Σύσκεψη στο ΥΠΕΞ για το ρωσικό εμπάργκο

Τρίτη, 19 Αυγούστου 2014 07:38
UPD:12:08
FOSPHOTOS/MENELAOS MYRILLAS
A- A A+

Σύσκεψη με αντικείμενο τις τελευταίες εξελίξεις στις εμπορικές σχέσεις Ελλάδας – Ρωσίας έπειτα από το εμπάργκο της Μόσχας σε αγροτικά προϊόντα των κρατών της Ε.Ε. πραγματοποιείται σήμερα στο υπουργείο Εξωτερικών, υπό τον υφυπουργό Δ. Κούρκουλα.

Επί τάπητος μεταξύ άλλων αναμένεται να τεθούν και οι δυνατότητες να βρεθούν νέες αγορές όπου θα διατεθούν τα προϊόντα που «μπλόκαρε» το εμπάργκο.

Στη σύσκεψη θα συμμετάσχουν αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες από τα υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, καθώς και εκπρόσωποι παραγωγικών και εξαγωγικών φορέων.

Υπενθυμίζεται ότι χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την αποδέσμευση περίπου 125 εκατ. ευρώ για τη στήριξη του τομέα των οπωροκηπευτικών της Ε.Ε., ο οποίος πλήττεται από το ρωσικό εμπάργκο.

Τα μέτρα στήριξης της αγοράς μέσω αποζημιώσεων για την απόσυρση προϊόντων, τα οποία τέθηκαν σε ισχύ από χθες Δευτέρα, αφορούν τα καρότα, τις τομάτες, τα λάχανα, τις πιπεριές, τα κουνουπίδια, τα αγγούρια και τα αγγουράκια, τα μανιτάρια, τα μήλα, τα αχλάδια, τα φρούτα του δάσους, τα επιτραπέζια σταφύλια και τα ακτινίδια.

Με αφορμή τις χθεσινές ανακοινώσεις της Κομισιόν, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έσπευσε πάντως να διευκρινίσει ότι το πακέτο των 125 εκατ. ευρώ «δεν επηρεάζει τα ήδη ανακοινωθέντα μέτρα για τα ροδάκινα» και ότι αφορά «ορισμένα άλλα ευπαθή φρούτα και λαχανικά που θίγονται επίσης από το ρωσικό εμπάργκο και που έχουν ενδιαφέρον για τους παραγωγούς της χώρας μας».

Μιλώντας το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Πάρις Κουκουλόπουλος, διαβεβαίωσε ότι «δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα», καθώς τα μέτρα για το ροδάκινο ισχύουν αναδρομικά από 11 Αυγούστου και για τα άλλα προϊόντα από 18 Αυγούστου. «Οι αποφάσεις της Ε.Ε. και του αρμοδίου επιτρόπου είναι σαφείς», τόνισε και κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι «ζητάει πακέτα τύπου Χατζηγάκη».

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή