«Σακίδιο-μεταφραστής» για σκύλους

Κυριακή, 02 Νοεμβρίου 2014 16:13
UPD:16:13
NC State University/Becky Kirkland

Οι ερευνητές πιστεύουν πως το σύστημα αυτό μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμο για σκύλους-οδηγούς, καθώς και για σκύλους που χρησιμοποιούνται για τη διάσωση ατόμων ή την ανίχνευση εκρηκτικών ή ναρκωτικών ουσιών. 

A- A A+

Αμερικανοί ερευνητές του Πανεπιστημίου Νόρθ Καρολάινα Στέιτ δημιούργησαν μία συσκευή η οποία τοποθετείται στη ράχη των σκύλων και τους επιτρέπει να επικοινωνούν με τον ιδιοκτήτη τους.

Η συσκευή διαθέτει αισθητήρες που ανιχνεύουν την κίνηση του σκύλου, καθώς και τους ήχους που παράγει, και ενημερώνει τον ιδιοκτήτη για την κατάσταση του ζώου. Οι ιδιοκτήτες μπορούν με τη σειρά τους να επικοινωνήσουν με τους σκύλους μέσω ηχείων και δονούμενων μαξιλαριών που βρίσκονται επίσης πάνω στη συσκευή.

Οι ερευνητές πιστεύουν πως το σύστημα αυτό μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμο για σκύλους-οδηγούς, καθώς και για σκύλους που χρησιμοποιούνται για τη διάσωση ατόμων ή την ανίχνευση εκρηκτικών ή ναρκωτικών ουσιών. Οι εφαρμογές πάνω στη συσκευή μπορούν να χρησιμοποιηθούν βέβαια και για την εκπαίδευση τυπικών κατοικίδιων σκύλων.

«Αναπτύξαμε μία πλατφόρμα για την επικοινωνία μεταξύ ανθρώπων και σκύλων μέσω χρήσης υπολογιστικών συστημάτων, γεγονός που θα ανοίξει νέους ορίζοντες για τη μετάφραση της συμπεριφοράς των ζώων και το ορισμό ξεκάθαρων εντολών προς αυτά», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας Ντέιβιντ Ρόμπερτς.

«Διαθέτουμε ένα πλήρως λειτουργικό πρωτότυπο, όμως θα τελειοποιήσουμε το σχέδιο και θα εξερευνήσουμε το ενδεχόμενο πρόθεσης ακόμα περισσοτέρων εφαρμογών πάνω στην πλατφόρμα», πρόσθεσε ο Ρόμπερτς.

Οι σκύλοι επικοινωνούν κυρίως μέσω της γλώσσας του σώματος, και μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τους ερευνητές ήταν η ανάπτυξη κατάλληλων αισθητήρων που να μεταφράζει τη συμπεριφορά τους παρατηρώντας τη στάση του σώματός τους από απόσταση. Κατά αυτόν τον τρόπο μπορεί να προσδιοριστεί η δράση τους ακόμα και όταν βρίσκονται εκτός πεδίου όρασης, καθώς το σύστημα πάνω στο σακίδιο μεταδίδει ασύρματα αυτά τα δεδομένα. Παράλληλα τα δονούμενα απτικά εξαρτήματα πάνω στο σακίδιο επιτρέπουν την επικοινωνία προς τον σκύλο, σύμφωνα με τους ερευνητές.

«Αναπτύξαμε επίσης το κατάλληλο λογισμικό για τη συλλογή, μετάφραση και επικοινωνία αυτών των δεδομένων, καθώς και για τη μετάφραση των ανθρωπίνων εντολών σε σήματα προς τη συσκευή στο σακίδιο», δήλωσε η Ρίτα Μπρουγκαρόλας, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Η συσκευή διαθέτει επίσης αισθητήρες για την καταγραφή των χτύπων καρδιάς και της θερμοκρασίας του σώματος, για την παρατήρηση της υγείας αλλά και της συναισθηματικής κατάστασης του σκύλου. Οι τεχνολογίες αυτές αποτελούν τη βάση της πλατφόρμας, όμως άλλα στοιχεία μπορούν να προστεθούν ανάλογα με τη χρήση, όπως για παράδειγμα αισθητήρες για την ανίχνευση διαρροής αερίου ή οπτικοακουστικός εξοπλισμός.

Η ερευνητική ομάδα τώρα βρίσκεται στη διαδικασία μείωσης του μεγέθους της συσκευής και βελτιστοποίησης της αποτελεσματικότητας των αισθητήρων.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή