Νιγηρία: Οι ισλαμιστές της Μπόκο Χαράμ «ελέγχουν 25 πόλεις»

Πέμπτη, 18 Σεπτεμβρίου 2014 19:25
UPD:19:28
REUTERS/AFOLABI SOTUNDE

Η νιγηριανή κυβέρνηση αρνείται προς το παρόν ότι έχει χάσει τον έλεγχο ενός μέρους της χώρας και ανακοίνωσε ότι θεωρεί «κενούς νοήματος» τους ισχυρισμούς του Αμπουμπακάρ Σεκάου, επικεφαλής της Μπόκο Χαράμ (φωτ. αρχείου).

A- A A+

Οι ισλαμιστές αντάρτες της Μπόκο Χαράμ έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους τουλάχιστον 25 πόλεις στη βορειοανατολική Νιγηρία, δήλωσε καθολικός επίσκοπος της περιοχής, o οποίος ανησυχεί για την ταχεία επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας.

Σύμφωνα με τον επίσκοπο Όλιβερ Ντας, στη διάρκεια ενός μήνα 10 πόλεις της πολιτείας Γιόμπε και άλλες τόσες της πολιτείας Μπόρνο, όπως και πέντε της Ανταμάουα έχουν πέσει στα χέρια των ανταρτών, οι οποίοι επιθυμούν να δημιουργήσουν ένα χαλιφάτο στην περιοχή.

Η Νιγηρία χρειάζεται διεθνή βοήθεια για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, εκτίμησε ο κ. Ντας.

«Ως κράτος έχουμε σχεδόν χάσει τη μάχη αυτή, γιατί η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου», υπογράμμισε. «Όσο πιο γρήγορα καταφέρουμε να ενωθούμε ως Νιγηριανοί, τόσο καλύτερα θα είναι για εμάς», πρόσθεσε.

Η νιγηριανή κυβέρνηση αρνείται προς το παρόν ότι έχει χάσει τον έλεγχο ενός μέρους της χώρας και ανακοίνωσε ότι θεωρεί «κενούς νοήματος» τους ισχυρισμούς του Αμπουμπακάρ Σεκάου, επικεφαλής της Μπόκο Χαράμ, σύμφωνα με τους οποίους η οργάνωση ενσωμάτωσε στο χαλιφάτο που έχει δημιουργήσει τις πόλεις που κατέλαβε τον προηγούμενο μήνα.

Είναι πολύ δύσκολο να επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη πηγή αν οι αντάρτες έχουν όντως καταλάβει τις πόλεις και τα χωριά της περιοχής, καθώς είναι σχεδόν αδύνατη η επικοινωνία με αυτά. Οι περισσότερες πληροφορίες προέρχονται από κατοίκους που κατάφεραν να διαφύγουν.

Ο στρατός της Νιγηρίας είχε παραδεχθεί πάντως στις αρχές Σεπτεμβρίου ότι η Μπόκο Χαράμ αποτελεί απειλή για την εθνική κυριαρχία της χώρας.

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή