Αντισυνταγματικές οι αναδρομικές περικοπές των δικαστικών

Δευτέρα, 23 Ιουνίου 2014 18:53
UPD:19:13
EUROKINISSI/ΧΑΣΙΑΛΗΣ ΒΑΙΟΣ

Το κτήριο του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

A- A A+

Αντισυνταγματικές και αντίθετες στην  Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου είναι οι αναδρομικές από 1η Αυγούστου 2012 περικοπές των συντάξεων των δικαστικών, εισαγγελέων και των μελών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, σύμφωνα με απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που συνεδρίασε κεκλεισμένων των θυρών.

Η απόφαση της Ολομέλειας που, σύμφωνα με πληροφορίες,  ήταν σχεδόν ομόφωνη αποφάνθηκε ότι οι αναδρομικές περικοπές των συντάξεων των δικαστών, εισαγγελέων και μελών του ΝΣΚ που έγιναν στο πλαίσιο του μνημονιακού νόμου  4093/2012 είναι αντίθετες στην συνταγματική αρχή της αναλογικότητας και στον συνταγματικά κατοχυρωμένο κανόνα της  ισότητας.

Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου έκρινε ότι οι περικοπές που επιβλήθηκαν στους συνταξιούχους με τον επίμαχο μνημονιακό νόμο υπερβαίνουν τα όρια που θέτουν οι συνταγματικές αρχές της αναλογικότητας και της ισότητας στα δημόσια βάρη.

Τα ποσά που πρέπει να επιστραφούν αναδρομικά στους συνταξιούχους δικαστές υπερβαίνουν τα 150 εκατομμύρια ευρώ, χωρίς ωστόσο έως τώρα να γνωρίζει κανείς δημόσιος φορέας το ακριβές ύψος, καθώς οι συντάξεις των δικαστών κυμαίνονται ανάλογα με το βαθμό που κατείχαν, την οικογενειακή τους κατάσταση, τα χρόνια προϋπηρεσίας, την  προηγούμενη ασφάλισή τους σε άλλα Ταμεία, κ.λπ.

Η ίδια «γραμμή» το πιθανόν να τηρηθεί και για τις εκκρεμείς υποθέσεις των συνταξιούχων ειδικών μισθολογίων, όπως είναι των ενστόλων, διπλωματών, διευθυντών γιατρών του ΕΣΥ, καθηγητών  Πανεπιστημίων και άλλων.

Οι δικαστές αποφάσισαν ακόμη ότι  η παραγραφή των αξιώσεων των συνταξιούχων δικαστικών είναι διετής και όχι πενταετής μειώνοντας άμεσα τον χρόνο διεκδίκησης αναδρομικών, κάνοντας δεκτή την αναίρεση του υπουργείου Οικονομικών.  

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή