Φόρος τιμής στη συλλέκτρια Λήδα Βαρδινογιάννη

Έκθεση με έργα από τη συλλογή της, στην Πινακοθήκη Ν. Χατζηκυριάκου - Γκίκα
Τετάρτη, 17 Σεπτεμβρίου 2014 10:30

Ορέστης Κανέλλης, Πορτρέτο της Λήδας Βαρδινογιάννη, Λάδι σε μουσαμά.

Τιμώντας την πιστή του φίλη και δωρήτρια Λήδα Βαρδινογιάννη, το Μουσείο Μπενάκη παρουσιάζει στην Πινακοθήκη Ν. Χατζηκυριάκου - Γκίκα την έκθεση με τίτλο «Στο σπίτι της Λήδας Βαρδινογιάννη».

Η έκθεση, που θα διαρκέσει έως τις 28 Σεπτεμβρίου, παρουσιάζει ένα δείγμα της συλλογής της Λήδας Βαρδινογιάννη, με έργα σημαντικών Ελλήνων ζωγράφων και χαρακτών του 20ού αιώνα, όπως οι Νίκος Χατζηκυριάκος - Γκίκας, Γιώργος Μαυροΐδης, Ορέστης Κανέλλης, Δημήτριος Γαλάνης, Σπύρος Βασιλείου, Γιάννης Τσαρούχης, Βάσω Κατράκη και Γιώργος Γουναρόπουλος.

Ακόμα ένα σημαντικό κομμάτι της συλλογής, μέρος του οποίου θα εκτεθεί, αποτελείται από έργα Ελλήνων ζωγράφων του 19ου αιώνα (Νικόλαος Κουνελάκης, Νικηφόρος Λύτρας, Κωνσταντίνος Βολανάκης), αλλά και μια μικρή συλλογή χαρακτικών ξένων δημιουργών, μεταξύ των οποίων ο Pablo Picasso, ο Max Ernst και ο Marc Chagall. Με σκοπό να αποτυπωθεί  η γοητευτική ατμόσφαιρα μιας αστικής αθηναϊκής οικίας, τα έργα θα πλαισιώνονται από σπάνια έπιπλα, πορσελάνες και άλλα πολύτιμα αντικείμενα από τη Γαλλία και την Ιταλία, τα οποία προέρχονται από την προσωπική συλλογή της Λήδας Βαρδινογιάννη.

Γιάννης Τσαρούχης, «Ερωτόκριτος και Αρετούσα», 1980, Μεταξοτυπία.

Μεγαλωμένη ανάμεσα στους ανθρώπους της τέχνης

Κόρη του Ιωάννη και της Ειρήνης Κατακουζηνού, ανιψιά του σπουδαίου συλλέκτη και ευεργέτη Ευριπίδη Κουτλίδη, η Λήδα Βαρδινογιάννη μεγάλωσε ανάμεσα στους ανθρώπους της τέχνης. Η αγάπη της οικογένειάς της για την τέχνη, αλλά και οι φιλικές σχέσεις που η ίδια καλλιέργησε με σπουδαίους Έλληνες καλλιτέχνες, της επέτρεψαν να δημιουργήσει μια προσωπική συλλογή από σημαντικά έργα της νεοελληνικής ζωγραφικής, πολλά από τα οποία θα παρουσιαστούν στη συγκεκριμένη έκθεση.

Παράλληλες εκδηλώσεις

Το Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου, στις 12 το μεσημέρι, με αφορμή τη βράβευση του βιβλίου «Βεγγαλικά… ένα παραμύθι εμπνευσμένο από τα ποιήματα του Νίκου Εγγονόπουλου» του Αλέξη Κυριτσόπουλου, θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση «Αν διάβαζα … ποιητές της γενιάς του ’30». Επίσης, τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου Μπενάκη ετοίμασαν μια ειδικά σχεδιασμένη δράση για παιδιά, ενώ, παράλληλα, το Πωλητήριο του Μουσείου θα παρουσιάσει τη - σχεδιασμένη αποκλειστικά για αυτό - νέα σειρά αντικειμένων και μεταξοτυπιών με έργα του Α. Κυριτσόπουλου.

Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας, Η μουριά, 1939, Λάδι σε καμβά.

Πληροφορίες
Πινακοθήκη Ν. Χατζηκυριάκου - Γκίκα: Κριεζώτου 3 - Αθήνα, τηλ.: 210 3651702, 210 3630818. Νέο ωράριο λειτουργίας: Τετάρτη έως Σάββατο: 10.00 - 18.00, Κυριακή έως Τρίτη: κλειστά.

naftemporiki.gr

 

Προτεινόμενα για εσάς

Βρείτε τι παίζει κοντά σας

Βρείτε στο χάρτη τα πλησιέστερα σημεία (σινεμά, θέατρα, εστιατόρια και νυχτερινά κέντρα) που σας ενδιαφέρουν.

Δημοφιλή