Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης το Ιράκ

Τρίτη, 10 Ιουνίου 2014 23:02
UPD:23:07
REUTERS/STRINGER/IRAQ
A- A A+

Στα χέρια ενόπλων τζιχαντιστών έχουν πέσει αρκετές επαρχίες στο Ιράκ με τις ΗΠΑ και τον ΟΗΕ να εκφράζουν το προβληματισμό τους, το πρόεδρο της χώρας να κηρύσσει τη χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και περισσότεροι από 150.000 άνθρωποι να έχουν εγκαταλείψει την επαρχία Νινευή.

Οι Τζιχαντιστές αντάρτες έθεσαν υπό τον έλεγχό τους έξι ζώνες της επαρχίας Κιρκούκ, αφού νωρίτερα είχαν καταλάβει ολόκληρη την επαρχία της Νινευής, στο βόρειο Ιράκ.

Οι αντάρτες ελέγχουν τις περιοχές Χαουίτζα, Ζαμπ, Ριγιάντ και Αμπάσι, στα δυτικά της πόλης του Κιρκούκ, καθώς και τις Ράσαντ και Γιανκάτζα, στα νότια, σύμφωνα με τον συνταγματάρχης Άχμεντ Τάχα.

EURONEWS

Νωρίτερα οι άνδρες του Ισλαμικού Μετώπου στο Ιράκ και το Λεβάντε, μιας οργάνωσης που συνδέεται με την Αλ Κάιντα, είχαν καταλάβει τη Μοσούλη, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, και ολόκληρη την επαρχία της Νινευής της οποίας είναι πρωτεύουσα. Η σουνιτική αυτή επαρχία, που θεωρείται μια από τις πιο επικίνδυνες περιοχές του Ιράκ, βρίσκεται λίγο βορειότερα του Κιρκούκ.

Αργά το βράδυ έγινε γνωστό οι αντάρτες του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε κατέλαβαν ένα μέρος της επαρχίας Σαλαχεντίν του Ιράκ.

Η επαρχία Σαλαχεντίν βρίσκεται νοτίως της Νινευής.

EURONEWS

Οι τζιχαντιστές κατέλαβαν δύο ζώνες της επαρχίας Σαλαχεντίν, τις Σινίγια και Σουλεϊμάν-Μπεκ, μετά την αποχώρηση των δυνάμεων ασφαλείας από αυτές.

Καθώς οι σουνίτες εξτρεμιστές καταλαμβάνουν ολοένα και μεγαλύτερο μέρος της χώρας, η κυβέρνηση του σιίτη πρωθυπουργού Νούρι αλ Μάλικι αποφάσισε να δώσει όπλα στους πολίτες για να πολεμήσουν τους αντάρτες.

Στηρίζουν οι ΗΠΑ

Εν τω μεταξύ οι Ηνωμένες Πολιτείες, προσφέρθηκαν να παράσχουν βοήθεια στη Βαγδάτη και καταδίκασαν την κατάληψη της Μοσούλης τονίζοντας ότι υποστηρίζουν «μια ισχυρή, συντονισμένη απάντηση για την απώθησή τους».

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεν Τζεν Ψάκι είπε ότι οι ΗΠΑ ανησυχούν βαθιά για τα γεγονότα που συνέβησαν τις τελευταίες 48 ώρες, καθώς η  κατάσταση παραμένει εξαιρετικά σοβαρή.

REUTERS

Εικόνα από τους σημερινούς βομβαρδισμούς.

Σύμφωνα με την Ψάκι, η Ουάσινγκτον θα παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια στην κυβέρνηση του Ιράκ, με βάση τη Συμφωνία Στρατηγικού Πλαισίου (σ.σ. που έχουν συνάψει οι δύο χώρες) ώστε να διασφαλίσουν την επιτυχία" της προσπάθειας για την απώθηση των ανταρτών.

Ανησυχεί ο ΟΗΕ

Από την πλευρά του, βαθιά ανήσυχος για την κατάληψη της Μοσούλης εμφανίστηκε και ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι-μουν ο οποίος κάλεσε την ιρακινή ηγεσία να αντιμετωπίσει ενωμένη την απειλή αυτή.

Ο εκπρόσωπός του, Στεφάν Ντουζαρίκ, είπε ότι ο Μπαν Κι Μουν καταδικάζει με τον εντονότερο τρόπο τις τρομοκρατικές επιθέσεις που αιματοκύλισαν το Ιράκ τις τελευταίες ημέρες και ανησυχεί έντονα για τους χιλιάδες πολίτες που εκτοπίστηκαν λόγω της κατάστασης στη Μοσούλη.

«Ο γενικός γραμματέας κάνει έκκληση σε όλους τους πολιτικούς εκπροσώπους να παραμείνουν ενωμένοι απέναντι στις απειλές που δέχεται το Ιράκ, στις οποίες μπορεί να δοθεί απάντηση μόνο μέσα στο πλαίσιο του Συντάγματος και της δημοκρατικής πολιτικής διαδικασίας», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή