Γάζα: Διπλωματικές προσπάθειες για παράταση της εκεχειρίας

Τετάρτη, 06 Αυγούστου 2014 23:36
UPD:23:42
REUTERS/FINBARR O'REILLY

Παλαιστίνιοι κάθονται στα συντρίμια του σπιτιού τους.

A- A A+

Οι συζητήσεις για την παράταση της εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας συνεχίζονται δηλώνουν Αιγύπτιοι διαπραγματευτές. Όμως ανώτερος αξιωματούχος του παλαιστινιακού κινήματος Χαμάς δήλωσε σήμερα ότι δεν υπάρχει συμφωνία μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων για την παράταση της τριήμερης εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία τέθηκε σε ισχύ χθες Τρίτη.

«Δεν υπάρχει συμφωνία για την παράταση της εκεχειρίας», έγραψε ο Μούσα Αμπού Μάρζουκ στον λογαριασμό του στο Twitter.

Λίγο νωρίτερα ένας ισραηλινός αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, είχε δηλώσει ότι το Ισραήλ είναι έτοιμο να παρατείνει την τριήμερη εκεχειρία πέραν της προθεσμίας της Παρασκευής.

Επιπλέον μια ισραηλινή αντιπροσωπεία εστάλη πίσω στο Κάιρο σήμερα για να συνεχιστούν οι συνομιλίες μέσω των αιγύπτιων διαπραγματευτών.

EURONEWS

Αιγύπτιοι αξιωματούχοι από την πλευρά τους σημείωσαν αργά την Τετάρτη ότι οι συζητήσεις συνεχίζονται.

Παράλληλα με αυτές τις εξελίξεις γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν ζήτησε σε ομιλία του ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ να τερματιστεί «ο αέναος κύκλος των δεινών» στη Λωρίδα της Γάζας,

«Πρέπει να συνεχίσουμε με αυτό τον τρόπο: να χτίζουμε, να καταστρέφουμε και στη συνέχει να χτίζουμε και πάλι;», διερωτήθηκε. «Θα ανοικοδομήσουμε τη Γάζα, όμως αυτή θα πρέπει να είναι η τελευταία φορά, αυτό πρέπει να σταματήσει», πρόσθεσε ο Μπαν.

«Ο αέναος κύκλος των δεινών στη Γάζα και στη Δυτική Όχθη όπως και στο Ισραήλ πρέπει να σταματήσει», υπογράμμισε μιλώντας σε μια ανεπίσημη συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ η οποία συγκλήθηκε από τις αραβικές χώρες μέλη του οργανισμού για να συζητηθεί η κατάσταση στη Γάζα.

Ο ίδιος επανέλαβε ότι η εκεχειρία των 72 ωρών που είναι σε ισχύ θα πρέπει να οδηγήσει σε μια «μόνιμη εκεχειρία» και σε διαπραγματεύσεις για τη διευθέτηση «των υποκείμενων αιτιών» της σύγκρουσης. Πρέπει συγκεκριμένα, σημείωσε ο ίδιος, «να αρθεί ο αποκλεισμός (της Γάζας) και να τεθεί και πάλι η Γάζα υπό μια ενωμένη παλαιστινιακή κυβέρνηση που θα προσχωρήσει στις δεσμεύσεις της ΟΑΠ».

Υπενθυμίζοντας «την ανθρωπιστική καταστροφή» που έχει συντελεστεί στη Γάζα, κάλεσε τις χώρες μέλη να «απαντήσουν άμεσα και γενναιόδωρα στις άμεσες ανάγκες» του λαού.

EURONEWS

Πρέπει επίσης να ανοικοδομηθεί ο παλαιστινιακός θύλακας, «ένα τεράστιο έργο στα ερείπια της Γάζας όπου σπίτια, σχολεία και νοσοκομεία έχουν καταστραφεί ή υποστεί ζημιές». «Η εκεχειρία έχει ένα κόστος δυσβάσταχτο», εκτίμησε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ.

Παράλληλα ο ίδιος κατήγγειλε τις επιθέσεις εναντίον τριών σχολείων του ΟΗΕ στα οποία είχαν αναζητήσει καταφύγιο παλαιστίνιοι πρόσφυγες, χαρακτηρίζοντάς τις «σκανδαλώδεις, απαράδεκτες και αδικαιολόγητες».

«Ο εφιάλτης των τεσσάρων εβδομάδων που πέρασαν μας υπενθυμίζει ότι μόνο μια πολιτική λύση μέσω διαπραγμάτευσης μπορεί να φέρει την ειρήνη και την ασφάλεια στους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους», είπε επίσης ο Μπαν. «Καλώ τους πρωταγωνιστές να ακούσουν τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας και να ξεκινήσουν εκ νέου τις διαπραγματεύσεις ώστε να τερματιστεί οριστικά η ισραηλινοπαλαιστινιακή σύρραξη μέσω μιας βιώσιμης λύσης δύο κρατών».

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή