Αλ. Τσίπρας: Θα αποτρέψουμε την διάσπαση και εκποίηση της ΔΕΗ

Πέμπτη, 26 Ιουνίου 2014 18:36
UPD:18:39
Phasma/ΝΙΚΟΛΑΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι η  ΔΕΗ είναι στόχος κυβερνήσεων και συμφερόντων εδώ και δεκαετίες.

A- A A+

Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι να συγκροτήσει ένα πλατύ ανοιχτό παλλαϊκό μέτωπο με στόχο να μη περάσει το νομοσχέδιο για την λεγόμενη μικρή ΔΕΗ, δήλωσε ο επικεφαλής του κόμματος Αλέξης Τσίπρας σε εκδήλωση του κόμματος με αφορμή το νομοσχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ».

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε την ανάγκη να αποτραπεί η  εκποίηση της ΔΕΗ, και όπως τόνισε να αποτραπεί το πλιάτσικο στον ορυκτό πλούτο της πατρίδας μας.

Μίλησε δε και για την ανάγκη προστασία των πολιτών και των καταναλωτών από νέα, όπως είπε, επιδρομή στα τιμολόγια.

Ο κ. Τσίπρας έθεσε το δίλημμα «με ποια μεριά είσαι», διευκρινίζοντας ότι στην μεγαλύτερη οικονομική και ανθρωπιστική κρίση που γνώρισε ο τόπος, όλες οι δυνάμεις, προσωπικότητες και  διανοούμενοι,  συλλογικότητες, πρέπει να διαλέξουν πλευρά. Και στο ζήτημα της ενεργειακής πολιτικής δύο κόσμοι συγκρούονται.

Πρόκειται, σύμφωνα με τον ίδιο, για τη διεθνή επιχειρηματική και χρηματιστηριακή ελίτ που αξιοποιεί τον παραλογισμό της λιτότητας και από  την άλλη μεριά είναι η πραγματική κοινωνία και η πραγματική οικονομία, τα κινήματα, τα συνδικάτα, οι πολιτικές δυνάμεις,  που όχι μόνο αποτρέπουν τις ιδιωτικοποιήσεις, όπως στην Ιταλία, αλλά δρομολογούν τις από-ιδιωτικοποιήσεις, όπως γίνεται στην Γερμάνια και στην Γαλλία.

Κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι έκλεισε τη Βουλή με το επιχείρημα ότι δεν υπάρχει νομοθετικό έργο, ενώ όπως είπε μόλις ξεκίνησαν τα θερινά τμήματα υπήρξε καταιγισμός νομοσχεδίων, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Υποβαθμίζοντας κι άλλο τη Βουλή, απαξιώνοντας τις δημοκρατικές διαδικασίες.

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι η  ΔΕΗ είναι στόχος κυβερνήσεων και συμφερόντων εδώ και δεκαετίες.

«Στόχος είναι να αποτρέψουμε την διάσπαση και εκποίηση της ΔΕΗ» είπε και τόνισε ότι εάν η κυβέρνηση συνεχίσει με τα σχέδιά της  δεν πρόκειται να διασφαλιστεί καμία απολύτως θέση εργασίας τα επόμενα πέντε χρόνια, σε μία χώρα που έχει ανεργία στο 30% και έχει νομοθετήσει τις ομαδικές απολύσεις. Δεν πρόκειται να υπάρξει κανένα απολύτως οικονομικό όφελος στον καταναλωτή, όπως δείχνει η παγκόσμια εμπειρία.

«Δεν έχουμε να κάνουμε με μεταρρυθμίσεις. Έχουμε να κάνουμε με απορύθμιση εις βάρος της κοινωνίας και των πολιτών. Δεν έχουμε να κάνουμε με προαπαιτούμενα. Έχουμε να κάνουμε με απαιτήσεις του πιο κερδοσκοπικού κεφαλαίου» είπε και υπογράμμισε ότι όποιοι  ετοιμάζονται να παραδώσουν την ΔΕΗ, θα βρουν μπροστά τους τις δυνάμεις που αντιστέκονται, τις δυνάμεις της εργασίας και τις τοπικές κοινωνίες.

«Συγκροτούμε, λοιπόν, ένα πλατύ μέτωπο για την αποτροπή της ψήφισης αυτού του εγκληματικού νομοσχεδίου. Αλλά ας το έχουν υπόψη τους, ότι και να ψηφίσει το θερινό τμήμα. Το μέτωπο που συγκροτούμε, φιλοδοξούμε να είναι παρόν και την επόμενη μέρα. Ώστε να εμποδίσουμε την υλοποίηση ενός εγκληματικού για το δημόσιο συμφέρον σχεδιασμού» κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

Στην ίδια εκδήλωση μίλησε και ο υπεύθυνος του Τομέα Ενέργειας  του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Πετράκος, ο οποίος τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αναγνωρίζει την Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου της 23ης Ιουλίου. Δηλαδή τον  διαχωρισμό του ΑΔΜΗΕ, την εκχώρηση στο ΤΑΙΠΕΔ τους 17% των μετοχών της ΔΕΗ και την δημιουργία της μικρής ΔΕΗ».

«Κάθε πράξη των κερδοσκοπικών αρπακτικών κεφαλαίων όσο κατέχουν την ΔΕΗ θα ακυρωθεί» είπε.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή