Υεμένη: Νέο αίμα σε μάχες μεταξύ σιιτών ανταρτών και σουνιτικών φυλών

Σε εμφύλιο όλων εναντίον όλων γλιστρά η χώρα
Σάββατο, 18 Οκτωβρίου 2014 15:36
UPD:15:39
REUTERS/Khaled Abdullah

Φωτογραφία αρχείου.

A- A A+

Νέες συγκρούσεις ανάμεσα σε σουνιτικές φυλές και σιίτες αντάρτες στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 16 ανθρώπους το Σάββατο κοντά στην Ιμπ, αυξάνοντας σε τουλάχιστον 40 τον απολογισμό των νεκρών από τις μάχες σε αυτή τη νοτιοδυτική περιοχή της Υεμένης μέσα σε δύο ημέρες.

Σύμφωνα με αξιωματούχους στην περιοχή και αυτόπτες μάρτυρες, μια ρουκέτα την οποία εκτόξευσαν μέλη φυλών σκότωσε 12 σιίτες αντάρτες Χούδι, οι οποίοι επέβαιναν σε όχημα, ενώ τέσσερις σουνίτες μαχητές σκοτώθηκαν σε μάχης στη Γιάριμ, βόρεια της Ιμπ, πόλης που βρίσκεται 150 χλμ. νότια της Σαναά.

Οι σουνίτες, υποστηρικτές του κόμματος Αλ Ισλά, προσπαθούσαν να εμποδίσουν τους σιίτες αντάρτες να στείλουν ενισχύσεις στην Ιμπ, πόλη όπου κατοικούν κατά πλειονότητα σουνίτες στην ομώνυμη επαρχία.

Ο απολογισμός των 16 νεκρών επιβεβαιώθηκε από γιατρό.

Την Παρασκευή τουλάχιστον 24 μαχητές - 14 σιίτες και 10 σουνίτες - σκοτώθηκαν σε μάχες στο νότο, κυρίως στις επαρχίες Ντάμαρ και Ιμπ. Οι σουνίτες κινούνται προς το νότο αφού κατέλαβαν το λιμάνι Χοντάιντα στην Ερυθρά Θάλασσα.

Οι σιίτες, οι οποίοι προωθούνται στις επαρχίες του νότου, εμπλέκονται σε μάχες με μέλη της αλ Κάιντα που δρουν στην Υεμένη. Οι Χούδι, όπως αποκαλούνται οι σιίτες αντάρτες, έχουν καταλάβει την πρωτεύουσα Σανάα από την 21η Σεπτεμβρίου.

Η αδύναμη κυβέρνηση του προέδρου Αμπντ Ράμπου Μανσούρ Χάντι πρόβαλε ελάχιστη αντίσταση.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή