας» έκανε λόγο από την πλευρά του ο υπουργός Δικαιοσύνης της Ισπανίας, Ραφαέλ Καταλά, χαρακτηρίζοντας την ψηφοφορία «στείρα και ανώφελη».

«Πάνω από δύο εκατομμύρια άνθρωποι (ψήφισαν), πρόκειται για μια πλήρη επιτυχία, με δεδομένες τις συνθήκες» οι οποίες επικράτησαν, είπε ο Μας, καταγγέλλοντας την «μυωπία» και την «αδιαφορία» της ισπανικής κυβέρνησης έναντι της επαρχίας. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι χθεσινές κάλπες απέδειξαν πως η Καταλωνία μπορεί να πορευθεί «μόνη» της, με δική της κυβέρνηση.

Μερικές ώρες νωρίτερα, η Ζουάνα Ορτέγκα, αντιπρόεδρος της καταλανικής κυβέρνησης, είχε ανακοινώσει πως ως τις 18:00 τοπική ώρα χθες (19:00 ώρα Ελλάδας) στο συμβολικού χαρακτήρα δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλωνίας είχαν πάρει μέρος ακριβώς 1.977.531 πολίτες της επαρχίας.

Το δημοψήφισμα ωστόσο στερείται ουσιαστικής αξίας, αφού δεν θεωρείται νομικά έγκυρο ή δεσμευτικό, καθώς δεν υπήρχαν εκλογικοί κατάλογοι, ή εκλογική επιτροπή. Η διαδικασία είχε κριθεί μάλιστα έκνομη από τη Μαδρίτη.

Ο 58χρονος Αρτούρ Μας, ο συντηρητικός ηγέτης της Καταλωνίας, κινδυνεύει να του ασκηθεί δίωξη για «πολιτική ανυπακοή» διότι οργάνωσε την ψηφοφορία αυτή, η οποία είχε δοθεί εντολή να ανασταλεί από το Συνταγματικό Δικαστήριο, κατόπιν προσφυγής της Μαδρίτης.

Ο Μας επιδίωκε να υπάρξει η μέγιστη δυνατή συμμετοχή, ώστε να βρεθεί σε θέση ισχύος στην προσπάθειά του να αποσπάσει από την συντηρητική κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι τη συγκατάθεσή της για την διοργάνωση ενός έγκυρου και νομικά δεσμευτικού δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της επαρχίας, κάτι που η Μαδρίτη αποκλείει κατηγορηματικά.

EURONEWS

Ο Ισπανός υπουργός Δικαιοσύνης, το πρώτο στέλεχος της κυβέρνησης που εκφράστηκε για τη διαδικασία, έκανε λόγο από την πλευρά του για «πολιτική προπαγάνδα» υπέρ του Αρτούρ Μας, χωρίς καμιά «δημοκρατική εγκυρότητα».

«Η Ισπανία είναι μια δημοκρατική χώρα (...) η οποία απολαύει ελευθερία της έκφρασης (...) και στην οποία οι ψηφοφορίες διέπονται από αυστηρούς κανόνες, οι οποίοι εγγυώνται την αμεροληψία και την ουδετερότητά τους. Καμιά από τις προϋποθέσεις δεν εκπληρώθηκε» κατήγγειλε, χαρακτηρίζοντας τους οργανωτές της διαδικασίας «μεροληπτικούς» και «προκατειλημμένους». Ακόμη, προειδοποίησε ότι οι εισαγγελικές αρχές θα αποφασίσουν «εντός των προσεχών ημερών» εάν θα προχωρήσουν σε «νομικές ενέργειες» ώστε να κριθεί εάν υπάρχουν ενδεχόμενες «ποινικές ευθύνες» που πρέπει να αποδοθούν.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή