Μάχη για τη ζωή δίνει ο ασθενής με Έμπολα στο Ντάλας

Υπό παρακολούθηση περίπου 40 άτομα
Κυριακή, 05 Οκτωβρίου 2014 16:52
UPD:22:33
REUTERS/JIM YOUNG
A- A A+

Μάχη για να κρατηθεί στη ζωή δίνει ο ασθενής με Έμπολα, που νοσηλεύεται σε νοσοκομείο του Ντάλας στο Τέξας, δήλωσε υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχους, μία μέρα αφότου οι γιατροί ανακοίνωσαν πως η κατάστασή του επιδεινώθηκε, από σοβαρή σε κρίσιμη. 

«Ο άνδρας στο Ντάλας, που δίνει μάχη για τη ζωή του, είναι το μοναδικό κρούσμα Έμπολα στις ΗΠΑ» δήλωσε στο CNN ο Τομ Φρίντερν, διευθυντής των Κέντρων για τον Έλεγχο των Ασθενειών στην Ατλάντα. 

Ανέφερε ακόμη πως στις πληγείσες περιοχές της δυτικής Αφρικής, όπου μέχρι στιγμής έχουν πεθάνει από τον ιό πάνω από 3.000 άνθρωποι, η ασθένεια εξαπλώνεται τόσο γρήγορα που είναι δύσκολο για τους γιατρούς να αντεπεξέλθουν.

EURONEWS

Δήλωσε πάντως βέβαιος πως ο ιός δεν θα εξαπλωθεί ευρέως στις ΗΠΑ. 

Την ίδια ώρα, Αμερικανός που μολύνθηκε ενώ βρισκόταν στη δυτική Αφρική, ο δρ. Ρίτσαρντ Σάκρα, παραμένει σε καραντίνα στο Ουόρσεστερ, στη Μασαχουσέτη, μετά την εισαγωγή του το Σάββατο με την αρχική διάγνωση να κάνει λόγο για λοίμωξη του αναπνευστικού.

Ο Σάκρα είχε νοσηλευτεί επιτυχώς στη Νεμπράσκα και έλαβε εξιτήριο την 25η Σεπτεμβρίου. Βρισκόταν σε σταθερή κατάσταση αλλά υπό παρακολούθηση για το ενδεχόμενο υποτροπής στο Memorial Medical Center του πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης, σύμφωνα με την εφημερίδα Boston Globe.

Στο Ντάλας περίπου 40 άνθρωποι παραμένουν υπό παρακολούθηση από την ομάδα των 114 ανθρώπων που είχε αρχικά εκτιμηθεί πως είχαν εκτεθεί στον ιό. Κανένα από τα πρόσωπα αυτά δεν έχει συμπτώματα μόλυνσης, ανέφερε ο Φρίντεν.

Εν τω μεταξύ, επιστήμονες που μελέτησαν στοιχεία για την εξάπλωση του Έμπολα και τα αεροπορικά ταξίδια βλέπουν πιθανότητα 75% ένα κρούσμα του ιού να φθάσει στη Γαλλία ως την 24η Οκτωβρίου και πιθανότητα 50% να φθάσει στη Βρετανία ως τότε.

Οι εκτιμήσεις αυτές, που αρχικά δημοσιεύθηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση PLoS Current Outbreaks (και πλέον ανανεώνονται διαρκώς και αναρτώνται στον ιστότοπο http://www.mobs-lab.org/ebola.html) βασίζονται στην υπόθεση ότι οι αερομεταφορές θα συνεχίσουν να γίνονται κανονικά, παρά την επιδημία.

Εάν υποτεθεί μια μείωση των πτήσεων κατά 80%, οι πιθανότητες της Γαλλίας να μεταφερθεί εκεί ένα κρούσμα του Έμπολα παραμένουν σημαντικές (25%) ενώ της Βρετανίας διαμορφώνονται στο 15%.

Η Γαλλία θεωρείται ότι κινδυνεύει περισσότερο λόγω του ότι οι χώρες που πλήττονται είναι γαλλόφωνες και διατηρεί πολλές σχέσεις μαζί τους, ενώ η Βρετανία κινδυνεύει επειδή αποτελεί μείζονα κόμβο για τις αερομεταφορές, σύμφωνα με τη μελέτη.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή