Ισπανία: «Δημοψήφισμα δρόμου» για τη μοναρχία

Έξι ημέρες πριν την ενθρόνιση του νέου βασιλιά
Παρασκευή, 13 Ιουνίου 2014 15:31
UPD:15:34
REUTERS/JON NAZCA

Οι ακτιβιστές ανακοίνωσαν ότι θα διεξάγουν δημοψήφισμα δρόμου τις πέντε ημέρες που έπονται μέχρι την ενθρόνιση του πρίγκιπα Φιλίππου.

A- A A+

Ανεπίσημο δημοψήφισμα για τη μοναρχία οργανώνουν ακτιβιστές στην Ισπανία.

Οι ακτιβιστές ανακοίνωσαν ότι θα διεξάγουν δημοψήφισμα δρόμου τις πέντε ημέρες που έπονται μέχρι την ενθρόνιση του πρίγκιπα Φιλίππου.

«Μας φαίνεται παράλογο που σε μία δημοκρατία κανείς δεν ρωτάει τους πολίτες αν θέλουν μοναρχία ή αβασίλευτη δημοκρατία», δήλωσε ο Κίκε Καστέγιο της οργάνωσης «Πραγματική Δημοκρατία Τώρα», η οποία αποτελείται από αρκετές συλλογικότητες που συμμετέχουν στη διοργάνωση του «δημοψηφίσματος».

Το δημοψήφισμα θα αρχίσει το Σάββατο το πρωί και θα ολοκληρωθεί στις 19 Ιουνίου, ημέρα ενθρόνισης του νέου βασιλιά Φιλίππου.

Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί τόσο με παραδοσιακές κάλπες, περίπου 60 τον αριθμό, που θα στηθούν σε δρόμους μεγάλων πόλεων, όσο και διαδικτυακά.

Σε πρόσφατη δημοσκόπηση της εφημερίδας El Pais, 62% απάντησαν ότι θα έπρεπε να γίνει σχετικό δημοψήφισμα  κάποια στιγμή, όμως, μόλις το 36% θα ψήφιζε υπέρ της αβασίλευτης δημοκρατίας.

Σχεδόν το 50% απάντησε ότι θα προτιμούσε μοναρχία με βασιλιά τον Φίλιππο.

EURONEWS

Δύο θα είναι οι ερωτήσεις του δημοψηφίσματος, στις οποίες οι συμμετέχοντες θα πρέπει να απαντήσουν με «ναι» ή «όχι». Πρώτον, αν συμφωνούν ότι ο αρχηγός τους κράτους πρέπει να εκλέγεται και δεύτερον, αν θα πρέπει να αρχίσει μια συνταγματική διαδικασία ώστε οι Ισπανοί πολίτες να αποφασίσουν για το πώς πρέπει να διοικείται το κράτος τους.

Οι διοργανωτές λαμβάνουν μέτρα ώστε να διασφαλιστεί πως δεν θα υπάρξει διπλή ψήφος, ενώ έχουν προσκληθεί διεθνείς οργανισμοί για την επιτήρηση της ψηφοφορίας και του αποτελέσματος.

Στην ψηφοφορία μπορούν να πάρουν μέρος Ισπανοί όπου κι αν κατοικούν. Μάλιστα μία ομάδα Ισπανών στο Παρίσι έχει εγγραφεί για να στήσει κάλπη στους δρόμους της γαλλικής πρωτεύουσας.

Πριν μερικές εβδομάδες ο βασιλιάς της Ισπανίας Χουάν Κάρλος παραιτήθηκε αφήνοντας το θρόνο στον γιο του, πρίγκιπα Φίλιππο.

Όταν ανακοινώθηκε η παραίτησή του, περίπου 20.000 Ισπανοί βγήκαν στους δρόμους ζητώντας το τέλος της μοναρχίας, ενώ ήταν ντυμένοι στα χρώματα του μωβ, κίτρινου και κόκκινου, τα οποία ήταν τα χρώματα της Δημοκρατικής Ισπανίας μεταξύ του 1931 και του 1939.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή