Μπαγκλαντές: Σε θάνατο ηγέτης του μεγαλύτερου ισλαμιστικού κόμματος

Για εγκλήματα στον πόλεμο ανεξαρτησίας της χώρας από το Πακιστάν
Τετάρτη, 29 Οκτωβρίου 2014 15:34
UPD:15:38
EPA/ABIR ABDULLAH

Ο ηγέτης του μεγαλύτερου ισλαμιστικού κόμματος του Μπαγκλαντές, Μοτιούρ Ραχμάν Νιζάμι, αντιμετώπιζε 16 κατηγορίες, μεταξύ των οποίων εκείνες για φόνο, βασανιστήρια και βιασμό.

A- A A+

Σε θάνατο καταδικάστηκε ηγέτης του μεγαλύτερου ισλαμιστικού κόμματος του Μπαγκλαντές για εγκλήματα πολέμου κατά τη διάρκεια του πολέμου για την ανεξαρτησία της χώρας από το Πακιστάν το 1971.

Ο Μοτιούρ Ραχμάν Νιζάμι, 71 ετών, αντιμετώπιζε 16 κατηγορίες, μεταξύ των οποίων εκείνες για φόνο, βασανιστήρια και βιασμό.

Ο δημόσιος κατήγορος τόνισε ότι η ποινή αντανακλά «το βάρος των εγκλημάτων».

Η υπεράσπιση τόνισε ότι οι κατηγορίες δεν αποδείχτηκαν αληθινές πέραν πάσης αμφιβολίας και ότι θα ασκήσει έφεση.

Υπάρχουν διάφορες εκτιμήσεις για τον αριθμό των θυμάτων του απελευθερωτικού πολέμου του Μπαγκλαντές, ο οποίος διήρκεσε εννέα μήνες.

Η κυβέρνηση κάνει λόγο για 3 εκατομμύρια νεκρούς, αριθμός όμως που αμφισβητείται ως υπερβολικός και μη επιβεβαιωμένος.

Η ετυμηγορία ανακοινώθηκε από τριμελές δικαστήριο σε μια γεμάτη δικαστική αίθουσα στην Ντάκα.

Ο κ. Νιζάμι, πρώην επικεφαλής του ισλαμιστικού Τζαμάατ Ε Ισλάμι, θεωρείται ο επικεφαλής της πολιτοφυλακής Αλ Μπαντρ, η οποία βοηθούσε τον πακιστανικό στρατό να αναγνωρίσει και να εκτελέσει φιλοανεξαρτησιακούς ακτιβιστές στο Μπαγκλαντές.

Η οργάνωση κατηγορείται για συστηματικά βασανιστήρια και εκτελέσεις κατά τη διάρκεια του πολέμου, μεταξύ άλλων καθηγητών, μηχανικών και δημοσιογράφων.

Ο κ. Νιζάμι έχει συμμετάσχει ως υπουργός σε κυβέρνηση υπό το Εθνικιστικό Κόμμα Μπαγκλαντές μεταξύ του 2001 και του 2006.

Έχει καταδικαστεί σε θάνατο και σε άλλη υπόθεση για λαθρεμπόριο όπλων.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή