Υεμένη: Συμφωνία των κομμάτων για τον σχηματισμό κυβέρνησης τεχνοκρατών

Κυριακή, 02 Νοεμβρίου 2014 11:00
UPD:15:36
REUTERS/MOHAMED AL-SAYAGHI

Με τη συμφωνία ζητείται «από τον πρόεδρο Αμπντ Ράμπο Μάνσουρ Χάντι (φωτογραφία) και τον πρωθυπουργό Χάλεντ Μπάχαχ να σχηματίσουν μια ικανή εθνική κυβέρνηση (…) η οποία θα δεσμευθεί να προστατεύσει τα ανθρώπινα δικαιώματα, το κράτος δικαίου και την ουδετερότητα στη διαχείριση των ζητημάτων της χώρας».

A- A A+

Στο σχηματισμό μιας κυβέρνησης τεχνοκρατών συμφώνησαν το Σάββατο οι σιίτες αντάρτες Χούτι στην Υεμένη και οι σουνίτες πολιτικοί τους αντίπαλοι, σε μια προσπάθεια να βγει η χώρα από τη σοβαρή πολιτική κρίση που διέρχεται.

Η συμφωνία υπεγράφη χθες το βράδυ από τα κύρια πολιτικά κόμματα, παρουσία του απεσταλμένου του ΟΗΕ στην Υεμένη Τζαμάλ Μπενόμαρ στη διάρκεια μιας τελετής σε ξενοδοχείο της Σανάα.

Εκπρόσωποι της Ανσαρουλάχ και οι αντίπαλοί τους, μεταξύ αυτών και εκπρόσωποι του σουνιτικού κόμματος αλ Ίσλαχ, υπέγραψαν τη συμφωνία με την οποία ζητούν «από τον πρόεδρο Αμπντ Ράμπο Μάνσουρ Χάντι και τον πρωθυπουργό Χάλεντ Μπάχαχ να σχηματίσουν μια ικανή εθνική κυβέρνηση (…) η οποία θα δεσμευθεί να προστατεύσει τα ανθρώπινα δικαιώματα, το κράτος δικαίου και την ουδετερότητα στη διαχείριση των ζητημάτων της χώρας».

«Πρόκειται για έναν συμβιβασμό ο οποίος επήλθε προκειμένου να ξεπεραστεί το θέμα της κατανομής των υπουργικών χαρτοφυλακίων μεταξύ των διάφορων πολιτικών σχηματισμών», γεγονός που έχει προκαλέσει την πολιτική κρίση στην Υεμένη, δήλωσε ο Αμπντελαζίζ Τζουμπάρι γενικός γραμματέας του φιλελεύθερου κόμματος Δικαιοσύνης και Ανοικοδόμησης.

Στην ανακοίνωση δεν διευκρινίζεται πότε θα σχηματιστεί η νέα κυβέρνηση, όμως κάποιοι από τους συμμετέχοντες στις διαπραγματεύσεις που οδήγησαν στην χθεσινή συμφωνία επεσήμαναν ότι αυτό θα χρειαστεί μερικές ημέρες ή μία εβδομάδα.

Η πολιτική κρίση εντάθηκε με την κατάληψη στις 21 Σεπτεμβρίου της Σανάα από τους σιίτες αντάρτες της Ανσαρουλάχ, οι οποίοι, παρά τη συμφωνία ειρήνευσης που υπογράφηκε την ίδια ημέρα, συνέχισαν την προέλασή τους προς τη δυτική και την κεντρική Υεμένη. 

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό πρακτορείο, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή