Υπ. Παιδείας: Σύσκεψη με τους πρυτάνεις για νέες περικοπές και μετεγγραφές

Παρασκευή, 25 Ιουλίου 2014 17:37
UPD:17:52
EUROKINISSI/ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ

Όπως παραδέχεται το υπουργείο «τα Α.Ε.Ι. της χώρας, τα ερευνητικά κέντρα και όλοι οι εποπτευόμενοι φορείς του υπουργείου Παιδείας δέχονται μία ακόμα περικοπή των προϋπολογισμών τους για το 2015 σύμφωνα με τη γενικότερη δημοσιονομική πολιτική».

A- A A+

Επί τάπητος αναμένεται να τεθούν την ερχόμενη εβδομάδα σε συνάντηση του υπουργού Παιδείας με τους πρυτάνεις τα κρίσιμα ζητήματα της περικοπής του προϋπολογισμού για τα ΑΕΙ, ΤΕΙ και ερευνητικά κέντρα της χώρας, η δυνατότητα χρηματοδότησής τους από το ΕΣΠΑ καθώς και οι μετεγγραφές βάσει της νέας ρύθμισης του υπουργείου.

Όπως παραδέχεται το υπουργείο «τα Α.Ε.Ι. της χώρας, τα ερευνητικά κέντρα και όλοι οι εποπτευόμενοι φορείς του υπουργείου Παιδείας δέχονται μία ακόμα περικοπή των προϋπολογισμών τους για το 2015 σύμφωνα με τη γενικότερη δημοσιονομική πολιτική». 

Σε ανακοίνωσή του υποστηρίζει ότι έγινε προσπάθεια να περιοριστούν αυτές οι περικοπές «στα χαμηλότερα επίπεδα κρατώντας ανέπαφη την επιχορήγηση για τη σίτιση και στέγαση».

Την προσεχή εβδομάδα θα γίνει συνάντηση στο Υ.ΠΑΙ.Θ. των προεδρείων των Πανεπιστημίων και Τ.Ε.Ι. προκειμένου να συζητηθεί το πρόβλημα. Συγχρόνως καταβάλλεται προσπάθεια ενίσχυσης των χρηματοδοτήσεων του ΠΔΕ και των κονδυλίων μέσω ΕΣΠΑ. 

Ταυτοχρόνως στη συνάντηση αυτή, όπως και την Πέμπτη στην Επιτροπή Μορφωτικών υποθέσεων της Βουλής διευκρινίσαμε, θα συζητηθεί και το θέμα των μετεγγραφών, όπως αυτό προέκυψε από τη ρύθμιση, την οποία ψήφισε η Βουλή το Μάιο του 2014, λίγο πριν από τις ευρωεκλογές. 

«Ως εκ περισσού η διευκρίνιση, πως νέες ρυθμίσεις περί μετεγγραφών δεν υπάρχουν» επισημαίνει.

Διαφωνούν με τις μετεγγραφές

Διαφωνεί με τις νομοθετικές ρυθμίσεις του υπουργείου Παιδείας για τις μετεγγραφές το προεδρείο της Συνόδου των Πρυτάνεων, κάνοντας λόγο για προβλήματα στο σύνολο των Πανεπιστημίων της χώρας.

«Αδιαφορώντας για τις τεράστιες αρνητικές επιπτώσεις που επιφέρουν κατά μείζονα λόγο οι ψηφισθείσες κατά τον περασμένο Μάιο, αλλά και οι σχεδιαζόμενες νέες ρυθμίσεις, το υπουργείο Παιδείας οδηγεί στην υποβάθμιση της ποιότητας των σπουδών χιλιάδων φοιτητών/φοιτητριών και στην ουσιαστική συρρίκνωση των Περιφερειακών Πανεπιστημίων».

«Παράλληλα, το μέτρο αυτό θα θίξει και τα Κεντρικά Πανεπιστήμια, τα οποία θα καταρρεύσουν υπό το βάρος τής, για ακόμη μια φορά, αλόγιστης και άμετρης αύξησης των φοιτητών τους, σε συνδυασμό με την αύξηση των εισακτέων σε πολλά ακαδημαϊκά Τμήματα», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η Σύνοδος των Πρυτάνεων καλεί το υπουργείο Παιδείας να μην προχωρήσει σε καμία νέα ρύθμιση για επιπλέον μετεγγραφές, αλλά να διαβουλευθεί με τα Πανεπιστήμια «προκειμένου να ληφθούν όλα τα κατάλληλα μέτρα που θα διασφαλίζουν την ομαλή ακαδημαϊκή λειτουργία των Ιδρυμάτων».

Επιπλέον, οι πρυτάνεις απευθύνουν έκκληση προς τους συναρμόδιους υπουργούς Παιδείας και Οικονομικών να αυξηθεί η χρηματοδότηση των ανώτατων ιδρυμάτων, καθώς, όπως αναφέρουν, οι νέες μειώσεις στους προϋπολογισμούς τους θα καταστήσουν ανέφικτη την εκπλήρωση της αποστολής τους προς την κοινωνία και την Πολιτεία.

Όπως σημειώνουν ειδικότερα, οι προϋπολογισμοί για το οικονομικό έτος 2015 είναι μειωμένοι στο σκέλος των τακτικών λειτουργικών δαπανών έως και 20% σε σχέση με τον προϋπολογισμό του οικονομικού έτους 2014 και ζητείται να εμφανίζουν πλεόνασμα σε ποσοστό 9% των συνολικών εσόδων.

«Από τα ανωτέρω συνάγεται ότι η συνολική μείωση του τακτικού προϋπολογισμού ανέρχεται έως και στο ποσοστό του 29%. Η μείωση αυτή έρχεται να προστεθεί στον ήδη μειωμένο προϋπολογισμό λειτουργικών δαπανών του έτους 2014, με αποτέλεσμα η συνολική μείωση τη διετία 2013- 2015 να τείνει στο 50%», τονίζουν.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή