Δημιουργική μανία και καταχθόνια συνεύρεση με το μαγικό

Έκθεση της Αθηνάς Χατζηγιαννάκη στη Δημοτική Πινακοθήκη Λέφα
Πέμπτη, 16 Οκτωβρίου 2014 08:10
A- A A+

Η εικαστικός Αθηνά Χατζηγιαννάκη παρουσιάζει, στη Δημοτική Πινακοθήκη Λέφα, σε επιμέλεια της ιστορικού τέχνης - μουσειολόγου Ελίζας Γερολυμάτου, την ατομική της έκθεση ζωγραφικής, η οποία εγκαινιάζεται σήμερα, Πέμπτη 16 Οκτωβρίου, στις 7.30 το απόγευμα.

Η έκθεση, που θα διαρκέσει έως τις 7 Νοεμβρίου, οργανώνεται με την ευγενική υποστήριξη του «Οργανισμού Κοινωνικής Αλληλεγγύης - Προστασίας Πολιτισμού και Αθλητισμού» του Δήμου Φιλοθέης - Ψυχικού (ΟΚΑΠΑ).

Τρόμος και θαυμασμός ταυτόχρονα

Η Αθηνά Χατζηγιαννάκη εξηγεί για την έκθεση: «Το σύνολο αυτής της δουλειάς, που παρουσιάζεται εδώ, βρίσκεται χρονολογικά όχι στην απαρχή της δημιουργικής μου πορείας στα εικαστικά, η οποία πρέπει να αναζητηθεί σε προγενέστερα έργα, αλλά, οπωσδήποτε, γύρω από την πρώτη φάση εντρύφησής μου στη ζωγραφική, μέσα από τα εργαστήρια της Σχολής Καλών Τεχνών στην Αθήνα.

Δυο ζητήματα παλεύουν να εκφραστούν πάνω στο τελάρο. Το πρώτο, η συνεχής μου επαναδιαπραγμάτευση με την αρχική ιδέα - σύλληψη, που ωθείται από μια αλληγορική διάθεση και παράλληλη μετατόπιση μέσα από τη φαντασία και που, στη συγκεκριμένη έκθεση, υλοποιείται μέσα από τη συνομιλία μου με στοιχεία της φύσης: γη, δέντρα, ουρανό, και μέσα από την πόλη, για να καταλήξει, τελικά, στον άνθρωπο.

Το δεύτερο, έγκειται στην επιθυμία μου να βγει προς τα έξω και να εκφραστεί, η υφή των πραγμάτων. Αυτή η επιθυμία δίνει το έναυσμα για μια μεγάλη περιπέτεια, όπου επιστρατεύονται πάσης φύσης μέσα: κόλλες, χαρτιά, λάδια, ακριλικά, σκόνες, κάρβουνα, αλλά και ήλιος, νερό, χρόνος, τύχη, πολλές φορές αδιάκριτα, προκειμένου να κατευναστεί αυτή η απαίτηση προς την υφή των πραγμάτων. Ο εσωτερικός διάλογος ή καλύτερα ο καυγάς, η δημιουργική μανία και το συνεχές, άγριο πολλές φορές, παζάρεμα με το θείο/το θεϊκό και, από την άλλη, μια καταχθόνια συνεύρεση με το μαγικό, καταλήγουν  σε αυτό, που ονομάζουμε τα “έργα”.

Και αναφέροντας ακόμη τα μεγέθη των έργων, σκοπός τους είναι να τρομάξουν και να κόψουν την ανάσα αυτών που τα βλέπουν, ενώ, ταυτόχρονα, τα θαυμάζουν. Και είναι πολύ σημαντικό να προκαλούνται στον θεατή ταυτόχρονα και τα δυο αυτά αισθήματα, του θαυμασμού και του τρόμου, γιατί καλύτερο από το να αψηφάς τον αδιάκριτο, καλύτερο από το να τον τρομάζεις, είναι να τον ξεγελάς. Αλλά και για την επιλογή των θεμάτων που είναι “από δω γύρω”, λέω ότι η δράση που χρειάστηκε, για να γίνουν αυτά τα έργα, κινήθηκε σε δύο κατευθύνσεις. Από τη μια, έπρεπε να ξεπεραστούν τα στενά όρια που, συνήθως, κινιόμουν, και από την άλλη, έπρεπε, με κάποιον τρόπο, το ξεπέρασμα αυτό να χωρέσει μέσα στα όριά μου...».

Πληροφορίες
Δημοτική Πινακοθήκη Λέφα: Ι. Κοκκώνη 15 - Ψυχικό, τηλ.: 210 6717097. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή: 10.00 - 18.00, Τετάρτη: 13.00 - 20.00.

naftemporiki.gr

 

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή