Ανησυχία περί επίθεσης στο iCloud με στόχο κινέζους χρήστες

Πέμπτη, 23 Οκτωβρίου 2014 11:14
UPD:11:14
icloud.com
A- A A+

Προειδοποίηση ασφαλείας προς τους χρήστες της υπηρεσίας online αποθήκευσής της, iCloud, απηύθυνε η Apple, εν μέσω αναφορών περί επίθεσης με σκοπό την υποκλοπή κωδικών και δεδομένων από χρήστες στην Κίνα.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευση στην ιστοσελίδα support της εταιρείας, «είμαστε ενήμεροι για διαλείπουσες οργανωμένες επιθέσεις δικτύου μέσω της χρήσης ανασφαλών πιστοποιητικών για την απόκτηση πληροφοριών για χρήστες, και το λαμβάνουμε πολύ σοβαρά.

Αυτές οι επιθέσεις δεν έχουν παραβιάσει τους servers του iCloud, και δεν επηρεάζουν το iCloud sign in σε συσκευές iOS ή Macs με το OS X Yosemite που χρησιμοποιούν τον Safari». Παράλληλα, στη σελίδα παρατίθενται «οδηγίες προς ναυτιλομένους» σχετικά με το ζήτημα.

Στο εν λόγω post δεν γίνεται αναφορά στην Κίνα ούτε παρέχονται λεπτομέρειες για τις επιθέσεις, ωστόσο τις τελευταίες ημέρες υπήρξαν αναφορές για προειδοποιήσεις σε κάποιους κινέζους χρήστες οι οποίες υποδείκνυαν δρομολόγηση σε μη εξουσιοδοτημένες ιστοσελίδες όταν προσπαθούσαν να εισέλθουν στους λογαριασμούς τους στο iCloud.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του Guardian, το συγκεκριμένο είδος επίθεσης χαρακτηρίζεται «man in the middle» και επιτρέπει σε «τρίτους» την αντιγραφή και υποκλοπή κωδικών που εισάγουν οι χρήστες ενώ νομίζουν πως εισέρχονται στις κανονικές σελίδες- προορισμούς τους.

Κινέζοι ακτιβιστές της ιστοσελίδας greatfire.org, ειδικοί του χώρου της ασφάλειας και διάφορα ΜΜΕ απέδωσαν την ευθύνη στην κυβέρνηση της χώρας, ενώ σημειώνεται ότι το περιστατικό συμπίπτει με την έναρξη της πώλησης των νέων iPhone στην Κίνα, που διαθέτουν λογισμικό με βελτιωμένα χαρακτηριστικά κρυπτογράφησης, για την προστασία των δεδομένων των χρηστών.

Παράλληλα, κάποιοι συνδέουν την εν λόγω «εκστρατεία» με την κυκλοφορία βίντεο και φωτογραφιών από τις διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ στην ενδοχώρα.

Η κινεζική κυβέρνηση από πλευράς της αρνείται τις κατηγορίες. Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι η χώρα είναι «αποφασιστικά αντίθετη» στο hacking. Επίσης, η China Telecom, ο κρατικός πάροχος Ίντερνετ, χαρακτήρισε τις κατηγορίες αναληθείς και αβάσιμες.

Προτεινόμενα για εσάς